Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Jövőre még nem lesz élményfürdő

Hódmezővásárhely - Biztos, hogy jövőre nem épül meg az élményfürdő Vásárhelyen. Még nem lehet tudni, hogy a város megkapja-e az első körben megítélt 847 millió forintos támogatást. Ha így lesz, és az építkezés mellett döntenek, leghamarabb 2011-ben fogadhat vendégeket a Hód-Spa.
Az eredeti tervek szerint jövő december 31-éig kellett volna megnyitnia a vásárhelyi élményfürdőnek. Miután azonban még azt sem lehet tudni, hogy a város a pályázat második fordulóját is sikerrel veszi-e, biztos, hogy csúszik az átadás időpontja. Legutóbb májusban írtunk a 2 milliárdos beruházásról, akkor Kovács Pál városstratégiai főtanácsadó úgy nyilatkozott, hogy az első körben 847 milliós támogatásban részesített tervet várhatóan augusztus végén bírálja el a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség. Nem így történt, a döntés a mai napig nem született meg. Kovács Pál most elmondta: abban bíznak, hogy legkésőbb januárban kiderül, valóban megkapják-e az összeget. Ha így lesz, a közgyűlés pedig az építkezés mellett dönt, és aláírják a támogatási szerződést, onnantól még egy év kell a nyitásig. A főtanácsadó szerint tehát most 2011 tűnik reális dátumnak.

A komplexum terve majdnem négy évvel ezelőtt készült el először, akkor egy 3500 négyzetméteres, 1,7 milliárd forintos, barlangfürdő hangulatát idéző létesítményt álmodtak. Egy évvel később, 2007 februárjában az Aqua-Barlang látványtervét is bemutatták, az elképzelések viszont azóta teljesen megváltoztak. Eredetileg konferencia- és wellness-szálloda is épült volna a barlangfürdő szomszédságában – hotel azonban itt nem lesz, ahogy barlangfürdő sem. Helyette egy 6 ezer négyzetméteres, klasszikus, csúszdás komplexum tervével pályázott a város tavaly. 2008 őszén Lázár János polgármester bejelentette: közel 900 millió forintot nyert a város a Hód-Spa megépítésére.

Közben kirobbant a világgazdasági válság, és felmerült a testületben: vajon tényleg szükség van-e ilyen körülmények közt egy élményfürdőre, amelyhez 1,2 milliárd forintot a városnak saját zsebből kell hozzátenni, az üzemeltetés költségéről nem is beszélve. Kidolgozták a jegyelővételi rendszert, a leendő vendégek előre vásárolhatnak majd belépőt az új fürdőbe, ezzel is gyarapítva az önerőt, amit egyébként jórészt hitelből vagy a kötvénykibocsátásból származó bankbetétből fizetik ki. Persze csak akkor, ha valóban megnyerik a pénzt, és hozzá is fognak az építkezéshez. A közgyűlés ugyanis sikeres második forduló esetén is mérlegeli, hogy belevágjon-e a beruházásba.

Olvasóink írták

 • 4. insideman 2009. december 04. 09:39
  „munka hely kell nem élményfürdő.. és max 500ft-os belépőjegy”
 • 3. JB007 2009. december 02. 20:21
  „Most a cikkben, vagy a valóságban van ellentmondás?
  "közel 900 millió forintot nyert a város a Hód-Spa megépítésére"
  majd pár sorral lentebb:
  "Persze csak akkor, ha valóban megnyerik a pénzt"
  Most akkor nyertek vagy nem?

  A jegyelővételtől pedig véleményem szerint csodát ne várjunk, ha minden vásárhelyi vesz egyet, akkor megvan az önerő 4-5%-a.

  És természetesen itt is előjött a kötvénykibocsátás, utalás a pénzügyi zsenialitásra. Nem csak maga a kibocsátás a gond, hanem akik ezt pozitívumként tüntetik fel.”
 • 2. Filctoll 2009. december 02. 16:17
  „aranka2 nagyon sokmindenben osztom a véleményed! A strandos témához én is csak annyit fúztem hozzá hogy teljesen mindegy hogy hányan vannak a strand medencéjében, az alkalmazottak akkor is dolgoznak ha 2 ember pancsol és akkor is ha 1500. Ebből kiindulva a jóval olcsóbb belépő jobban vendéget csalogatna mint a mai magas árak. Heti 1 alkalommal én is lejárok barátokkal beszélgetni és úszni egy kicsit, de irreálisnak tartom hogy 18 óra után (amikor megyek) 790Ft-ot kell fizetni! Miért nem lehetne 16 óra után óránként 200Ft-al csökkenteni a belépőket? Biztos sokkal többen lejárnának hetente több alkalommal is ! Ez lenne a vendégcsalogató és véleményem szerint sokkal jobban ki lehetne használni a lehetőségeket pláne igy a téli időszakban!”
 • 1. aranka2 2009. december 02. 14:52
  „"akkor egy 3500 négyzetméteres, 1,7 milliárd forintos, barlangfürdő hangulatát idéző létesítményt álmodtak." Rémálom volt, hamisítatlan rémálom. A maradvány is felesleges, ostoba pazarlás. A strandnak az is éppen elég, ami most van, a jegyek még így is drágák, a fenntartás így is rengeteget visz el, további beruházás nem hozná, hanem vinné a pénzt. Senki se álmodjon (igen, ne álmodjon, ébren ugyanis ekkora szamárság nem jut az ember eszébe) kirobbanó idegenforgalomról, nálunk sokkal közismertebb fürdők sem tudják növelni vendégeik számát, és ezekkel sohasem konkurálhatunk. Vagy a reklámra is vannak százmilliók?
  Ami meg a reménybeli fürdőjegyeket illeti ... ugye van még, aki emlékszik az 1977-ben kibocsátott téglajegyekre, amelyek a Lenin-szobor építését segítették?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belváros: egymást érik az útfelújítások

Hódmezővásárhely - Útfelújítási dömping kezdődött a közelmúltban Vásárhelyen, ahol összesen 11 utca… Tovább olvasom