Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Jól járt a válással a vásárhelyi múzeum

Hódmezővásárhely - Országos hírű budapesti kiállítással hívja fel magára a figyelmet a hódmezővásárhelyi múzeum – amelyet az év eleje óta a megye helyett a város működtet. Az átvétel hírére sokan odafigyeltek, mivel a kulturális intézményektől inkább szabadulnának az önkormányzatok. A múzeum a jelek szerint nyert a válással.
Lesz erre pénz? Ezt kérdeztük tavaly novemberben a vásárhelyi polgármestertől, amikor arról nyilatkozott, hogy a város visszakéri a múzeumot a megyei önkormányzattól. Lázár János azt mondta, igen, lesz rá pénz, ez csak jó szándék és akarat kérdése. Ugyanazt a normatív támogatást a város is megkapja a működtetésre, amit a megye kapott, és ezen felül Hódmezővásárhely most többet tud áldozni a kultúrára, mint a megyei önkormányzat, annak elég nagy terhet jelentenek a kórházai.

Mosolyszünet után béke

Idén februárban történt, hogy a megyei közgyűlés többségi, polgári frakciójából kivált hat képviselő, és új csoportot alakított. A közgyűlés elnöke, Magyar Anna azt nyilatkozta az új tömörülésről, hogy „az összetételt is figyelembe véve talán azt lehetne mondani, hogy Vásárhely üzent Budapestre, a Szövetségnek." Ez a mondat sokak szerint arról üzent, hogy a polgári oldalon belül harc indult, és Hódmezővásárhely pozíciói erősödtek a megyei közgyűlésben. Erre Lázár János polgármester azt válaszolta, hogy az elnöknek pihennie kellene. A feszültség a két önkormányzat között oldódott, amikor a kormány elkezdte átalakítani az egészségügyi ellátórendszert, és ez a megyét és Hódmezővásárhelyet egyaránt keményen sújtotta. A megye és a város közös dolgait bizottság tárgyalja, ennek következő ülésén többek között arról is szó lesz, hogy a megyei önkormányzat által létrehozott általános művelődési központ – a közművelődési tanácsadó utódja – milyen szolgáltatásokat fog nyújtani a városnak.

Emellett a vásárhelyi civil támogatókat, mecénásokat is könnyebb így mozgósítani, hiszen jobban a sajátjuknak érezhetik az intézményt.
A Tornyai János Múzeum – a Móra Ferenc Múzeum addigi tagintézménye – január elsejétől Vásárhelyen is egy nagyobb szervezet része lett: Nagy Imre igazgató az Emlékpontért, az Alföldi Galériáért, a Csúcsi fazekasházért, a Papi-féle szélmalomért, az Árpád utcai tájházért, a kopáncsi tanyamúzeumért, a Petőfi Művelődési Központért – a mozival és a tánciskolával együtt – a Magyar Tragédia '44 kiállításért, illetve a zsinagógáért is felel.

Ezzel együtt az intézmény tényleg önálló arculattal kezdett működni, és az utóbbi hetekben jó néhány országos kulturális hír is kötődik hozzá. Ilyen a pénteken megnyílt Hódmezővásárhely kincsei című impozáns kiállítás is a budapesti VAM Design központban, amely a hódmezővásárhelyi kerámiakultúrát mutatja be, a hétezer éve készült, itt talált kerámiatárgyaktól a tízéves kerámiaszimpózium gyűjteményéig. A kiállítás közel hatszáz négyzetméteren mutatja be ezt a kultúrát, ugyanakkor az 1912-ben alakult művésztelep szellemiségét befolyásoló művészek, Endre Béla, Tornyai János, Kallós Ede, Medgyessy Ferenc, Pásztor János, Rubleczky Géza, Schmurák József alkotásait, terveit is láthatják a tárlatlátogatók, egészen október 7-éig. A

tárlat idején három konferenciát is rendeznek a kiállítóhelyen, a harmadikat október 4-én, A paraszt-Párizs – Hódmezővásárhely meghívja Budapestet címmel, itt a város művészeti életéről és jövőbeli kulturális elképzeléseiről lesz szó.

Az eseményről – és az összes múzeummal kapcsolatos kulturális hírről – Medgyesi Konstantin küld tájékoztatókat a sajtónak. Ő a Móra Ferenc Múzeumban is ezen a területen dolgozik. Ez a munka pedig olyan intézmények esetében, amelyek a közönségből, a látogatókból élnek, nagyon fontos. Így – bár most már két külön intézményről van szó – a kapcsolat egy fontos ponton mégis szoros marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akció a helyi járatok fönnmaradása érdekében Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Járatokat szeretne megszünteni a Tisza Volán Hódmezővásárhelyen, miután jó néhány… Tovább olvasom