Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Joghézagba szorult a német szemetünk

Börtönbe megy a kunbajai polgármester 4000 tonna német szemét ideszállításáért. Mindszent és Balástya azonban hiába várja, hogy a német vagy a magyar állam elvigye a hozzájuk vitt bálákat.
Másfél év börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Halász Istvánt, Kunbaja polgármesterét. A Halász házaspárnak ezen túl összesen 1,8 millió forintot kell kifizetnie, a határozat jogerős – írta tegnap a Népszabadság. A politikust és feleségét hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt találták bűnösnek. Bebizonyosodott, az ő cégeik hozattak be és dugtak el Bács-Kiskun, Pest, Komárom-Esztergom, Békés, Csongrád és Fejér megyében, zömmel tanyákon, elhagyott telephelyeken, régi téeszmajorokban több mint 4000 tonna németországi szemetet 2006 júniusától decemberig. A hulladékból azóta a németek több mint háromezer tonnát visszavittek, a többi nagy részét a magyar állam semmisíttette meg, saját költségén. Azért maradt belőle valamennyi: Mindszenten 26, Balástyán pedig 20 tonna. A községben tavaly – az új hulladékudvar kialakításakor – „rendezték a terepet" a régi telepen, így a német szemetet már nem lehet különválasztani. Nem is fűz az elszállításához sok reményt a balástyai önkormányzat.

Mindszenten azonban még várnak. Hevesi Tamás jegyző tőlünk tudta meg, hogy jogerős ítélet született a kunbajai polgármester ügyében. Azt mondta, a képviselő-testület úgy határozott, nem szabad belenyugodni abba, hogy a szemét ide került. El kell vitetni, ha másként nem megy, a város költségén – és aztán polgári peres eljárásban be kell vasalni a pénzt a tettesen. A mindszenti hivatalban egyelőre nem tudják, hogy az ő hulladékukért is Halász Istvánt terheli-e a felelősség. Ez nyilván a Bács-Kiskun Megyei Bíróság írásbeli ítéletéből ki fog derülni. Kérdés, a börtönbe csukott polgármester hogyan, miből tud majd fizetni – és mi lesz, ha az derül ki, hogy a mindszenti ügy tettese nem ő, hanem egy ismeretlen? Tegnap nem tudott felvilágosítást adni a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szóvivője arról, hogy a kihirdetett ítéletben egyáltalán szerepel-e Mindszent, Balástya neve.

Ezt már nem viteti el az állam. Archív fotó: Tésik Attila
Ezt már nem viteti el az állam.
Archív fotó: Tésik Attila

Annak idején Mindszent is jelentkezett a környezetvédelmi minisztériumnál a szemét miatt. Az önkormányzat később arról értesült, hogy az ügyet az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség intézi. Arról azonban máig nem kaptak információt, hogy az ő német szemetük miért nem került bele abba a csomagba, amelyet visszavittek Németországba, vagy abba, amelyet az állam semmisített meg.

Mi megtudtuk a főfelügyelőség sajtószóvivőjétől, Sztipán Orsolyától: azért, mert ezek a bálák szemét tárolására használt területre kerültek. Igaz, hogy lezárt telepre, ahová már nem szabadna bevinni semmit, de ebben az esetben a mindszenti önkormányzat felelőssége, hogy a portát nem őriztette. A törvény szerint ilyen helyeken az üzemeltetőnek kell megakadályoznia, hogy illegálisan kerüljön be további szemét. Emiatt aztán a balástyai és a mindszenti önkormányzat ellen is indított eljárást hivatalból a környezetvédelem, igaz, utóbb mindkét ügyet felfüggesztették. Ezt a szemetet az állam nem fogja elvitetni. A szóvivő szerint hat település járt így az országban: mindenütt régi, már használaton kívüli telepre vitték a tettesek a szállítmányt, mintegy 227 tonnányit.

Olvasóink írták

 • 4. Holló 2010. március 01. 11:51
  „Hát igen egyébként mindég akad valaki a bejáratnál a Mindszenti szeméttelepen csak épp most nem vagy, lehet mégis volt valaki csak véletlen történelmi nagyjaink arcképét nézeget a zsebébe rejtett történelmi atlaszban?
  Érdeke a Mindszenti szemét telep ügye sehol egy feljegyzés ki vitte oda pedig teher autón érkezett aminek van rendszáma, nem tudom utoljára mikor én vittem oda szemetet, az én autóm rendszámát felírták. Tehát több kérdés merül fel ebben az ügyben.”
 • 3. hajnalka 2010. február 28. 09:01
  „Romlik a szövegértésem: nem találom a joghézagot.”
 • 2. Norman_Bates 2010. február 27. 15:26
  „Nekem az tetszett amikor pár éve az egyik paraszt (jó pénzért) tanyájára engedett bálák kigyúladtak és a tűzoltók oltották el.
  Kíváncsi lennék arra a bejelentős hanganyagra!
  - Jó napot kívánok, gyorsan jöjjenek mert kigyúladt a szemétbála.
  - Melyik, Pista bácsi, csak nem azok amelyeket illegálisan, pofátlan módon hozatott be, csak nem az?.... És most jó volna, ha ugornánk mi?....”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 27. 12:02
  „Megetetni az összeset a mocskokkal és a családjaikkal akik behozták! De nagyon humánus lenne az a bíróság aki csak arra kötelezné őket, hogy a nagyon enyhére kiszabott büntetés, és a ki sem szabott környezetkárosítási díj megfizetése mellett saját költségükön szállítsák vissza ahonnan hozták!
  Lassan a dohányosokat egy eldobott csikkért vagy tiltott helyen való rágyújtásért komolyabban szankcionálják, azért ez is nevetséges! Hát nem? Hát de!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lett hiányszakma a porcelánkészítő

Nem lett hiányszakma a porcelánkészítő, hiába szerette volna Vásárhely. Most 12 elsős tanulja ezt a szakmát a helyi középiskolában. Tovább olvasom