Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Jordán Tamás: Szembe kell néznem az elmúlással

Hódmezővásárhely - A közönségnek már a jegypénztárnál éreznie kell, mennyire fontos. A színháznak hatnia kell a társadalomra – véli Jordán Tamás, a friss Bessenyei-díjas színész-rendező.
– A borzasztó külső, amit látnak, borosta az arcomon. Egy szerepre készülök – szabadkozott Jordán Tamás színész-rendező Vásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadásán. Idén ő és a vásárhelyi helyőrségi zenekar kapta az elismerést.

Jordán Tamásnak hatalmas önbizalmat adott, hogy Bessenyei Ferenc kitüntette barátságával. Fotó: Karnok Csaba
Jordán Tamásnak hatalmas önbizalmat adott, hogy Bessenyei Ferenc kitüntette barátságával. Fotó: Karnok Csaba

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
– Februárban Alföldi Róberttel mutatjuk be Mark St. Germani darabját Budapesten, a Rózsavölgyi Szalonban, Alföldi rendezésében. Freudot játszom, az alakításhoz pedig szakáll kell, ezért a borosta – mondta lapunknak a Kossuth-díjas művész. Az előadás középpontjában a világhírű pszichoanalitikus, Sigmund Freud áll. Londonban látogatást tesz egy kevésbé híres fiatal professzor, Clive Staples Lewisnál, aki korábbi könyvében nevetségessé tette az idős lélekbúvárt. Összecsapásuk Istenről, szeretetről és az élet értelméről aznap kezdődik, amikor Anglia belép a második világháborúba.

A Nemzeti Színház leköszönő igazgatója játszik együtt az egykori igazgatóval, Jordán Tamás 2003–2008 között vezette a Nemzetit. Erről az időszakról azt mondta: nagyon sokat segített neki Bessenyei Ferenc.

– Addig elég ritkán futottunk össze. Nem játszottunk egy színpadon. Egyszer viszont a lábamra vezetett egy lovat. Amikor a Nemzeti Színház igazgatója lettem, megváltozott a helyzet, rögtön mellém állt. Hatalmas önbizalmat adott, hogy kitüntetett a barátságával. Rajongásig lehetett szeretni. Maga volt a két lábon járó étvágy. Mindenre volt étvágya, a színházra, az életre, a lovakra. Persze előfordult olyan is, hogy bedühödött és elküldött – mondta a színész-rendező. Jordán Tamásnak köszönhetően állították fel 2008-ban Bessenyei szobrát a Nemzeti Színház parkjában.

A friss Bessenyei-díjas, aki többször lépett már fel Vásárhelyen, január 15-én ünnepelte 70. születésnapját. – Eddig nem törődtem különösebben a korommal. Most, hogy 70 éves lettem, szembe kell néznem az elmúlással. Igaz, 94 éves az édesapám, van miben bíznom, előre tekintek – tette hozzá mosolyogva. Jordán Tamás úgy gondolja: a színháznak nemcsak az a dolga, hogy előadásokat hozzon létre, keresnie kell a lehetőséget más utakon is, hatnia kell a társadalomra. Szerinte a közönségnek már a jegypénztárnál éreznie kell, hogy mennyire fontos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a Mezőgazdasági Karon

Felvételi kari nyílt napot tartottak a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. Tovább olvasom