Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Jöttek, láttak, bírságoltak

Lejárt szavatosságú túró, ragacsos légyfogó, a készételek szabálytalan hűtőtárolása, a veszélyes anyagok bejelentésének elmulasztása. Többek között ilyen szabálytalanságokat állapítottak meg a vásárhelyi tisztiorvosi szolgálat közegészségügyi felügyelői az egyik helyi étterem ellenőrzésénél. Ennyi hiányosságért fizetni is kellett, összesen 130 ezer forintot költhet bírságra a vendéglős.
Fotó: Tésik Attila
– Akkor járjuk végig azt az utat, ami az áru érkezésétől, az elkészítéséig vezet – kérte határozottan Matók Edit, a vásárhelyi tisztiorvosi szolgálat közegészségügyi felügyelője az egyik helyi étterem bérlőjét. Percekkel a nyitás után, késő délelőtt érkeztünk az ellenőrökkel, már többen várták az ebédjüket. Már a belépéskor megállapította a felügyelő és a munkatársa Borosné Solti Klára, hogy a vendégek szép környezetben fogyaszthatnak, később azonban nem voltak ilyen lelkesek. A mellékhelyiségek ellenőrzésekor még nem találtak kivetnivalót, a konyha felé tartva viszont az italpult mögött nem kerülte el a figyelmüket a néhol felszakadozott linóleum, ami ilyen állapotban balesetveszélyes lehet. A mosogató sem nyerte el az ellenőrök tetszését, azt kifogásolták, a mosószeres flakonra nincs ráírva, mit tartalmaz.

– Csakis az engedélyezett szerekkel lehet tisztítani a poharakat – hangsúlyozta Matók Edit, majd munkatársával az étterem hátsó része felé vette az irányt. Az udvart, ahol a liszt, hús, a zöldség és más áru érkezik a vendéglőbe, lomosnak, gazosnak találták. Ezt hallván, az étterem vezetője helyeslően bólogatott: feltétlenül rendbe teszik. A raktárban aztán még több hiányosságot is felfedeztek a tisztiorvosi szolgálat munkatársai. Külön hűtőben kell tárolni a tőkehúsokat, a baromfit és a halakat, ezt elfelejtették az étteremben. A gondosan becsomagolt húsokról pedig hiányzott a felirat.

– Pakoljunk csak ki néhány árut a hűtőből – kérte Matók Edit. Az előkerülő tejföl fogyaszthatósági idejével semmi gond nem volt, nem úgy a túróéval, aminek egy nappal lejárt a szavatossága. – Pedig most vettem, számlával tudom bizonyítani – szabadkozott a vendéglős, mire a válasz: az áru átvételétől számítva az étterem vezetőjéé a felelősség. A készételes hűtőből előkerülő műanyag dobozok ugyancsak kívánni valót hagytak maguk után. Legfőbb hiányosságuk az volt, hogy nem írták rá, mit tartalmaznak, mikor készültek, ugyanis csak egy napig lehet tárolni azokat. A menüt pedig három óráig. Ha lejárt az ideje, akkor mehet a moslékba. Ottjártunkkor ez történt jó néhány doboz tartalmával.

Matók Edit közegészségügyi felügyelő ellenőrzést tart egy vásárhelyi étteremben. A készételes dobozokról hiányzott a címke. Fotó: Tésik Attila
– Milyen hőfokon tartja a készételeket? – érdeklődött a vendéglőstől a közegészségügyi felügyelő. – Tudja, hogy 62 fokosnak kell lenniük – jegyezte meg. Mint később kiderült, a tűzhelyen lévő rakott krumplival ilyen téren nem volt gond, jó melegen tartották. A konyhafalra feltűzött ragacsos légyfogót viszont nagyon kifogásolta a tisztiorvosi szolgálat munkatársa, hiszen elektromos rovarirtó az előírás. – Nem bírja el a hálózat – védekezett a bérlő.

A háromnegyedórás ellenőrzés végeredménye: a lejárt fogyaszthatósági idejű túróért kirótt minőségvédelmi bírság 50 ezer forint, a veszélyes anyagok be nem jelentéséért, a kémiai, terhelési bírság 50 ezer forint, valamint a többi hiányosságért a szabálysértési bírság 30 ezer forint, azaz 130 ezer forintot kell a vendéglősnek fizetni.

– Vitathatatlan, hogy nagyon sok követelménynek kell eleget tenniük az étteremtulajdonosoknak és a kereskedőknek is, azonban közös feladat az élelmiszer-biztonság megőrzése, ily módon a fogyasztók védelme – állapította meg Matók Edit. Nyáron egyébként fokozottabban ellenőrzik a vendéglátó és a kereskedelmi helyeket is. A legtöbb gondot még mindig a lejárt szavatosságú termékek jelentik. Vásárhelyen akadt olyan kisbolt, ahol emiatt 550 ezer forintot kellett fizetnie a kereskedőnek.


Szalmonellás kolbász

Jelölési hibás volt a Baktói csípős lángolt kolbász nevű termék, ezért vitték be egy rutinellenőrzés során a laborba. A vizsgálatból kiderült, hogy a szegedi Temesvári krt. 34. szám alatti Coop Áruházban forgalmazott kolbászban szalmonellás fertőzést okozó baktérium van. Aki megeszi, súlyosan megbetegedhet. A betegség magas lázzal, hasmenéssel, hányással jár. Ha valaki vásárolt ilyen kolbászt – lejárati ideje 2005. július 30., forgalmazója a Baktóhús Kft., Szeged, Ladvánszky u. 19. –, ne egyen belőle, hanem vigye vissza az üzletbe. 

Ellenőrzések megyeszerte

Idén a megyében 880 kereskedelmi, 718 vendéglátó-ipari, valamint 265 közétkeztető vállalkozást ellenőriztek a tisztiorvosi szolgálat munkatársai – tudtuk meg Gera Katalin megyei tiszti főorvostól. Leggyakrabban a hűtőkapacitás hiánya, az áru fajtánkénti hűtése, valamint a dolgozók egészségügyi papírjainak hiánya és a szabálytalan mosogatás jelent gondot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János úgy véli, meg akarták félemlíteni

A jobb- és baloldali pártok vásárhelyi képviselői egyaránt elítélik Lázár János polgármester családi… Tovább olvasom