Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Kallai Árpád a sürgősségi ellátásról

Hódmezővásárhely - Sajtótájékoztatón reagált Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója és Ambrus Norbert, a polgármesteri hivatal jogi irodájának vezetője a jobbikos önkormányzati képviselők szavaira Vásárhelyen.
Már a sürgősségi osztály megnyitása előtt szakmai érvekkel igyekeztek elfogadtatni, hogy a sürgősségi nem azt jelenti, másodpercek alatt ellátják a pácienseket – reagált sajtótájékoztatón Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója Molnár Lászlóné jobbikos önkormányzati képviselő korábbi – sajtóban megjelent – állítására, amely szerint 4-5 órát is várakozni kell az osztályon.

– Infokommunikációs tábla tájékoztatja a betegeket, mi történik az osztályon. Ebből egyértelműen kiderül, mi lehet az oka annak, ha várakozni kell. Egy kérdőívet tölt ki a nővér, ez alapján dől el a páciens ellátása. Például egy alkartörésnél tudni kell, milyen a fájdalma a betegnek, ennek megfelelően kap fájdalomcsillapítót – magyarázta a főigazgató.

Határozottan visszautasította a jobbikosok azon állítását is, hogy Szegedre kell menni gipszeltetni. Az egyszerűbb eseteket Vásárhelyen látják el, de a kórházban nincs traumatológiai osztály, ha műtét vagy kisebb beavatkozás szükséges, akkor kell Szegedre menni. Kallai cáfolta azt is, hogy nincs ultrahang az osztályon. A diagnosztikai osztályon 24 órában vizsgálják a betegeket. A sürgősségi megnyitása óta 2567 röntgen, 1077 ultrahang készült. A plédhiányról azt mondta: a 10 ágyas fektetőben 18 pléd van raktáron. A sürgősségin eddig 6500 beteget láttak el, a páciensek 60-70 százaléka délután 2 és este 10 között érkezik – tette hozzá a főigazgató.

Ambrus Norbert, a polgármesteri hivatal jogi irodájának vezetője a jobbikos önkormányzati képviselők munkahelyteremtéssel kapcsolatos kijelentéseire reagált. Közölte: összekeverhették a munkahelyteremtő és -megőrző programot, illetve a közmunkaprogramot. Előbbit az önkormányzat saját forrásból finanszírozza, az elmúlt években új munkahelyek (681) létrejöttére 340 millió forintot, megőrzésre (561) 116 millió forintot költött. A közmunkaprogramra jár központi támogatás, az idén 600 millió forintot kaptak, és mintegy 1100 közmunkást foglalkoztatnak. Az ipari parkban lévő vállalkozásoknak pedig négyzetméterenként 1658 forintról 850 forintra csökkentették az építményadót – mondta.

Olvasóink írták

 • 17. Vakarcs15 2012. szeptember 02. 15:47
  „képzeljétek h megtettük itthon is és a munkahelyen is a szemkimosást...de hiába.nem lett jobb tőle..ugyanúgy marta a szememt,tiszta vörös volt tőle...annyira hülyék azért nem vagyunk,h nem mostuk ki”
 • 16. idir 2012. augusztus 30. 22:20
  „12.Vakarcs15
  A munkahelynek kell szemmoso elsosegelyt is tartani,a falra fuggesztve, rajzos tajekoztatoval,hogy mi a teendo,ha maro anyag kerul az ember szemebe.Egyszreuen ki lehet helyileg, ott azonnal mosni. Azon csodalkozom,hogy a korhazban noverek ilyenre nincsenek kikepezve? At kellett ezert Szegedre menni? Szemesznek termeszetesen latnia kell,na de elotte az illeto munkahely tehet azert,hogy kisebb bajjal megussza a dolgozoja az ilyen balesetet.Balesetvedelem.Hol van a vedoszemuveg???????????”
 • 15. lepkehalo 2012. augusztus 30. 12:54
  „14. Zugbrugiel: Hát igen, nem árt átnézni az elsősegélynyújtási ismereteket. Sajnos a laikus annyira fél, hogy valamit rosszul csinál, aztán jól letolják, hogy mit kontárkodik, hogy már azt se meri megcsinálni, amit még józan paraszti ésszel is meg tudna oldani. Hozzá kell szoknunk, hogy egyre inkább magunkra vagyunk utalva minden téren.”
 • 14. Zugbrugiel 2012. augusztus 30. 12:23
  „"Szerintem ezt a kimosást itt is megtudták volna csinálni,nem értem hogy miért kellett átmennünk Szegedre"
  Teljesen egyetértek.

  (Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy ezt a kimosást haladéktalanul otthon is meg kellett/lehetett volna csinálni...
  Elsősegálynyújtás: 9.) Szemészeti balesetek.
  Szembe került sav, vagy lúg ellátása. Szem kimosása, sima langyos vízzel. Alsó szemhéjat lehúzni, lassan oldalról bele csurgatjuk a langyos vizet.)”
 • 13. airwaves 2012. augusztus 30. 08:43
  „12. Vakarcs15
  Azért sürgősségi, mert sürgősen elküldtek...

  10. Agyalapi
  Nincs gipsz?
  Dehogynem. A porcelángyárban...”
 • 12. Vakarcs15 2012. augusztus 30. 08:27
  „erről van egy tapasztalatom...

  múlt hónapban a munkahelyen délután 7 körül zsíroldó ment a szemembe....a szüleimmel bementünk sürgősségire,ahol ült 4 asszisztens...elmondom mi a probléma ,az egyik hátramegy,majd a másik 3 elkezdi beszélni,h orvos válogatja a problémát...! visszajön a nővér és mondja,h nincs orvos,át kéne mennünk Szegedre a Szemklinika Ügyelet osztályára ott biztos tudnak velem mit csinálni ( de addigra már homályosan láttam)...átmentük Szegedre és kimosták...éjfélre értük vissza vásárhelyre!

  Szerintem ezt a kimosást itt is megtudták volna csinálni,nem értem hogy miért kellett átmennünk Szegedre”
 • 11. clarification 2012. augusztus 29. 21:22
  „Csúcs vagy agyalapi! (10) Tetszett az írásod!”
 • 10. Agyalapi 2012. augusztus 29. 19:22
  „A főigazgató úr egy igaz ember. Ha ő azt mondja, hogy a sürgősségi sürgősségi, akkor biztos az, a gipszelés meg? Hát istenem, ha nincs traumatológia, akkor gipsz sincs. Nem is tudom, emberemlékezet óta miért gipszeltek egy ekkora városban?”
 • 9. hajnalka 2012. augusztus 29. 18:57
  „"Az elmúlt években új munkahelyek létrejöttére 348 millió forintot költött a város."
  681 munkahely. Ez szép! Kis testi hibája a dolognak, hogy 2007 óta! Nincs évi 100. Egyszeri 500 ezer forintos támogatást adtak annak a vállalkozónak, aki valakinek munkát ad és azt HÁROM ÉVIG fenntartja. Tehát a támogatottak nagy részének már kötelezettsége sincs, hiszen 2007-ben 287, 2008-ban 196 vállalkozót támogattak. A maradék százról nincs információ, vagy csak nem találtam meg.
  Ugyanakkor a Polgármesteri Hivatalban és intézményeiben 2007 és 2010 közt 456 álláshelyet szüntettek meg.

  Akkor most örüljünk? HURRÁ!”
 • 8. szegedivagyok 2012. augusztus 29. 08:49
  „Próbáljon meg mást nyilatkozni a kórház igazgatója.Másnap kereshetne új munkát magának.”
 • 7. airwaves 2012. augusztus 29. 08:47
  „Lázár és természetesen utána a minap Almási is 500 (ÖTSZÁZ!!!!) betöltetlen vásárhelyi álláshelyről beszélt nagy nyilvánosság előtt!(helyi rádió, TV, utcalórum, stb...)
  HOOOL??????
  Mutassanak egy kimutatást, listát!!!
  Amit egy szavahihető ember aláírt!!!

  Szerintük hazudik a helyi ellenzék egészségügyről, foglalkoztatásról és mindenről amivel kapcsolatban csak megszólal.
  És ŐK???
  Tetves banda!”
 • 6. pixelplus 2012. augusztus 29. 08:45
  „jóhogy várni kell mikor az emberek többségének lövése sincs arról mi az a sürgősségi. el tudom képzelni mikor hajnal kettőkor megindul a rosszalvó nyuggerek rohama akik egy kis törődésre vágynak, vagy amikor lakatos jenifer és népes családja bejön, hogy a kisjánynak már 3 hónapja zsibbad a bal füle és erről kéne valami papír, mer a bizottság kérni fogja..... szerintem 10 emberből kilenc olyan eset lehet amit sürgősségi nélkül is megoldottak eddig, a háziorvoson keresztül vagy nem is foglalkoztak vele. de ha már van sürgősségi ahol nyáron hüvös van, télen meg meleg akkor miért ne mehetnénk, ha már az adóforintjainkat erre költötték....”
 • 5. KamuNeni 2012. augusztus 28. 21:58
  „Az urgenek is csak akkor lenne fontos az alkar tores ha az ove lenne eltorve. Akkor valoszinu nem mondana buszken 4-5 ora varakozas utan hogy majd szed fajdalom csillapitot”
 • 4. besenyőmiskabácsi 2012. augusztus 28. 21:41
  „" Közölte: összekeverhették a munkahelyteremtő és -megőrző programot, illetve a közmunkaprogramot. Előbbit az önkormányzat saját forrásból finanszírozza, az elmúlt években új munkahelyek (681) létrejöttére 340 millió forintot, "

  Szerintem még jó sokáig össze is fogjuk keverni, amíg titkosak maradnak ezek az új munkahelyek. Senkinek, semmilyen információja nincs ezekről az újonnan létrejött munkahelyekről. Kizárólag a közmunkaprogramban résztvevőkről tudunk lakossági szinten. Nem csoda, hogy összekeverik a kettőt a jobbikosok és nem csoda, hogy ezután is összefogjuk keverni, ha semmi konkrétumot nem tudunk ezekről a létrejött új munkahelyekről.”
 • 3. booo 2012. augusztus 28. 21:01
  „Nem kívánom senkinek hogy bekerüljön, de a páciens megtapasztalja ha bekerül. Nem a bánással van a baj, hanem a várakozással! 6 órát ott ülni avval a tudattal hogy csak 4-en vannak előttem, szal, nem egy leányálom...”
 • 2. airwaves 2012. augusztus 28. 19:48
  „Nagyon hülye!
  Akkor nevezzétek el lassúsági osztálynak.
  Össze-vissza hazudoznak és már azt is elfelejtik, hogy mit kell kimagyarázniuk.
  Lázár környezetében csak az a kritérium, hogy megbízható <moderálva>nyaló legyen a beosztott...”
 • 1. tol 2012. augusztus 28. 19:24
  „nagyon-nagyon fapados történet, most megyek, sírok egy kicsit. Tényleg. Ennek a kórháznak igen szép időszakai voltak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÁSZ cáfolja a Jobbik Vásárhellyel kapcsolatos állításait

A jobbikos Hegedűs Lorántné azt állította, hogy a városnak már régen csődöt kellett volna… Tovább olvasom