Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Jobban bíznak az évtizedes tapasztalatban, mint az UV-lámpában

Hódmezővásárhely - A pénzhamisítási ügy apropóján UV-lámpa-tesztet tartottunk Vásárhelyen: 14 üzletből 8 helyen üzemelt, 6-ban nem volt, vagy épp nem működött. Néhányan azt vallják: figyelmes vizsgálattal, tapintásról is felismerik a hamis bankót.
– Nem bízok az UV-lámpákban, nélkülük is könnyen megállapítható a bankjegyről, hogy valódi vagy hamis – közölte Szenti Ferenc, a Teleki söröző tulajdonosa. – A lámpa, a fény felé tartom, valamint körömmel megkapargatom, megkeresem a vakoknak kialakított recéket, utóbbi mélynyomású, és a legjobb másolatba sem tudják „belevarázsolni". Ezzel a módszerrel, mintegy 10 éve, már fogtunk hamis ötezrest. Érdeklődésünkhöz az adta az apropót, hogy nemrég 10 millió 700 ezer forint értékű hamis húszezrest foglaltak le a vásárhelyi rendőrök.

Egy másik vásárhelyi italboltban találtunk UV-lámpát, és elárulták: a nagyobb címleteket mindig ellenőrzik, így tettek az általunk váltásra felkínált, valódi 10 ezressel is. A Vasmacska vendéglő tulajdonosa, Varga Istvánné is közölte, minden ötezresnél nagyobb címletű bankjegyet megvizsgál a lámpával. Egy hírlap-, bálásruha- és könyvesboltban, valamint az egyik cukrászdában nem ennyire óvatosak, nincs ilyen szerkezet. Olyan áruházban is jártunk, ahol éppen nem működött. Ezekben az üzletekben tapintásra, illetve a fény felé tartva ellenőrzik a bankjegyek, címletek valódiságát. Az egyik Andrássy úti édesség- és ajándékboltban működik UV-lámpa, de tulajdonosa a tapasztalatra esküszik, és mielőtt „feldarabolta" volna az átnyújtott 10 ezrest, tapintással ellenőrizte. A szupermarketek pénztárainál hiába próbálkoztunk, kísérleteztünk, nem váltanak pénzt.

UV-lámpa alatt korabeli öltözetben sétáló pár képe jelenik meg a húsz-
UV-lámpa alatt korabeli öltözetben sétáló pár képe jelenik meg a húszezres.
Fotó: Frank Yvette


Ahol van és működik, általában használják is az UV-s segédeszközt: az Andrássy úti hírlapboltban, egy szintén ott található iparcikk jellegű üzletben. Utóbbinál is hallottak a vásárhelyi pénzhamisításról, azóta még óvatosabbak, az 1000 forintostól kezdve minden címletet tesztelnek az UV-fénnyel. Még nem találtak hamisat – közölte az üzletvezető. Olykor megnyugtató a bizalmatlanság: a helyi Tourinform-iroda vezetője, Mártonné Tülkös Ildikó évek óta tartó ismeretségünk ellenére a váltás előtt az UV-lámpa alá tolta pénzemet.

Nem maradhatott ki a sorból a Zrínyi utcai ABC sem, ahol tavaly ősszel hamis 20 ezressel fizetett egy kiszombori és egy szegedi férfi, és a bankjegyet elfogadták. Pedig a pénztárnál ott az UV-lámpa. A neve elhallgatását kérő boltvezető elmondta: nem tudja, miként történhetett meg az eset, mert mindig figyeltek. Azóta még gyanakvóbbak.

Végeredmény

14 üzletben, vendéglátóegységben jártunk. Az UV-lámpa-teszt eredménye: 8 helyen üzemelt, 6 helyen nem volt, vagy éppen nem működött a berendezés. A hírlapboltban ígérték, rövidesen beszerzik, mert a 3–4 ezer forintos befektetés megéri. Több helyen a bankba befizetés előtt újra ellenőrzik a címleteket.

Olvasóink írták

  • 2. Qllancs 2012. január 10. 11:30
    „Hogyan történhetett meg : az ami tegnap is volt a TV. híradóban : 200 EU -rós hamis bankjegyet kapott a bankban ?? Alig akarták kártalanítani !!!”
  • 1. pixelplus 2012. január 10. 08:16
    „bankba befizetés előtt? ők csak azért ellenőrzik, hogy nehogy bankba elvegyék a pénzüket. ha viszont még előtte kiszúrják, akkor hamar elköltik valahol:O”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti krumpli a város konyháján

Helyi termelőktől is szeretne az idén zöldséget-gyümölcsöt vásárolni a mindszenti önkormányzat. Tovább olvasom