Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kádár és a vásárhelyi pacal

Hódmezővásárhely - Vári Ernő nyugalmazott vásárhelyi iskolaigazgató népi kollégistaként, majd párttitkárként kétszer is találkozott Kádár Jánossal. Az emlékiratait író pedagógus az elhíresült vásárhelyi pacalos ebéden is jelen volt.
Az elmúlt korszak ismert embereivel kapcsolatos személyes élményeit is felidézi Vári Ernő (84), az egykori vásárhelyi József Attila Általános Iskola nyugalmazott igazgatója most készülő emlékirataiban. A paraszti származású pedagógus két érdekes történetet is elmondott Kádár Jánossal kapcsolatban, jellemezve az előző korszak hangulatát, elvtársi–úri viszonyait.

– A budapesti József Attila Népi Kollégium diákja voltam, amikor 1947 decemberében ellátogatott hozzánk, s politikai beszédet tartott Kádár János, az MDP akkori főtitkár-helyettese. Utólag úgy gondolom, azért, hogy a téli szünet előtt felvértezzen bennünket a reakciós otthoni környezet ellen. Akkor egyszerű megjelenésű, szimpatikus embernek tűnt.

A nyugalmazott iskolaigazgató az emlékiratai egy részével. Összegereblyézte a múltat. Fotó: Karnok Csaba
A nyugalmazott iskolaigazgató az emlékiratai egy részével. Összegereblyézte a múltat.
Fotó: Karnok Csaba

Vári Ernő 1964. február 6-án a vásárhelyi Béke Szálló földszinti éttermében vehetett részt azon az ebéden, amelyet Kádár János, az MSZMP KB titkára, a minisztertanács elnöke tiszteletére adtak.

– Én akkor a városi pártbizottság egyik titkáraként a város oktatási, kulturális és mezőgazdasági ügyeit felügyeltem, így némileg belülről láttam a történteket. Kádár elsőként az ifjúsági házban mondott beszédet. Fentről ránk parancsoltak, hogy nem szabad megtapsolni, de még éltek a régi beidegződések: valaki elkezdte, s a többiek folytatták. A tiszteletére adott díszebédre a város akkori gazdasági, politikai és kulturális vezetői voltak hivatalosak. Hogy kiválogatták-e a hatóságok, hogy melyik szakács főzhet, és megkóstolták-e az ételeket, azt nem tudom, de az biztos, hogy az ebéd alatt mindvégig jelen volt egy orvos. A szakácsok kitettek magukért, finomságokkal készültek, de a pártvezető végül egyikből sem evett. Nem véletlen, hiszen Sajti Imre városi első titkár, aki előzőleg megkérdezte valakitől, mi Kádár kedvenc étele, a pohárköszöntő után megsúgta neki, hogy pacal is van. Erre Kádár, letéve a kezében tartott menüt, azt mondta, akkor inkább abból kér – idézte fel Vári Ernő az elhíresült pacalos történetet.

A díszebéd menüje

Vári Ernő megőrizte a korabeli menükártyát, amiből tudható, hogy aperitifként kecskeméti barackpálinkát szolgáltak fel, majd a főétel vásárhelyi vegyes tál, velőtojás, sertéspörkölt, göngyölt szelet és gombás vesepecsenye volt, köretként pedig franciakarfiolt, sonkás rizottót, szalmaburgonyát lehetett választani. Ezután fejes saláta, túrós és almás rétes, gyümölcs és feketekávé következett. Mindezt a vendégek pusztamérgesi rizlinggel és Anna-vízzel öblíthették le.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. seawasp 2010. február 28. 14:55
  „Kedves az írás, és hozzátenném a saját nézetem! A szocializmus, az emberiség történelmének legszomorúbb fejezete! Erre, múmiákat interjúvolnak meg, hogy milyen szép volt, az a világ! :-(

  Parázstaposóként, a volt Pk.- helyettes azzal dicsekedett, hogy a kolhozítás idején aktivistaként járta a vidéket!
  Egy ,,büdös kulák" - kedvenc szavajárása volt az állatnak! - nem akarta aláríni, a belépést a helyi TSZ-be!

  A tény! Hatan beköltöztünk a kulákhoz, és egy hét alatt megettük az egész spájz tartalmát! Hogy
  a kulák puhuljon, egy káposztás hordóba ültettük, és minden félórában egy vödör vizet öntöttünk rá, az ásott kútból! Ezt állta egy héten át!

  Hogy ne éhezhessünk, elővettük a kulák feleségét, és a 17 éves lányát, és ott a kádban vacogó kuláknak előadtuk a tervünket, ha nem írja alá, akkor a szeme láttára erőszakoljuk meg a feleségét, és a lányát!
  A ,,piszkos kulák" egyből aláírta, és mi mehettünk haza!

  Annyit még az agitálóról, hogy nyugdíjba szalajtották - mint BM-s -, és azt követő 5. hónapban vérrákban elpusztult! Megvalósult, amit gondoltam róla, amikor a kötelező politikai foglalkozáson előadta élete élményét!
  A Sors fintora, 50x-res véradó palettája volt! :-(

  Ezek voltak, és Szebb jövőt adjon az Isten!”
 • 54. adamantium 2010. február 28. 11:54
  „mignon, először is én is voltam németországban. útlevél már csak azért sem kell mert az únión belül a személyigazolványoddal közlekedsz. az egészségügyi biztosításod meg az úniós kártya, ha ez a kettő megvan akkor minden rendben, engem most 2 hónapja igazoltattak utoljára degendorf környékén amikor defektem lett az autópályán, személyigazolvány és jogosítvány kellett, útlevelet nem is kérdeztek. ha olyan szakértő vagy akkor tudod mi a szabályozott szakma. na mert ezeknél az engedélyt az illető szakma kamarája adja ki (nálunk sajna ezt megszüntetteék a neokommunisták). az arbeitsamtnak a kamara engedélye nélkül nincs joga ebben a 7 szakmában dönteni, márpedig ha a kamara elfogadott, és miért ne tenné ha euroconform a diplomád akkor az arbeitsamt se kommentálhat, automatikusan a kamara ajánlására cselekszik. most nem hentesekről vagy kőművesekről van szó, hanem olyanokról akiknek van szakmai kamarájuk, az ügyvédek kivételével mert ha jól emlékszem nekik nem automatikus az elismerés, de lehet tévedek”
 • 53. samsung10 2010. február 28. 09:38
  „Miota felvilágositottak hogy a bika szinvak azota viseled a pirosa . Sokszor ezen mulik a felfogás.Ki gondolná?”
 • 52. Mignon 2010. február 28. 01:30
  „Nemetorszagban az egyen, a munkavallalo SOHA nem kerelmezhet munkavallalasi engedelyt!!
  A munkavallalasi engedelyt a munkaado cegnek kell benyujtania a munkaügyi hivatalhoz
  (Arbeitsamt),
  a leendö munkavallalo neveben...!!!

  Es ott döntik el, hogy igen vagy nem!!
  (Ilyen esetben persze a munkaadonak meg ell indokolni, miert külföldi munkaeröt akar alkalmazni!)

  Kerlek, hidj nekem!

  Ebben a temaban (is) szakember vagyok!

  Szia.”
 • 51. Mignon 2010. február 28. 01:20
  „"...automatikus munkaengedely.."

  nemetül ez

  "...automatische Arbeitsgenehmigung..."
  lenne.

  Felejtsd el ezt a baromsagot!”
 • 50. Mignon 2010. február 28. 01:18
  „adamantium, hidd el nekem csak 90 napig maradhatsz.
  Persze lehet (mint mindenütt) sumakolni.
  Elhetsz itt evekig is.
  De miböl es hol?
  Ha egyszer igazoltatnak ---annyi.

  Elsö kerdese a Polizei-nak.
  -hol laksz, es honnan van penzed?

  Ha van nalad igazolvany, utlevel, ha nincs:
  le ellenöriznek az utolso porcikadig...!!!

  Hidd el nekem, 38-eve elek itt. ( par ev USA-t kiveve).”
 • 49. adamantium 2010. február 28. 00:59
  „nignon, ne izgasd te magad, a szabályozott szakmákban a munkaengedély automatikus, a letelepedés is, még svájcban is pedig ott aztán 10 szer nehezebb bekerülni mint németországba. egyébként rosszul tudod, úniós állampolgárt nem lehet kitiltani, ott maradok és annyit amennyit akarok, kimegyek németországba és 10 évet is ott maradhatok mert az még ráadásul shengen, mégis, hogy jönnének rá, hogy mennyi ideje vagyok ott? ha az egyáltalán probléma lenne”
 • 48. franzvon 2010. február 27. 23:15
  „Egyébiránt minden,amit leírtam fordítottan igaz.
  Azaz fordítottan értendő...
  Németország meg....
  Kell a ...

  tralallala-tralallala...
  no csá....”
 • 47. Mignon 2010. február 27. 22:25
  „Kedves Adamantium!

  Ha ide Nemetorszagba akarsz jönni, egy rövid tajekoztato:
  -munka es tartozkodasi engedely kell 90 nap utan, vagy kitoloncolnak, es 5 evre kitiltanak.
  -a lakasokrol:
  Frankfurt/Main-ban egy 1,5 szobas lakas berleti dija havonta kb.: 700,-Euro
  ( Ha megveszed, ugy kb. 150.000-töl kezdödik az ar.)

  15-km-re nyugatra Frankfurttol Königsteinban (Taunus), ahol az itteni milliomosok laknak,
  egy kis haziko 1 millio Euronal kezdödik...

  Sok sikert Neked!

  :))”
 • 46. adamantium 2010. február 27. 22:07
  „időshölgy, sajnos ez a lakásvásárlás is egy a komunisták által behozott szokás, az volt a vélja, hogy röghöz kössék a népet. nézd meg az emberek mekkora hányadának van saját lakása mondjuk németországban? talán 10%. nálunk (és a többi volt szocialista országban) meg 80%. volt ez több is csak hát jött a kapitalizmus. én brlem a lakásomat, nem is fogok talán soha venni magyarországon, bár nagy a nyomás a család részéről, elenben van autóm és ha megint a szocik nyernek lehet másnap már németországban vagyok, mert ez a kapitalizmus lényege, munkaerőáramlás, kereslet, kinálat, oda megyek ahol jobb a helyzet, és a szocik miatt sajnos nem magyarország lesz az ahol jobb lesz a helyzet nyugathoz képest”
 • 45. időshölgy 2010. február 27. 20:17
  „42-. Csak azt akartam érzékeltetni azokkal akik nem ismerték a két világháború közötti időszakot amit sokan nagyon szépnek tattottak, hogy nagyon sok szegény ember másképp látta, másképp élte meg. Ezek az emberek csatlakottak a kommunistákhoz, vagy szimpatizáltak velük igaz , hogy később nagy csalódások árán kiábrándultak,de sokuknak a Kádár -rendszer felemelkedést jelentett, /aminek az árát most fizessük meg/.Sajnos az én szülemtől is sok mindent, földet, tanyát jószágokat vettek el, igy tudom milyen érzés mindezt átélni.
  45.- Valóban nagyon nehéz lakáshoz jutni, de sohasem volt könnyű, tudom ez nem vigasztalja akinek még nincs. Nagyon kellett sporolni, erre csak egy példát , a sok közül:huszonéves voltam és egy pár cipőm és egy nyáriruhám volt.”
 • 44. apátfalvifaszagyerek 2010. február 27. 18:07
  „Állapítsd meg, miben különbözött Kádár János Szálasi Ferenctől? (10 pont)

  Fejtsd ki, hogy miért élteti a kurucinfo az utóbbi diktátort! (5 pont)

  Írd le, vajon miért nevezik tehát a kurucinfot "korlátlanul magyarnak"! (5 pont)

  Villámdolgozat töriórára. =)”
 • 43. Mignon 2010. február 27. 17:48
  „Szegedet ha elhagyjuk Vasarhely fele, a tabla utan de meg az olajmezök elött, ott ahol
  egy csatorna az ut alatt folyik, a 60-as evek elejen volt egy tszcs.
  Oriasi fekete bikak legeltek ott.
  Ha arra mentem gyerekfejjel jatszani, vigyaztam mindeg hogy piros ruhat vagy valami piros cucc
  ne legyen nalam!
  Feltem, hogy megtamadnak a bikak.
  De, a szomszedos dinnyecsösz felvilagositott, hogy a bikak szinvakok...!

  :)))))”
 • 42. adamantium 2010. február 27. 17:40
  „időshölgy, és akiktől a kommunisták mindenüket elvették azok, hogyan éltek? vagy a gulágon? recsk is "tanulmányút" volt a szovjetúnióban. egyébként horthy rendszeréről beszélsz: 20-44 közt volt ugye kormányzó: az I világháború után, a nagy gazdasági világválságban, meg a II világháború alatt. ne hasonlítsuk azokat az időket a kommunista időkhöz, mert az 50-es években a német munkás olyan rosszúl élt, hogy rossz esetben a földközi tengeren nyaralt és az alpokban síelt, mercedese volt ha akarta. a sikeres magyar munkás meg ugye tanulmányutat tehetett recsken ha járt a szája, meghatározott ruha meg élelmiszeradagja volt, 10 évet várt és nem mercedesre”
 • 41. időshölgy 2010. február 27. 17:23
  „Valóban igaz, hogy a 1900-as és a Horthy rendszerben a nagybirtokokon dolgozó cselédek, kaptak llakást természtbeni ellátást,de arról senki sem beszél, hogy ezeknek a lakásonak az elhelyezése olyan volt, hogy középen volt a konyha amelyet négy család használt kétoldalt volt egy -egy nagy szoba abban pedig kettő család lakott , a válaszfalat egy földre festett csik jelezte.A szegény ember akkor is nyomorban élt, nem tudom ma lakna-e valaki ilyen körülmények között. Mindenki nem lehet gazdag, de emberi életkörülményekhez minden embernek joga van bármelyik párt van a hatalmon.”
 • 40. aranka2 2010. február 27. 17:23
  „Vári Ernőtől nem lehet mást várni. Az viszont, hogy a DM ilyen gusztustalanul nosztalgiázik egy kb. négyszázszoros gyilkosról, az túlzás. Ama bizonyos 1964-es ebédkor még csak négy-öt évvel voltunk túl a tömeges gyilkosságokon. Abban az évben már teljes volt a téeszesítés, addigra mindent elraboltak a parasztoktól, és a mezőgazdaság éppen nem működött.”
 • 39. Mignon 2010. február 27. 17:07
  „A kedves "franzvon" ugy latszik nem szereti a nemesseget!
  De a "vitez"-seget sem?

  :)))”
 • 38. adamantium 2010. február 27. 17:05
  „"Egy kézen meg lehet számolni, hányan tettek ténylegesen valamit is a honért-s a többi???"
  mohácsnál az ország nemességének hány százaléka veszett oda? a király, 16 zászlósúr, 5 püspök, számtalan nemes, ők mit is tettek a honért? az életüket adták érte. mit tettek a kommunisták? megnyomorították az országot, nagyapám belehalt abba, hogy mindenét elvették, nagyanyámat börtönbe zárták mert nem mondott le a földekről, pedig nem is az ő nevén voltak, hanem a kiskorú gyerekekén, ja, hogy a gyerekekre közben ki vigyázott az senkit nem érdekelt, ne dicsőitsd itt nekem őket, mert jobb helyen amikor volt a kormányváltás, egy millió embert kivégeztek volna egy milliót meg börtönbe zártak volna, hogy megtisztítsák az országot, mi bezzeg még etetjük őket.”
 • 37. apátfalvifaszagyerek 2010. február 27. 17:01
  „27. dblaci! "UNDORÍTÓ, büdös kommunisták, tagadjátok Istent," - Ha te kereszténynek vallod magad, a korábbi írásaidat ismerve én megeszem a sapkámat! :D”
 • 36. adamantium 2010. február 27. 16:56
  „franzvon, ne szidd már ilyen szinten a nemeséget és dicsőitsd a kommunistákat. a nemesi rendszer a kapitalizmus alapja volt. volt dolgozói réteg, voltak polgárok és voltak nemesek (manapság a nemesek a gazdag gyártulajdonosok, hogy párhuzamot vonjak) azzal a különbséggel, hogy annak idején egy nemesembert kötelezte a neve, nem keveredtek botrányokba mint manapság, tettek a hazájukért, vérüket áldozták érte. mit tettek a kommunisták, loptak, raboltak, gyilkoltak, az összeharácsolt vagyonból fedezték az egyébként 1-2 év alatt csődbe szaladó gazdaságukat, és amikor elfogyott a pénz akkor bizony meg is buktak, de a vörös róka csak megfestette a bundáját, most is ott ül fenn a parlamentben az utódja. azt mondod, hogy a kummunizmusban mérnök lehetett vagy orvos a munkásember fia? ugyan már, a helyek hány százaléka volt lefoglalva az egyetemeken a párt tagjainak? nekik nem is kellett felvételizni, a kommunista kapcsolatokkal rendelkező ember meg várhatott bármennyit is tudott. hány és hány párttitkár végzett úgy egyetemet, hogy 4 osztálya volt és utána egyből az egyeteme padjaiba ült, papíron mert ott soha nem látták? németország meg japán a földög volt rombolva a második világháborúban, mind a kettőben megvannak ma is a nemesi rangok, japánnak császára is van, és mégis talpraálltak. mutass már egy olyan országot amelyik megélte a kommunizmust és most ott elől van? pedig aztán a szovjetek mindent elvittek európából ami mozdítható volt (néha még azt is ami nem :)). valószínűleg azért mert a nemességet is fenntartó kapitalista országok sík hülyék és a kommunisták meg nagyon okosak voltak, ugye?”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen járt az angol nagykövet

Városházi irodájában fogadta pénteken Lázár János vásárhelyi polgármester Greg Dorey angol nagykövetet. Tovább olvasom