Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Június 30-án avatják fel az Emlékpontot

Vlagyimir Iljics Lenin már az Emlékpont külső homlokzatának párkányán üldögél, a múzeum falát pedig munkásőrszobrok vigyázzák Vásárhelyen. A város új létesítményét csupán be kell rendezni ahhoz, hogy a szovjet csapatok kivonulásának 15. évfordulóján megnyithassa kapuit. Az igazgató Madácsy Tamás történész lett.
Fotó: Tésik Attila
A szovjet csapatok kivonulásának 15. évfordulóján, azaz várhatóan június 30-án avatják fel a vásárhelyi Emlékpontot. Mindezt Lázár János polgármester közölte érdeklődésünkre, hozzátéve: az épület műszaki átadása folyamatban van, s már csupán a belső munkálatok vannak hátra, vagyis a kiállítási anyag, az installációk elrendezése. A mintegy 600 millió forintba került intézmény átadását – mint arról korábban beszámoltunk – május elsejére tervezték, az időjárás azonban hátráltatta az építkezést.

Az Andrássy út 33. szám alatti épület berendezését egy művészekből álló csoport végzi – tudtuk meg Madácsy Tamástól, akit a csütörtöki közgyűlésen, zárt ülésen az Emlékpont megbízott igazgatójává választottak a képviselők. A fővárosban élő, ám családja révén vásárhelyi és szegedi gyökerekkel rendelkező történész részt vett a vásárhelyi, 1944 és 1990 közötti időszakot bemutató múzeum kiállításának előkészítésében, ugyanakkor annak idején a város Holokauszt Emlékmúzeumának kialakításában is segédkezett. A település képviselői egyébként egy évre szavaztak bizalmat Madácsy Tamásnak.
Az Emlékpont igazgatója most a legfontosabbnak azt tartja, hogy az új múzeum bekapcsolódjon a város kulturális életébe, a részévé váljék. A konferenciateremben képzéseket, oktatásokat szerveznek, iskoláscsoportokat fogadnak, akikkel tárlatvezető ismerteti meg az elmúlt hatvan évet.

Lenin már a párkányon üldögél. Fotó: Tésik Attila
A múzeum kialakítása kapcsán ugyanis arra törekedtek, hogy a város szocialista korszakát az azt megélt emberek szempontjából, az ő szavaikkal, egyéni sorsokon keresztül mondja el. Ehhez másfél száz interjú is készült. De az elmúlt egy év alatt több száz tárgyat is felajánlottak a helybeliek az Emlékpont számára. A különlegességek között található egy elektromos meghajtású Puli kisautó, melyet a 80'-as évek végén gyártott a Hódgép, s néhány évvel ezelőtt még használták a vásárhelyi önkormányzatnál. De az a vörös csillagos zászló is gazdagítja majd az Emlékpont anyagát, ami a város rendszerváltás előtti lobogója volt, s egykoron a tanácstermet díszítette. Monumentális alkotások is helyet kapnak a múzeumban. A vásárhelyiek által csak Iván-szobornak nevezett szovjet katona már új otthonra talált az Emlékpontban. Arra ugyan még néhány hetet várhat a nagyközönség, hogy ezt megszemlélje, viszont Lenin szobra már a helyére került. Vlagyimir Iljics az épület külső homlokzatának párkányán üldögél, az Emlékpont egyik falát pedig munkásőrszobrok vigyázzák.


Fábry megmutatta magát

Schmidt Mária, a budapesti Terror Házának igazgatója, valamint munkatársai tegnap megtekintették a Vásárhelyen épülő Emlékpontot. A kis társasággal Fábry Sándor is a városba érkezett. A népszerű showman is részt vett, illetve vesz a múzeum arculatának kialakításában. Délután 1 órára sajtótájékoztatót hívtak össze a városházán. A kistárgyalóban lévő hosszú asztal egyik végére leültek a helyi sajtó képviselői, a másikra meg Fábry Sándor. A városi tévé riportere interjúra kérte fel a tévést. Fábry röviden csak annyit közölt, amíg nem adják át a múzeumot, nem nyilatkozik, majd kiment a kistárgyalóból. Végül a magára maradt Schmidt Mária tartott egy röpke sajtótájékoztatót. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debütált a Volán gyorsjárata

Tegnap debütált a Tisza Volán – már ami a szegedi és vásárhelyi vasútállomás közt ingázó… Tovább olvasom