Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Jól működik az integráció Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A 2008/2009-es tanévet szeptemberben Vásárhelyen 410 első osztályos kezdi el öt önkormányzati, illetve a várossal együttműködő egyik egyházi általános iskolában. A szigorúan betartott integrációnak köszönhetően egyik intézményben sem magasabb 25 százaléknál a hátrányos helyzetű diákok aránya.
A vásárhelyi közgyűlés korábban arról határozott, hogy megszünteti a szegregációt, így integrált oktatási rendszert vezettek be. Ennek köszönhetően már az idei tanévtől megszüntették azt az intézményt, a Szántó Kovács János-iskolát, ahová többségében hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű diákok jártak. A tanulókat pedig átirányították a többi önkormányzati iskolába.

A 2008/2009-es tanévben is folytatják a megkezdett munkát, vagyis az integrált nevelést. A napokban ért véget az általános iskolákban a beiratkozás. A városban összesen 410 leendő első osztályos ül be majd szeptembertől az iskolapadokba.

A Liszt Ferenc-iskola elsősei. Jól megvannak egymással. Fotó: Tésik Attila
A Liszt Ferenc-iskola elsősei. Jól megvannak egymással. Fotó: Tésik Attila

Vásárhelyen öt önkormányzati általános iskola működik. A Némethben három, a Lisztben, a Klauzálban, a Szent Istvánban és a Vargában kettő-kettő, a várossal együttműködő egyházi intézményben, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában pedig ugyancsak két első osztály indul majd ősztől.

A beiratkozásnál elsősorban a gyermek lakhelyét vették figyelembe, vagyis a legfontosabb a beiskolázási körzet. A halmozottan hátrányos leendő kisdiákok esetében viszont egy kicsit más a helyzet: őket fel kell venni abba az intézménybe, melyet szüleik választanak.

Az integráció lényege, hogy ne legyen olyan iskola, mint korábban a Szántó Kovács, ahová főleg a hátrányos helyzetű tanulók kerültek. Az integrációs törekvéseknek megfelelően a jövő tanévre sikerült elérni, hogy egyetlenegy iskolában sem haladja meg a hátrányos helyzetű diákok aránya a huszonöt százalékot.

Nincs elitiskola

Lázár János polgármester az egyik április közgyűlésen kifejtette: szigorúan betartják az integrációt. Vagyis nem fordulhat az elő, hogy egyes szülők megpróbálják felrúgni a beiskolázási szabályokat, s abba az önkormányzati intézménybe íratják be gyermeküket, amelybe kevesebb hátrányos helyzetű diák jár. A szabad iskolaválasztás természetesen Vásárhelyen is lehetséges, hiszen akinek nem tetszenek az önkormányzati iskolák, egyházi vagy alapítványi mellett is dönthet – tette hozzá a város első embere.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Tanuki 2009. október 08. 09:09
  „Majd év végén kell megnézni az iskolák szinvonalát és összehasonlitani az "integráció" előtti szinttel és akkor lehet kijelenteni, hoy mennyire folt sikeres a próbálkozás.
  Az integráció prófétái - akik szerencsére jövőre már elhúznak a hatalom közeléből, annak idején azt igérték, hogy az integráció nem hoz szinvonalromlást a tanulmányi munkában. A tapasztalatok azonban mindenhol mást mutatnak. A fegyelmezéssel töltött idő kb. ugyanannyi mint a tényleges tanitásra forditott minden osztályban ahol a cigány gyerekek aránya elérte a 15-20%-ot.”
 • 31. piros 2008. május 15. 06:03
  „Igen,fontos az integráció,de csak,ha kötelesség is társul a jogokhoz, és nem a többi ember ellen történik.
  Sajnos sikerült a munkáról leszoktatni az emberek bizonyos rétegét,így döbbenettel hallom,hogy már azért is fizetnek,ha beíratja gyermekét azóvodába,és ha még jár is akkor havi juttatás illeti a szülőt!!!
  Ez igen.
  Megszokja már kicsi korban,hogy neki minden jár,s nem kell érte semmit se tenni.
  Aztán az iskolában is minden érte történik,mert a tanító nem győzi felzárkóztatni ,hogy ne unatkozzon az órán,hogy legalább sejtse,mi történik körülötte, és ne rendbontással tűnjön ki társaitól.
  Ez persze a nevelő minden energiáját felörli,mert ezek a gyerekek energiavámpírok,s így a tehetségesek gondozására már nincs ereje,pedig ez lenne az igazi sikerélmény.
  Akkor tényleg ki is a hátrányos helyzetű???????”
 • 30. bandibácsi 2008. május 05. 19:59
  „Azért csöndben elmondanám, hogy az integrációnak nevezett néphülyítés országos akció, nem vásárhelyi ügy. Mindenhol, minden normális eszű, ép lelkű gyereket sújtanak azzal, hogy szerencsétlen tanár nem tud rájuk figyelni, a tehetségüknek megfelelő feladatokat adni, mert az osztályok tele vannak öntve idiótákkal, izgága kis fogyasztópalántákkal. Persze máshonnan nézve az a hülye, aki nem ilyennek neveli a gyerekét, vagy gyerekként nem ilyennek játssza meg magát... Aki hülye, arra odafigyelnek, nyalják a hátsóját, mindenféle plusszkedvezménnyel tolják előre. Elvégre ő a jó polgár, nem fog gondolkodni, csak szavazni és FOGYASZTANI bármit, amit ilyen-olyan üzleti és politikai érdekből lenyomnak a torkán. Tanárként belülről látom ezt a szörnyű folyamatot, és csak azért asszisztálok hozzá, mert a saját három gyermekemnek valahogyan kenyeret kell adnom.”
 • 29. Barbapapa 2008. május 05. 14:09
  „Szobra az még nincs de emlékoszlopa már van lásd Kűtvölgy csomorkányi út felöli végén, tábla hirdeti "épült LJ.polgármestersége alatt" aminek a tetejére az első héten eggy nagyrakás (tisteletet )raktak lessz még bizonyára folytatása is.”
 • 28. gailiba 2008. május 04. 22:40
  „pederzoli ! Csak hogy rájöttél !Sok minden közpénzen megy,ami nem a "közt "szolgálja.”
 • 27. pederzoli 2008. május 04. 12:02
  „Ehh...akkor ezek szerint nem csak én nézek furcsán a Szuperpressz-re. Vásárhelyen legalább okosan van megoldva,mert adott egy hirdetési újság,aminek túlnyomó része gyakorlatilag a Közgyűléssel foglalkozik,feltehetően közpénzen.”
 • 26. Csavok 2008. május 03. 19:48
  „Tökéletesen látja "Kisvakond" a dolgot, a lábára kellene már állni Vásárhelynek és a vásárhelyi tanároknak. Én azt gondolom ők látják ezeket a problémákat a legközelebbről és a bőrükön érzik a kisDIKTÁTOR elhibázott-de jól érzékelhetően igazi populista-intézkedéseit. Hát ez kell az egyszerű tömegnek amit Ő mond: mindenki egyenlő, mindenki járhat a legjobbnak tartott iskolába, majd elintézzük mi az elitelvűeket. Remek szöveg ez és mennyi ilyen "etető", "parasztvakító" szöveget tud. Csak hallgatni kell az utcai fogadóóráit, van alkalom rá elég. Állandóan tele van a különbejáratú hirdetési újságja vele.
  Átver, megaláz és a hatalmában tart egy egész várost. És még mi következik, ha megnyerik a választásokat !!(Félreértés ne essék én nem vagyok MSZP-s és soha nem voltam tagja egyetlen pártnak sem!) Nem lenne jó ha ez a fórum FIDESZ-MSZP vitává alacsonyodna le, mert az OKTATÁS nem pártpolitikai kérdés.
  Ez az ország jövője és ha ezt hagyjuk elrontani akkor a következő generációk majd Európa kulijai lesznek és nem az esze.
  Mégegyszer leírom: EZT A VÁSÁRHELYI TANÁROKNAK NEM SZABAD HAGYNI ÉS NEM TELI NADRÁGGAL BÓLOGATNI HANEM HARCOLNI !!!
  Mert hamarosan nem csak R.A szobor lesz hanem L.Z is kap egyet(csináltat magáról) még életében.
  Üdv:Csavok”
 • 25. pederzoli 2008. május 03. 19:09
  „Félreértés ne essék: a politikai elit számára kényelmetlen a gondolkodó ember,ezért kell uniformizálni. Hmv.hely erőteljesen halad az ANGSZOC felé (ha már Emlékpont,akkor Ákos,és az 1984)”
 • 24. kisvakond 2008. május 03. 18:23
  „Vissztérve a cikkre egy kicsikét:
  Mi van azokkal a gyerekekkel, akik TEHETSÉGÜK alapján felvételt nyertek a Lisztbe, aztán mert Lázár úgy gondolta, hogy kevés roma került be a SPECIÁLIS ZENEI osztályba, hát kötelezte az iksola igazgatóját, hogy még se vegye fel a tehetséges gyerekeket, mert az integráció még is csak fontosabb. Igy megtörtént az, hogy miután több gyerek szülője már egyszer kézhez kapta a felvett levelet, jött olvashatott egy elutasított, nem felvett levelet is. Ez normális?????

  A tehetséges gyerekek osztályába, járhatnak a roma tehetséges fiatalok is, akiknek még jobbat tesz, ha tehetségüket gondozzák, vagy azt még sem szeretné Lázár, mert akkor Ők példát mutatnának a többinek??? vagy miert?? nem inkább azt kellene támogatni, hogy a tehetséges még előrébb jussanak???

  Természetesen azok a szülők, akik utólag kaptak levelet mit csináljanak? miutan minden helyen már lezárult af elvételi, most így-úgy amúgy kereshettek a gyerekeknek iskolát,éljen!

  Ez a normális polgármesterei intézkedés! aTehetségeket folytsuk el! senki ne akarjon kitünni, az átlagtól eltérő lenni, mert az nem jó. ez nem ismerős már egyszer valahonnan? Vásárhely! álljatok már a lábatokra!”
 • 23. focista 2008. május 03. 09:41
  „Az a jó, hogy kitűnő is, zárszó is, higgadt is és tárgyilagos is. :) De legalább tényleg vélemény.”
 • 22. terminátor 2008. május 03. 09:35
  „Kitűnő zárszó,,végre egy higgadt,tárgyilagos vélemény.”
 • 21. Csavok 2008. május 02. 15:53
  „Olvasom a hozzászólásokat és ismerve a velem kapcsolatban állók véleményét kérdezem: KI VÁLASZTJA meg ezt a "POLITIKUST" óriási többséggel ???!! Mikor érik már meg ez a város arra, hogy olyan ember álljon az élén aki értelmes dolgokra költi ezt a temérdek pénzt.
  Mert, hogy temérdek azt láthatjuk ha van szemünk !!
  STRAND felújítás: az elmúlt húsz év leghidegebb telén épül, gondolom a választások miatt. Ezernyi hibával és jelenleg is ezernyi problémával küzd. De látványfürdő kell neki, pedig már minden környékbeli városnak van vagy hamarosan lesz. Egyszerübb lenne kevesebb pénzből a hátsó részt EU komfotossá tenni (bár az EU komfortokról súlyosan elmarasztaló véleményem van lásd a puszta közepére épített melegben állatkínzó állatvásártér-ha az EU-nak az a komfort akkor bele lehet abba sz...-ni ahogy az én drága jó Édesapám mondaná.
  Untassam még Önöket/Titeket a szuper EMLÉKPONTtal a világ sőt az Univerzum leglátogatottabb múzeumával. Ezt egy olyan rendszer kigúnyolt megismertetésére építtette horribilis pénzért amelyet maga is elér hamarosan vagy már el is ért (diktatúra).
  Szociális segélyhely a Csozeknak(hajléktalan) a Csomorkányi útcán 130 miilióért. Kiváncsi lennék Önök/Ti mennyiért hoztátok volna ki azt az épületfelújítást és bővítést-talán a féléből 2/3-ából.
  Bicikliutak a négy égtáj felé.
  Hol vannak TERMELŐ munkahelyek, ahol gyártanak valamit, nem üzletközpontok és Emlékpont (ugyan mit csinálhat ott négy történész napi nyóc órában????!!!)
  Kerépárutak a négy égtáj felé és hol egy elkerülőút, a város hódtói részét megfojtja a gépkocsitömeg(a körforgalom az szuper lesz, kiváncsi vagyok a nagy kamionok hogy forognak azon a kicsi helyen). Most talán elkészül a makói úttal összakötő, de nem ez a döntő hanem az orosházi - az meg majd a második életünkben.
  Egy ilyen FIATAL embert semmi élettapasztalattal és nulla gyakorlati tapasztalattal(jogász) " Bocsi a többi Jogásznak" nem szabad egy város élére választani. Ha még ez párosul nagyfokú öntúlértékeléssel - volt akitől ellesse- és arroganciával és törtetéssel akkor az csak nagy bajt hoz városára.
  Persze demokráciában minden városnak olyan vezetője van amilyet megérdemel !!!!
  Bocsánat a hosszú szövegért, most aki eddg végigolvasta megérdemel egy pohár hűvös sört.
  Ui.:Elfelejtettem hozzászólásom témáját az iskolaintegrációt. Ez is egy szenzációs ötlet Tőle és csak tőle az országban elsőként: MINDENKI LEGYEN EGYFORMÁN HÜLYE !!! Igy legalább az orruknál fogva tudja őket vezetni és az idők végezetéig Őt válsztják meg a nagy Ő-nek.

  Üdv.: Csavok”
 • 20. mérgesanyuka 2008. május 01. 21:02
  „Hát igen, de senki más nem hozta az apukáját! És alig fértünk el. Maxiálisan igaz amit írtál Nornora1, de tényleg kimondottan kérték, hogy max. a nagyszülők! amúgy anyuka elvált az apukától, én úgy tudom. no comment.”
 • 19. Nornora1 2008. május 01. 19:43
  „Szerintem alapvetően azzal semmi gond nincs, hogy az apukák is megjelennek az anyák napi ünnepségen, nekik sajnos nincs ilyen... Az már más tészta, hogy ha megkérték a szülőket, hogy csak max. 2-en jöjjenek, a kicsi hely miatt. Az már bunkóság. De egyébként nem értem, hogy miért lenne gond. A mi ovinkban minden évben sok apuka is eljön az anyák napi ünnepségre.”
 • 18. mérgesanyuka 2008. május 01. 18:45
  „És a másik: kimondottan kiemelték, hogy csak max. 2 mama jöjjön, mivel a helyiség kicsi, és nem férünk el többen.”
 • 17. mérgesanyuka 2008. május 01. 18:42
  „Ja: óvoda, anyák napi ünnepség, kimondottan anyukáknak-nagymamáknak. Erre kisebbségi: két apuka (férfiembör), anyuci, nagymama egy 8-10 hónapos gyerekkel. Műsor előtt 5 perccel megszólal egyik férfiembör telefonja...
  No comment. Az ok, hogy kisebbség, hhh, de hogy még az alapvető emberi normákat sem tudják, ismerik az már durva. Meg a másik: nem apukáknak, férfiemböröknek találták ki az Anyák napi ünnepséget.
  Mi nem sötét bőrű emberek megálltuk, hogy apukát ne vigyük magunkkal az ünnepségre, és volt annyi eszünk, hogy ne vigyük őket. De ha visszük, akkor az eszembe jutott volna, hogy az uramat kint hagyom a kisebb gyerekkel. Nem? Vagy csak rosszul gondolom???”
 • 16. Békét 2008. május 01. 12:36
  „15, ja bocs! Nem tudtam, hogy ez a te neved. Nem láttam még ilyen néven hozzászólást. Béket akartam lenni béketelepi lévén. Mostmár maradok ez, ha nem baj.

  Terminátor, dobj ide egy linket légyszi az Emlékpont propagandájáról! És ha van időd és kedved vázold már föl, hogy szerinted az Emlékpontba kik járnak, és ha még belefér, szívesen olvasnék tőled egy üzleti tervet mondjuk 15 évre előre. Tudod, hogy most nem látsz oda járni senkit, az nem azt jelenti, hogy az Emlékpontnak csak kiállítási feladata van. Azonkívül, ha most veszteséges is, amit nem kétlek, az még nem jelenti azt, hogy mindig az is lesz. Az lesz különben, mint szinte minden ilyen jellegű intézmény, de nem annyira. Azonkívül inkább az Emlékpont hozadékáról kellene beszélni pláne több évre előre, nem a direkt megtérülésről. Szerintem pedig nagyoni s turistacsalogató mind a kettő intézmény. Csak éppen kellene több is.”
 • 15. a régi" Békét " 2008. április 30. 21:50
  „13. Békét nick, nem azonos a régivel !
  Nem értem annyi szó közül, miért a másét szedik el.”
 • 14. terminátor 2008. április 30. 21:22
  „Az emlékpont egyenlegét én se tudom,viszont nem hiszem a propaganda számait.Naponta többször járok arra,hát mit mondjak,az emberek nem ölik egymást a bejutásért.Na pl. ez egy veszteséges beruházás,kedves mz.A holokauszt múzeum dettó.Van de minek,ez nem nevezhető turistacsalogató intézménynek.A bevásárlóközpontok meg nem tudom mióta városi beruházások.Makó:szuper fürdő,nem csak tervek.Szentes:elkerülő út,nem csak tervek.Kapásból ezek jutottak eszembe,tisztelet mz.”
 • 13. Békét 2008. április 30. 20:39
  „Barbapapa, talán hagyjuk meg a béketelepet olyan nyugisnak, amilyen. Nem érzem magam másodosztályúnak egyáltalán. Sőt nagyon örülök neki, hogy olyan helyen lakhatok, ahol nincs akkora bevásárló forgalom. A Feketébe meg nem járok. Inkább megyek a Hódtóba, és mindig örülök neki, ha szétnézek ott, de jó hogy nem vagyok elsőosztályú polgár. Vásárolni jó ott, de lakni nagyon nem. Próbáltam azt is.

  Perx, mi az Emlékpont pénzügyi egyenlege? Te tényleg tudod vagy csak sejted?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdot nyert Vásárhely az elkerülőre

Hódmezővásárhely - Félmilliárd forintot nyert a vásárhelyi önkormányzat a 47-es főút és a Hód-Ipari… Tovább olvasom