Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Juhnyírás és csikósbemutató a vásárhelyi gazdanapokon (galériával)

Hódmezővásárhely - Zúgtak a gépek, bégettek a juhok nyírás közben a XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok vasárnapi záródélutánján Vásárhelyen. Egy 130 kilós kos sem úszta meg a kényszerfodrászatot. A szokásos csikósbemutató idén is látványosra sikerült.
– A jól köszörült gép, a rátermett nyíró a titok – avatott be minket Kádas Antal a juhnyírás két legfontosabb titkába a XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok vasárnapi záródélutánján. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség közép-magyarországi régiójának vezetője elmondta: akkor igazán sikeres egy nyírás, ha a bunda egyben jön le az állatról, a nyíró pedig nem ejt sebet rajta.

Mindezt demonstrálták is a negyedórás bemutatón. Három rutinos nyíró szabadított meg 10 állatot a bundájától, átlagosan 3–4 perces átlagidővel. Tejelő cigája, őshonos cigája és gyimesi racka is áldozatul eset a kényszerfodrászatnak. A három szakember, Szűcs István, Halasi László és Rafael Jenő naponta egyébként körülbelül 100 juhot is megnyír, sikeresen indultak már számos nemzetközi versenyen. A 60–80 kilogrammos állatoknak a gazdák szorításában csak a bégetésre volt erejük. Leszámítva az utolsó állatot, egy kost, amelynek a súlya 130 kilóra, ő maga pedig a karámra rúgott. Két ember kellett a lefogásához, de így is hamar lekerült róla a bunda. – Néhány perccel ezelőtt vásároltam a kost, jó vétel volt, 150 ezer forintért vettem meg – mondta a jószág körmözése közben Dani János Makó-Rákosról.

Birkanyírás és csikósbemutató Vásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Csikósbemutató

A gazdanapok egyik utolsó eseménye a csikósbemutató volt. Az ország minden tájáról érkeztek gyönyörű szőrű állatok Hódmezővásárhelyre, többek között Mezőhegyesről és Mélykútról is. 

– Rendkívül értékes a juhok gyapjúja, egy belőle készült férfizakó minimum 150 ezer forintba kerül. Ezt egy átlagos méretű állat 5–6 kilónyi gyapjújából már el lehet készíteni. A belőle kijövő zsír pedig népszerű alapanyaga különféle kozmetikumoknak, a magas lanolintartalom miatt – tudtuk meg Kádas Antaltól. A férfi elmondta: évente egyszer kell megnyírni ezeket az állatokat, lehetőleg ugyanazon a napon, maximum 10 napos eltéréssel.

60 ezren
A tavalyi évhez hasonlóan idén is körülbelül 60 ezer ember volt kíváncsi a három napra. A rendezvény 16 ezer 600 négyzetméteren, mintegy 450 kiállítóval, több mint 1000 állattal – a sertéstől kezdve a lovon, szarvasmarhán és birkán át a szürke marháig és a szamárig –, kirakodóvásárral, gépcsodákkal, állatsimogatóval fogadta a látogatókat. Az idén rendkívül népszerű hús-marha szekcióban 104 bokszban 151 jószágot láthattak a vendégek.

Olvasóink írták

 • 4. Én2 2012. május 14. 12:18
  „Azért nem tette fel a képeket mert NEM szabad!”
 • 3. Sipi74 2012. május 14. 09:29
  „Én csak azt nem értem, hogy szombaton is láttam a Karnok Csabát fotózni, miért nem lehetett azokból a képekből is feltenni, amiket akkor lőtt, hisz ragyogó napsütés, remek programok voltak, s fotók is készültek....”
 • 2. Mike3 2012. május 14. 08:52
  „1: Nem. Volt sok más minden is, de a DM fantáziáját csak ennyi ragadta meg :)”
 • 1. Balotelli 2012. május 13. 21:12
  „A képek alapján itt minden a birkanyírásról meg a lovaglásról szólt!?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár Jánosnak le kell mondania a polgármesterségről

Hódmezővásárhely államtitkárrá előrelépő polgármestere május 25-ére rendkívüli, nyilvános közgyűlést hívott össze. Tovább olvasom