Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Július elsejétől drágábban buszozunk

Az általános forgalmi adó 5 százalékos emelkedése miatt Vásárhelyen, Makón, Szentesen és Szegeden is nőnek a helyi közlekedés tarifái. Előbbi két városban már döntöttek, Szentesen és Szegeden pénteken határoznak a díjemelésekről a városatyák.
Az általános forgalmi adó 20-ról 25 százalékra történő emelése miatt július 1-jétől drágábban lehet buszozni Vásárhelyen a helyi járatokon. A szolgáltató Tisza Volán Zrt. a vonaljegy és a dolgozói havibérlet esetén 5 százalékos emelést terjesztett a napokban a képviselők elé. A tanuló- és nyugdíjasbérlet árát viszont 16 százalékkal emelte volna meg. A vásárhelyi közgyűlés a jegyáremelésre tett volános javaslatot elfogadta, ami szerint július 1-jétől elővételben 140 forintot, az autóbuszon pedig 185 forintot kell fizetni a helyi járatokon a jegyért. A tanuló- és nyugdíjasbérlet árára tett 16 százalékos volános javaslatot viszont elutasította a közgyűlés, így az csak 4 százalékkal drágul. Mint ahogy a dolgozói havibérlet ára is csak 4 százalékkal emelkedik. Így július 1-jétől Vásárhelyen a dolgozói havibérletért 3890 forint helyett 4050 forintot, a tanuló- és nyugdíjasbérletért pedig 925 helyett 965 forintot kell fizetni.

Makón tegnap döntöttek a képviselők a helyi autóbusz közlekedés tarifaemeléséről. A vásárhelyivel ellentétben Makón elfogadták a szolgáltató Tisza Volán Zrt. javaslatát, így a Maros-parti városban 5 százalékkal drágul a menetjegy, amelyért 160 forintot kell fizetni július 1-jétől, ugyanennyivel, 5 százalékkal emelték meg a dolgozói havibérlet árát, amiért 3495 forint helyett 3670 forintot kell fizetni. A legjelentősebb, 13 százalékos árváltozás a tanuló- és a nyugdíjasbérletnél van, amiért 1115 forint helyett 1255 forintot kell fizetni július 1-jétől.

A helyi járaton váltott menetjegyért 185 forintot kell fizetni a vásárhelyieknek július 1-jétől. Fotó: Tésik Attila
A helyi járaton váltott menetjegyért 185 forintot kell fizetni a vásárhelyieknek július 1-jétől.
Fotó: Tésik Attila

Szentesen holnap dönt a képviselő-testület a helyi autóbusz közlekedés díjainak emeléséről. A Kurca-parti városban a Tisza Volán Zrt. a buszokon váltott jegy árát 10 forinttal, az elővételben vásárolt jegy árát pedig 5 forinttal emelné. A dolgozói havibérlet ára 5 százalékkal, a tanuló- és nyugdíjasbérlet ára 4 százalékkal nőne. Ez utóbbiak esetében kedvezőbb díjakat javasol a szentesi önkormányzat a pénteki ülésén.

Szegeden 9 százalékkal emelik a tanuló- és nyugdíjasbérlet árát

Szegeden holnap dönt a közgyűlés az áremelésekről. A megyeszékhelyen 4-9 százalékkal kell majd többet fizetni a vonaljegyekért és a havibérletekért. A tervek szerint legjelentősebb mértékben a tanuló- és nyugdíjasbérlet árát emelik, amelyért 2290 helyett 2500 forintot kell majd fizetni. A szegedi közgyűlés szavaz a távhőszolgáltatás és a parkolási díjának emeléséről is. Az előbbinél 3,31 százalék, az utóbbinál 4 százalék a drágulás mértéke. Makón nem tárgyaltak még a távfűtési díj változásáról a képviselők, a parkolás pedig ingyenes a Maros-parti városban. A szentesi és a vásárhelyi városatyák sem tárgyaltak még a távfűtési és parkolási díjemelésről.

Olvasóink írták

 • 8. Beth 2009. június 28. 22:41
  „Még mindig 2 óránként járnak a buszok, így a nyáron sem fogok átszoknia buszra!!!!
  Hány helyen kérjem még, hogy sűrítsék a menetrendet???
  SZÍVESEN JÁRNÉK BUSSZAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. Szemif 2009. június 25. 22:05
  „Ja meg annyit, hogy attól, hogy valaki véd valamit, még nem feltétlenül érdekelt (eddig még nem voltam buszsofőr, meg vasutas se, de már mind a kettővel meg lettem gyanúsítva :-) az adott területen, bár ez érdekes kérdés, mivel azáltal, hogy szeretem a 200-as Ikarusokat végülis ugyanarra a platformra kerülök, mintha a volánnak dolgoznék. Egyébként rosszul írtam, tényleg van néhány busz, amiben még régi "fekete" motor van, de nem sok. Például a képen szereplő busz AAD-335 (könnyű felismerni, hogy melyik buszról van szó a 260-as Ikarusok közül egyedül neki van az első ajtaja mögött volános matrica, meg távolsági ülései) például még pont régi motoros, és ő tényleg öreg 89-es gyártású.”
 • 6. Szemif 2009. június 25. 21:53
  „Az Ikarus 200-as család egy régi konstrukció, de nem járt el felettük az idő, főleg, hogy Vásárhelyen eddig 98-99-es gyártásúak voltak/vannak. Ha minden igaz idén nyáron három alacsonypadlós busz költözik Vásárhelyre . Szeirintem kár lenne magyarázgatni, hogy miért kell büszkének lennünk a hazai buszokra. Főleg úgy, hogy az utánpótlás meg sem közelíti. Amúgy meg a Tisza Volánnál minden busz megfelel legalább az EURO1-es környezetvédelmi normáknak.”
 • 5. klj_54 2009. június 25. 21:24
  „4. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2009.06.25. 18:23

  Tényleg tudatlan vagy!

  Ha igaz amit írsz, akkor miért nem tettél névvel, címmel ellátva -ahogy egy tisztességes ember teszi!- közérdekű bejelentést?
  Ha pedig nem igaz, aminek a valószínűsége nagyobb(!), akkor miért irkálsz butaságokat, nicknév mögé bújva?”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2009. június 25. 18:23
  „Szemif! Te vagy buszsofőr lehetsz vagy még nem utaztál buszon. Bizony minden Ikarus felett eljárt már az idő.Legalább is ami itt Vásárhelyen van.Bizony bizony elégszépen kójtólnak azok barátom. Ha tényleges co mérésre vinnék őket már egyik sem közlekedhetne.De bundával sajnos kapnak még zőld kártyát.”
 • 3. varadipal 2009. június 25. 16:54
  „20-ról 25%-ra emelik az áfát.Mikor volt a közösségi közlekedés áfája a standard áfa kategóriában?
  Megmondaná valaki mennyi volt és mennyi lesz a buszjegy áfája? Össze-vissza kormol mindenki, ez burkolt áremelés.Megyek a fogyasztóvédőkhöz. Szerki úr! nem ér meg egy misét a téma?”
 • 2. Szemif 2009. június 25. 16:35
  „1-re: Azta, ezt nehéz lehetett megfogalmazni :-) Amúgy Köszönjük Emese!
  Remélem legalább jólesett, mint a büfizés ebéd után.
  Az Ikarus-ok szidását meg be lehet fejezni, egyrészt nem büdösek, másrészt sokkal kényelmesebb jószágok, mint a műanyag merzsók, amiket mostanában vesznek. Ráadásul egy Hungarikum, legalább örülni kéne, hogy nem mindenütt a törökmerzsó futkos.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. június 25. 16:25
  „De azért járjunk tömegközlekedési eszközzel ugye? Hogy ne szennyezzük a levegőt. Na kérem akkor hol van az állami illetve az önkórmányzati kompenzálás hogy inkább lefelé vinnék a jegy és a bérletárakat. Vagy csak süket duma hogy óvlyuk kőrnyezetünket és a levegő tisztaságát. Csak is süket szövegelés az egész! Felőllem emelhetik a csillagos égig a jegy és bérlet árát mert én már régóta kocsival járok és fogok is mert sokkalta ólcsóbb mint az az ócska öreg büdös koszos fütetlen kényelmetlen Ikarusokon a viteldíj. És háztól házig megyek és akkor amikor csak akarok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kinyitott az Anno vendéglő

Hódmezővásárhely - Május elején a 47-es főút építési munkálataira hivatkozva zárt be a vásárhelyi Anno. Az étterem most újra megnyitotta kapuit. Tovább olvasom