Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Juditnak a gyerekek szeretete a legfontosabb

Harmincegy esztendeje foglalkozik értelmileg sérült gyermekekkel Rózsa Judit. A vásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola és Gyermekotthon gyógypedagógusa a napokban munkájának elismeréséül kitüntetést vehetett át.
Kitüntették. Rózsa Judit gyógypedagógus foglalkozást tart a Bóbita-csoportban. Fotó: Tésik Attila
– Több száz sérült gyermekkel foglalkoztam már az évek alatt. Annál nagyobb elismerést nem kaphatok, mint a szeretetüket. Képzelje el, nemrég találkoztam az egyik tanítványommal, aki 34 éves felnőtté „cseperedett". A majd kétméteres fiatalember felkapott, és összevissza puszilt – mesélte mosolyogva Rózsa Judit vásárhelyi gyógypedagógus, akit a napokban szakmája elismeréséül a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Frank József kitüntetett.

Rózsa Judit 31 esztendeje kezdte szakmáját. Eleinte meg se fordult a fejében, hogy gyógypedagógus legyen. Régi álmát akarta megvalósítani: gyermekorvos akart lenni, mert mindig is szerette a kicsiket.
– Jó tanuló voltam, de a reál tárgyak nem igazán mentek, így kútba esett az orvosi pálya. A Bethlenben érettségiztem, s utána megpróbáltam a gyógyszerész szakot, de nem jött össze. Az egykori vásárhelyi Csomiépnél helyezkedtem el 1966-ban könyvelőként – folytatta a gyógypedagógus.

A mai Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola és Gyermekotthon elődjében 1975-ben gyermekfelügyelőt kerestek. Rózsa Judit jelentkezett, s felvették. Két évvel később a munka mellett felvették a budapesti Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolára, ahol diplomát szerzett.

Szívéhez leginkább a kicsik állnak közel, így háromévesekkel foglalkozik leginkább. A hozzá kerülők nem tudnak beszélni, járni, nem szobatiszták. Ezeket mind neki és segítőinek kell megtanítani. Jelenleg tíz aprósággal foglalkoznak a Bóbita-csoportban.

– Feladatunk, hogy felkészítsük őket a képességüknek megfelelő iskolai képzésre. Óriási siker, ha 6-7 évesen nem speciális, hanem normál tantervű iskolákba küldhetjük őket – árulta el.

Rózsa Judit szerint ehhez a pályához nem elég a szakmai tudás és az elhivatottság. Meg kell szerezni a gyermekek bizalmát, és meg kell küzdeni a szeretetükért. Sokat kell nekik adni, de meghálálják. Volt olyan kisfiú, aki hosszú hónapokig nem szólalt meg, csak üldögélt magában. Egy kislány pedig ütött, harapott, akit ért. Most mind a ketten aktív tagjai a csoportnak: a többiekkel együtt játszanak, tanulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februárban elkészül az Emlékpont

Várhatóan február végén fejeződik be Vásárhelyen az Emlékpontnak szánt épület felújítása, átépítése.… Tovább olvasom