Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Jól bánni lóval, pókkal, tehénnel

Madárpókok, leguánok, óriáskígyók, vakvezető kutyák vagy terápiás lovak tenyésztéséről, tartásukhoz kötődő jogszabályokról, beszerzésükről, eladásukról is tanulhatnak majd hamarosan az érdeklődők a vásárhelyi főiskolán.
Speciális állatok – mint a terápiás ló – tartását, gondozását is megtanulhatják majd a hallgatók. Fotó: Tésik Attila
Hazánkban, mint ahogy Európa más országaiban is folyamatosan csökken a haszonállatok jelentősége. Ez a leendő mezőgazdasági szakemberek képzésében is észlelhető, ugyanis egyre kevesebb az olyan diák, aki gazdálkodó környezetből kerül ki, s tanulmányai elvégzése után oda is menne vissza.

– Régebben a végzősök nagy része visszakerült a termelésbe, mára azonban elenyésző számban maradnak szakmájukban. Sokan most már csak kedvtelésből tartanak állatokat. A paletta igen széles: az ízeltlábúaktól kezdve egészen a lovakig – tudtuk meg Bodnár Károlytól, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karának vállalat-gazdaságtani tanszékvezetőjétől.

A vásárhelyi főiskolán fakultatívan már most lehet tanulni például a kutyákról, nyulakról, prémes és díszállatokról vagy a postagalambokról. A tervek szerint szélesíteni szeretnék a kört, ugyanis halak, hüllők, kétéltűek tartását, gondozását is érdemes lenne felvenni a sorba, mert egyre több fiatal érdeklődik irántuk.

– Jelenleg az ehhez szükséges tananyagokat állítjuk össze. Számos hasznos információt akarunk majd átadni a diákoknak. Például aki kutyatenyésztőként akar megélni, annak elmagyarázzuk, hogyan alakíthatja ki vállalkozását, milyen jogi háttér kell ehhez, valamint marketingismereteket is elsajátíthat – folytatta a tanszékvezető.
A szakember szerint teljesen átértékelődött a gazdasági állat fogalma. Sokan ma már kihalóban lévő, védett vagy veszélyes fajok tenyésztésében látják a jövőt, s nem a sertés-, illetve szarvasmarhatartásban.

A főiskolán olyan speciális labort rendeznek majd be, melyet akváriumok, terráriumok, illetve viváriumok (pókok tartására alkalmas hely) tarkítanak. Itt folyik majd az elméleti képzés. A gyakorlatok során pedig díszállat-kereskedést, kutyakozmetikát, lovardát keresnek fel a hallgatók.
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően külföldi tanulmányúton is részt vettek a napokban a leendő tanszéken oktató tanárok. A hét vásárhelyi pedagógus Andalúzia több városát kereste fel. Egy speciális állatkertben megismerkedtek a ketrec nélküli világgal, valamint jártak egy strucctelepen, egy neves spanyol lovasiskolában és egy farkasparkban is. Tavasszal pedig Dél-Angliát keresik fel hasonló céllal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyákat készítenek fel a szilveszteri tűzijátékra

Egy speciális illatterápiával könnyebben viselik a kutyusok a szilveszteri mulatozással járó… Tovább olvasom