Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Kalandpark is épül Mártélyon

Mártély - Összesen 190 millió forintból számos beruházás valósul meg még az idén a mártélyi üdülőterületen. A vásárhelyi önkormányzat két sikeres pályázatának köszönhetően többek között családi kalandpark, 19 férőhelyes szálláshely, kerékpáros pihenőhelyek, terepíjász- és erdei tornapálya, tiszai tanösvény épül.
A vásárhelyi önkormányzat két sikeres pályázatot nyújtott be a mártélyi üdülőterület fejlesztésére. A város önerejét is hozzáadva összesen 190 millió forint a költsége a teljes beruházásnak.

– Az első pályázat esetében már megkötöttük a támogatói szerződést, a másodiknál pedig a napokban írjuk alá. A tervek szerint áprilisban indulhat is a kivitelezés, ha az árvíz nem szól közbe. Ha nem lesz zöldár, akkor szeptemberre el is készül a munka – tudtuk meg Hegedűs Zoltán projektmenedzsertől.

A Bodnár oktatóközpont melletti önkormányzati ingatlanon családi kalandparkot alakítanak ki. A tájba illő, népi motívumokkal díszített elemek közt szerepel egy 19 méter hosszú drótkötélpálya, valamint tibeti függőhíd, mászófalak, fémbetétes mászóháló és kötélalagút. A szerkezetek 1,5 és 2,4 méter magasak lesznek.

A Vásárhely és Mártély között meglévő kerékpárút mentén pihenőhelyeket alakítanak ki a vámháznál, a strandnál és az oktatóközpontnál. Akinek nincs saját bicaja, de így akarja bejárni a környéket, az is megteheti, mert harminc túrakerékpárt is vásárolnak.

A családi kalandpark látványterve: drótkötélpálya, függőhíd, mászófalak létesülnek az üdülőterületen. Illusztráció: DV
A családi kalandpark látványterve: drótkötélpálya, függőhíd, mászófalak létesülnek az üdülőterületen. Illusztráció: DV

Az üdülőterületen épül egy terepíjászpálya és egy piknikpark is. A létesülő erdei tornapályán pedig 23 különféle sporteszközt szerelnek fel. Nyolc állomásból álló, 6850 méter hosszú tiszai tanösvény is készül az üdülőterülettől az élő Tisza irányába, mely bemutatja az árterek kialakulását, az itt honos növény- és állatvilágot. A holtág vize sem marad ki a beruházásból: négy, medertérképezésre alkalmas halradarral felszerelt kishajót és túrakenukat is beszereznek.

Harmincnyolc új szálláshely

A Bodnár oktatóközpont tetőterében az önkormányzat saját forrásból már kialakított egy 19 férőhelyes szálláshelyet. A szomszédos ifjúsági tábor főépületét pályázati pénzből tervezik teljesen felújítani, akadálymentesíteni, és egy olyan liftet is beépíteni, mellyel a tolószékesek mehetnek fel az emeletre, ahol újabb 19 főnek készülne szálláshely.

Olvasóink írták

 • 12. Én2 2009. március 05. 09:51
  „írástudatlan- NEm ezt a városunk nagyjai találták ki , ezért több száz fát ki kellett vágni Mátléyon.Rossz nézni, hogy rondítják el mégjobban az üdülőterületet.
  Már ott se szívhatunk friss levegőt.Úgy vannak minek is a város lakosságának, ez se kell levegő nélkül is megvagyunk.”
 • 11. Írástudatlan-Tdi. 2009. március 04. 15:54
  „Ez itt a képen valami számítógépes játék lehet????”
 • 10. JB007 2009. március 04. 12:14
  „hörg...ma se keltem fel hiába...”
 • 9. harcitomi 2009. március 04. 09:50
  „Aranka, természetvédelmi területről van szó. Tiltakozz inkább az illetékes környezetvédelmi hatósságnál, ők nem engedik a mederkotrást.
  Megy a rinya, ha fejleszt a város, és megy azért is ha nem. Nektek nagyjából mindegy is, csak a napi hörgés meglegyen.”
 • 8. JB007 2009. március 03. 20:25
  „Ez a látványterv a hivatalos? Vagy a DM/DV saját illusztrációja? Mert úgy néz ki, mint egy ´80-as évekbeli Commodore játék képernyőmentése...

  Én speciel alig várom, hogy végre kipróbálhassak egy medertérképezésre alkalmas halradarral felszerelt kishajót. Félek, hogy ettől olyan túristainvázió lesz majd, hogy több hónapos előjegyzés kell rá. Vagy esetleg városunk valamelyik vezetője már unja a vadászatot és új kalandokra vágyik? Mert akkor cápákat is fognak telepíteni!”
 • 7. terka49 2009. március 03. 17:44
  „Konkrétan hol keressem a képen azt a szörnyű "kötélrengeteget"? A szemmel láthatóan fából tervezett családi kalandpark mögött??? A nyúlon túl?
  Talán az ilyen hozzáállás miatt halott a terület.....”
 • 6. Én2 2009. március 03. 14:36
  „Meg kell nézni, hogy ennek a kötélrengetegnek mennyi gyönyörű fát vágtak ki , milyen nagy teerülten. Kié lett az a sok fa? Ki tudja?
  Szerintem is rendbe kellene tenni a strand környékét Mártélyon és ki kellene az üdülők környékét takarítani és mindjárt jó lenne.
  Miért csinálnak ebben a nehéz időben baromségokat.”
 • 5. Kraftwerk 2009. március 03. 11:10
  „Lesz mit legalább tönkretennie a ráérős iskolakerülő fiataloknak hétvégenként,meg esténként!!!”
 • 4. Nornora 2009. március 03. 09:45
  „Hogy mi köze van hozzá a vásárhelyi önkormányzatnak? Csak annyi, hogy Vásárhelyhez tartozik a mártélyi üdülőterület, nem Mártélyhoz....
  És épp ideje, hogy történjen valamilyen fejlesztés. Fejlesztések nélkül naná, hogy halott terület.”
 • 3. pille 2009. március 03. 07:35
  „Halott terület már régóta az egész.Ezekkel a tervekkel sajnos NEM lesz fellendülés.Ne legyen igazam!”
 • 2. aranka2 2009. március 02. 20:43
  „Barmok! Előbb takarítsátok ki a holtágat!”
 • 1. VásárhelyiÁgi 2009. március 02. 20:17
  „Mennyibe kerül 19 méter drótkötél, két fa közé kifeszítve?
  És mi köze van ehhez a vásárhelyi önkörmányzatnak?
  A férjem szerint harmadik fa még LJ-nek is jut.
  (Nem MSZP-s!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19 éves zsarolót fogtak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy 19 éves vásárhelyi fiatalember zsarolt egy 16 éves középiskolás fiút tavaly… Tovább olvasom