Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Jövőre már nagymester is lehet a hódmezővásárhelyi fazekas

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Ambrus Sándor fazekas hatodik alkalommal kapta meg a Magyar Kézműves Remek elismerést. Ennyiszer még senki sem érdemelte ki ezt a díjat. Lehet, hogy jövőre már nagymester lesz a vásárhelyi fazekas.
A kereskedelmi és iparkamara által 2001-ben alapított, 221 szakma számára nyitott Magyar Kézműves Remek legutóbbi, 2009-es pályázatára 70 pályamunka érkezett. A szakmai zsűri – a napokban hozott döntésével – 37-et jutalmazott a címmel, köztük öt Csongrád megyeit. Közülük is kiemelkedik Ambrus Sándor vásárhelyi fazekas, aki az országban egyedülállóan már hatodszor lett remek. Most elfeledett, helyi hagyományokat őrző tárgyakkal, edényekkel nevezett.

– Nagyon boldog vagyok, hogy eddig hatszor pályáztam, és minden alkalommal megkaptam a Magyar Kézműves Remek címet – mondta lapunknak Ambrus Sándor. – A hagyományokat ápolva mindig a Vásárhelyhez kötődő kerámiákkal jelentkeztem. A díjak növelik a Belvárosi Fazekasházban található bemutatótermem, eddig készített tárgyaim presztízsét, értékét.

Ambrus Sándor munkái idén is elnyerték a Magyar Kézműves Remek díjat. Fotó: Karnok Csaba
Ambrus Sándor munkái idén is elnyerték a Magyar Kézműves Remek díjat.
Fotó: Karnok Csaba

A 61 éves vásárhelyi fazekas 1963 óta korongozik: 23 évet a helyi majolikagyárban, hármat Budapesten, az iparművészeknél töltött, majd hazaköltözött, s 21 éve maszekként dolgozik. Neve egybeforrt a vásárhelyi kerámiával. A legutóbbi kézműves remek díjátadó ünnepségen Simon Károllyal, az iparművészeti múzeum nyugalmazott főigazgatójával, a zsűri elnökével folytatott beszélgetés során felmerült: akik ötször vagy annál többször érdemelték ki a Magyar Kézműves Remek címet, azoknak jövőre magasabb szintű díjat kellene adni. A pontos kritériumról és az elnevezésről még nem döntöttek, de Simon Károly megjegyezte: ha a sakkban van nagymester, lehet a kézműves szakmákban is.

További díjazottak

Az algyői Gálné Nagy Ildikó szövő, népi iparművész ötödször, a vásárhelyi Hódfó Szo- ciális Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. negyedszer, a csongrádi Tarjányi József népi iparművész másodszor, míg a szegedi Sallai Tibor papucsos először kapta meg a Magyar Kézműves Remek elismerést.

Olvasóink írták

 • 4. cipész 2010. február 01. 13:40
  „Ági A Főtérbe volt a mútkor ami érdekel.”
 • 3. VásárhelyiÁgi 2010. január 31. 09:10
  „Gratulálok minden díjazottnak!
  Ambrud úrnak gyönyürű kerámiái vannak, a Hódfóban készültmunkák közül eddig egy-két kissebb hímzést láttam, a többi díjazottról még nem is hallottam.
  A DM készíthetne velük riportsorozatot, amiben bemutatja a munkájukat! Biztos sokan örömmel olvasnánk.”
 • 2. Léni 2010. január 30. 16:23
  „Gratulálok mindenkinek, aki ilyen sokszor ,ilyen szép eredményeket értek el!
  Hiányolom viszont a Mónus dinasztiáról szóló értesüléseket. Mi van Velük,
  dolgoznak még? Igaz régen, de többször jártam a fazekasműhelyükben, nézelődni
  is,vásárolni is.Az Ők munkái is igazi "HUNGARIKUM"”
 • 1. rozator 2010. január 30. 10:24
  „A Mesternek gratulálok!! És mikor lesz nemzetközi nagymester? Ha megtanul sakkozni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt az ápolási díj, hol az ápolási díj

Pénzhiány miatt megszüntette a méltányossági ápolási díjat a mindszenti önkormányzat. Kiss Éva hat éve gondozza idős, mozgásképtelen szüleit – havi 23 ezer forintért. Tovább olvasom