Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Júniusig a parlament elé kerülhet az új nemzeti energiastratégia

Hódmezővásárhely – A végéhez közeledik a nemzeti energiastratégia kidolgozása, a kormány májusban vagy júniusban tárgyalhat róla, s még a nyári szünet előtt a parlament elé kerülhetnek a következő két évtized energetikai fejlesztéseit meghatározó tervek, közölte Bencsik János, a klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár csütörtökön, Hódmezővásárhelyen.
A kormánynak az ország energiafüggőségének csökkentéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez partnerekre van szüksége, mondta az államtitkár a Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, partnerek lehetnek az energiatermelő és -szolgáltató cégek mellett az önkormányzatok és más vállalkozások is. Ugyanis az önkormányzatok felelősek területükön a távhőellátásért, a közvilágításért, illetve a rájuk bízott intézmények magas színvonalú, takarékos és környezetbarát működtetésért.

Bencsik János követendő példaként említette a hódmezővásárhelyi önkormányzat energetikai területen végzett erőfeszítéseit. Mint mondta, míg a települések többsége egy-egy részterületet – a megújuló energiaforrások használatát, a közvilágítás korszerűsítését vagy a közintézmények energetikai célú felújítását – választott ki, Hódmezővásárhelyen azonban integrált módon foglalkoznak az energiagazdálkodással, így megsokszorozhatók az elérhető előnyök.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester hangsúlyozta, önkormányzatuk több évtizede kiemelten kezeli a megújuló energiaforrások használatát. A kilencvenes években a város élenjáróvá vált a termál energia hasznosításában, s ma már az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató nem csak a lakosságot és közintézményeket, hanem cégeket is ellát meleg vízzel.

A vásárhelyi önkormányzat csaknem egymilliárd forint támogatást nyert el a Környezet és Energia Operatív Program pályázatain. Ennek egyik fontos eleme a közvilágítás korszerűsítése modern ledes technológia alkalmazásával – mondta Bencsik János. Hozzátette, a kormány e beruházás tapasztalatai alapján dönt arról, hogy országosan is támogatja-e a megoldás alkalmazását.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. április 28. 18:00
    „" a nyári szünet előtt...."
    NEm arról volt szó---nem mennek szabadságra---pénzben váltatják meg a szabadságukat ? Milliókat vesznek fel " szabadság megválltás címen ! " HOGY IS VAN EZ ??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraindult a vásárhelyi körforgalom építése

Áthidaló megoldást talált a vásárhelyi önkormányzat a Teleki, Vöröskereszt, Táncsics és Kinizsi utcák körforgalmi csomópont építését tavaly óta akadályozó telefonkábel ügyében. Nem helyezték át, lefedték. Tovább olvasom