Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Jövőre megkezdhetik a népkerti felújítást

Hódmezővásárhely - A népkerti vasútállomás rekonstrukciója várhatóan jövőre startolhat. Még várat magára a vásárhelyi önkormányzat és a MÁV Zrt. közötti együttműködési megállapodás megkötése, ezt követi a tervezés, a közbeszerzési eljárás kiírása, és a nyertes cég 2009-ben kezdheti meg a kivitelezést.
Az elmúlt év nyarának elején számoltunk be arról, milyen állapotban van Vásárhelyen az egykor ékszerdoboznak számító, 1939. december 2-án átadott népkerti vasútállomás. Akkor a rozsda, az enyészet és a pusztulás uralkodott. Még most is. De lapunk cikke nyomán civilkezdeményezés indult megmentésére, Nagy Rébék Ferenc nyugdíjas pedagógus segítőivel ezernégyszáz támogató aláírást gyűjtött össze. Mindig is az ügy mellett állt az önkormányzat, mely azt is vállalta Lázár János polgármester javaslata alapján: minden állami forint mellé tesz egy városit, vagyis állja a rekonstrukció teljes összegének felét. A beruházás becsült költségvetése 40 millió forint.

Közben az önkormányzat szakemberei felmérték a vasútállomás állagát, meghatározták az épületen elvégzendő munkákat. A tetőszerkezetet ki kell cserélni, akárcsak az egyedi faablakokat és ajtókat, míg a födém utólagos hőszigetelést igényel. Az elektromos hálózatot teljesen fel kell újítani, avult és kis teljesítményű. A padlóburkolat cseréje is indokolt, a vizes helyiségekben 2,1 méter magasságig csempe kerül a falra. A gépészeti és fűtési rendszer is teljes rekonstrukcióra szorul, és a bádogos szerkezet cseréje sem halasztható. A rossz állapotú mosdókkal is lesz munka, de a festett-faragott bútorok és a különleges majolikaoszlopok sem maradnak ki.

2009-ben startolhat a népkerti felújítás. Fotó: Tésik Attila
2009-ben startolhat a népkerti felújítás.
Fotó: Tésik Attila

A környék már barátságosabb, szebb lett. Az állomás mögötti részen még tavasszal kivágták az elvadult, elburjánzott zöldet, cserjéket, veszélyessé vált öreg és beteg fákat. De vajon mikor végezhetik el a fentebb felsorolt munkákat?

Érdeklődésünkre Göbl Vilmos, a vásárhelyi önkormányzat sajtóreferense elmondta: a közös munkához együttműködési megállapodást kell kötni a MÁV Zrt.-vel. A tervezet már a vasúttársaság illetékeseinek asztalán pihen, jóváhagyásukra, bólintásukra várnak. Amennyiben a kalkulált egy-két hét múlva, szeptember elejére megérkezik a kedvező válasz, jöhet a szakhatósági engedélyek beszerzése és a tervezés, ez mintegy másfél hónapot vehet igénybe. Ezt követi a közbeszerzési eljárás kiírása és lefolytatása, erre is számíthatunk egy-másfél hónapot. A munkát a majdani kivitelező előreláthatóan 2009-ben kezdheti meg.

Olvasóink írták

  • 1. Írástudatlan. 2008. augusztus 24. 10:05
    „Nagyon jó lenne ha megvalósúlna a kis állomás felújítása! Ez egy már műemléknek számító létesítmény.Kicsi gyermek korom óta meg van és nagyon sokat száltunk fel és le a vonatról.De már a szüleim kiskorában is létezett.És ezt a felújítási ötletet nagyon jónak tartom!Kivételesen nem a megszüntetését fontólgatták ha nem a felújítását.Azért csak fejlődik városunk szemefénye!Vannak még neki is jó ötletei!Vagy legalább is gondolom hogy nem más javasólta neki ezt a lehetőséget.Szeretném azt hinni hogy nem.Na de nyugtával dícsérjük a napot!Hogy vajon meg fog e valósúlni és nem jár e úgy mint az új SZTK.tervezete? Én mindenesetre bizakodom.Szeretnék hinni abban hogy a pógármester úr végre egy értelmes egy nagyon értelmes ötletet fog megvalósítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 éves gyerek szaladt autó elé Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Súlyos sérülésekkel vitték kórházba a mentők azt a 12 éves fiút, aki egy… Tovább olvasom