Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Kalandparkot terveznek a mártélyi üdülőterületen

Mártély - Miniarborétumot, kalandparkot, terepíjászpályát és új szálláshelyeket építenek a mártélyi üdülőterületen. A vásárhelyi önkormányzat célja, hogy vonzóbbá tegye a tiszai holtágat a turisták számára.
A vásárhelyi önkormányzat célja, hogy folyamatosan fejlessze a hozzá tartozó mártélyi üdülőterületet. Ennek érdekében számos beruházást szeretnének megvalósítani.

Jelenleg szerződéskötési szakaszban van a vásárhelyi Lázár utcát a mindszenti Szabadság térrel összekötő kerékpárút-projekt. A sikeres közbeszerzési eljárás után már az idén el is kezdődhet a munka, s így a mártélyi üdülőterületet nemcsak Vásárhelyről, hanem Mindszentről is meg lehet majd biztonságosan közelíteni.

– A város még 2006-ban adta be a pályázatát az úgynevezett Norvég Alaphoz. A két elbírálási kör magyar részén túl vagyunk, s májusra várjuk a skandinávok válaszát. Ha minden jól megy, akkor szeptemberben indulhat is a fejlesztés a holtágban – tudtuk meg Hegedűs Zoltántól, a mártélyi üdülőterület településrészért felelős koordinátortól.

Az egykori vásárhelyi vámházból kiállítóterem lesz. Innen egészen Mindszentig elér majd a pihenőhelyekkel kiépített kerékpárút. Fotó: Tésik Attila

Az alap közel 293 ezer eurót (76 millió forintot) ad, amihez az önkormányzat mintegy 51 ezer eurót (14 millió forintot) ad hozzá, s így a projekt összesen 90 milliós.

A pénz egy részét a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont tetőterében lévő 18 férőhelyes ifjúsági szálló kialakítására szánták volna, de a döntés elhúzódása miatt végül ezt az önkormányzat más forrásból azóta meg is építette. Így az oktatóközpont szomszédságában lévő ifjúsági táborban alakítanak ki egy 19 férőhelyes szállót.

Útfelújításra 11,5 millió

Évek óta sok bosszúságot okoz a mártélyi üdülőtulajdonosoknak az árvizek által tönkretett úthálózat. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól közel 11,5 milliós, vissza nem térítendő támogatást kapott az önkormányzat. Ennek köszönhetően idén tavasszal a Vásárhelyi Pál utca teljesen új aszfaltréteget kap, a többi üdülőterületi betonúton pedig kátyúznak.

A 90 millióból még létesül ugyancsak a központban egy, a térség nyolc élőhelyét, negyven állatfaját bemutató diorámakiállítás, a Bodnár parkjában egy miniarborétum, amely a tájvédelmi körzet élővilágát szemlélteti. Emellett kialakítanak egy nyitott tantermet, klímamérő állomást, a térségre jellemző talajmonolit-kiállítást, valamint marad még eszközbeszerzésre is pénz.

Ugyancsak az alap terhére létesül még egy tiszai tanösvény, amelyhez négy villanymotoros hajót vásárolnak, amelyeket a meder feltérképezésére is alkalmas radarokkal szerelnek fel. A már meglévő ártéri tanösvény nyomvonalán – a volt vízparti kemping helyén – erdei tornapálya épül. A körtvélyesi holtág felé pedig egy újabb tanösvény készül, két madármegfigyelő magaslessel. A felsorolt beruházásokat szeptembertől valósítják meg.

A Dél-alföldi operatív programhoz most nyújt be az önkormányzat egy 50 milliós pályázatot. A pénzből a Vásárhelyt Mártéllyal összekötő kerékpárút mentén két pihenőhelyet alakítanak ki. Az első a vásárhelyi vámháznál lenne, amiben kiállítóterem nyílna, s a kerekező túrázók mágneskártyával jutnának be. Az oktatóközpont előtti pihenőhelynél ingyenes internetes hozzáférés is várja majd a megállókat.

Geocatching, vagyis kincskeresés szerű játékhoz, illetve a kenutúrákhoz nyolc kenut, öt kézi GPS-t és harminc kerékpárt vásárolnak. Egy kalandpark is épül függőhíddal, mászófallal, drótkötélpályával. A töltés oldalában terep- és lovasíjászpálya létesül, a játszótér mellett pedig piknikpark.

Olvasóink írták

 • 4. suzanne 2008. március 14. 07:49
  „Az útfelújításra tényleg nem jut a 90 millióból, de sajnos abból a 60 millióból sem, amit az árvíz utáni rekonstrukcióra kapott a város. Azt nem tudjuk, vajon mire ment el, mert nyoma nincs.
  Inkább vegyenek terepjárót a mártélyi üdülőtulajdonosok, meg fizessenek 500Ft/nm építményadót! De azt ne várják, hogy pl. a strandot használhatóvá teszik, vagy lenne 1db nyilvános vécé...”
 • 3. suzanne 2008. március 14. 07:39
  „A mártélyi játszóteret mikor újítják fel? Már csak a mérleghinta használható, az összes többi játékot leszedték.”
 • 2. Pósz Péter 2008. március 01. 17:16
  „Nagy örömmel olvasom ezeket a terveket, hiszen évtizedek óta nem történik, illetve alig valami a mártélyi üdülôterületen. Én már régen úgy tekintem, hogy az üdülôterület H.m.vásárhely mostoha gyermeke. Sajnos most sem a legfontosabbal kezdôdik, habár minden elôre lépésnek örül az ember. Azok a járhatattlan utak, a nyakig érô sár, már eleve elrisztják a természetbe vágyókat. Az üdülôk között kellene megteremteni a kulturált viszonyokat, ahol a város számtalan területe elvan hanyagolva. A kis vállalkozásoknak kellene megfelelô kedvezô alapot teremteni, ami azonnal oda csalogatná város pihenni vágyó polgárait.--Más szóval azt, hogy az eddig Balatonra, és egyéb kuturált természeti tájakra igyekvô emberek Mártélyon is megtalálják számításukat. Örömmel vennénk, ha a Polgármester úr személyesen is szívesn kilátogatna, mert ott Ô is jól tudná érezni magát, de ehhez a 90 millió igen csak kevésnek t?nik.--- Ezért javasolnám egy kicsit több figyelemmel, és aktivitással a térséget kezelni. A természeti adottságok aligha lehetnek jobbak.

  Tisztelettel, Pósz Péter”
 • 1. Antikorom 2008. február 29. 10:25
  „"Geocatching"? - Biztos tudta a szerző miről van szó!

  Lásd.: http://www.geocaching.hu/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely is beszáll évi hatmillió forinttal

Hódmezővásárhely - Vásárhely önkormányzata is támogatja a dél-alföldi érdekképviseleti és… Tovább olvasom