Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kálvin-szobor: avató Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Szászfalvi László államtitkár avatta fel vasárnap a Bethlen Gábor Református Gimnázium aulájában Kálvin János mellszobrát, Lantos Györgyi alkotását.
– Kálvin a maga korában Isten mutatóujja volt, soha nem alázkodott meg sem ember, sem emberi hatalom előtt. A cselekvő hit és a hit cselekvésének embere volt. Nem reformokat, hanem reformációt csinált, nem moralizált, nem erkölcsi receptgyűjteményt írt elő követőinek, hanem a totális megújulást hirdette meg – mondta Kádár Péter iskolaigazgató köszöntőjét követően Szászfalvi Károly, a hitújító mellszobrának, Lantos Györgyialkotásának a Bethlen Gábor Református Gimnázium aulájában rendezett avatóünnepségén. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi, egyházi és civil kapcsolatok államtitkársága vezetője hangsúlyozta: Kálvin életét hite és cselekedetei dialektikus egysége határozta meg. Genfben szociális, gazdasági, társadalmi és morális megújítást vezetett be, s megregulázta a bankokat. Nem reformokat vezetett be, hanem létrehozta a reformációt. Példája mutatja az utat: a magyarság lelki, szellemi megújulása nélkül nem lehet teljes az országé sem.

Felavatták Kálvin János mellszobrát a vásárhelyi Bethlen-gimnáziumban. Fotó: Korom András (galéria)

Kószó Péter alpolgármester, a Bethlen egykori diákja köszönte meg a város és az iskola nevében Kenéz Heka Etelka költőnek az adományt, amely lehetővé tette a szobor felavatását.

Az avató előtt rendezett istentiszteleten igét hirdetett Tőkés László címzetes püspök, az Európai Parlament alelnöke, míg Az iskolaépítő Kálvin címmel Erdélyi Géza rimaszombati nyugalmazott püspök tartott előadást. Igét olvasott és imádságot mondott Bán Csaba református lelkész. 

Olvasóink írták

 • 4. Én2 2011. november 10. 07:03
  „pirosmedence- igazad van nem lehet de ők kivételek nekik mindent lehet Ezért a másik embert már börtönbe küldenék.
  Igen a vásárhelyi emberek ilyenek sajnos kivezénylik őket és kötelező a taps is.Jó lenne ha gondolkodnának egy kicsit.”
 • 3. pirosmedence 2011. november 09. 20:56
  „Szóval:1. Kövér László házelnök, főfidesz politikus talpig nemzeti öntudatban történelem órát tartott a Bethlenben, ahol felvonultatta a teljes repertoárt: volt Kádározás, 8 évezés, mocskos komcsizás, Gyurcsányozás, 2006. október 23., vesszen Trianon stb. tehát minden, ami belefér!!!!! Tudomásom szerint a jelenleg érvényes oktatási törvény előírása szerint semmiféle politikai megnyilvánulás az iskolák falai között tilos - az iskola oktató-nevelő intézmény, ahol a napi politikának nincs helye!!! Akkor mostan tessen szíves magyarázni, mert ez momentán törvénysértés! Más: Ez az elmebeteg, ripacs, feltűnési viszketegségben szenvedő tehetségtelen, idétlen vén papagáj (Kenéz Heka Etelka) mi a francot keresett ott????? Ez a stupid gondolkodású vásárhelyi nép meddig ájuldozik még Etelkámtól: verset? és ételreceptet ír, zeneszerző,szövegíró, énekesnő, himnuszt komponál a városnak, könyveket jelentet meg és még ezen kívül csomó baromságotot,mindenütt ott van, meg Indiában osztja az észt....... nem tudom, miért nem balettozott a szoboravatón????? És mindezekhez vastapsot kap és seggre vannak tőle esve, mint Hegedűs Bandikától, <moderálva> lásd. augusztus 20. Kossuth téri ünnepség!!!!!!! Ottan ki zongorázott pl. a mindenki Palijának???? Hát csak nem a Bandika????? Na, ez jellemző a vásárhelyi gondolkodásra - tessenek csak továbbra is "verekedős" Lázár Jancsikára szavazni!!!! Naggggyon jó dolguk lesz!”
 • 2. Én2 2011. november 09. 09:18
  „LAPOZZUNK MÁR VÁSÁRHELY- hetekig ugyanzt kell néznük ugye, hogy ez egy alvó város!”
 • 1. Meglátó 2011. november 08. 20:29
  „Mióta a világ -világ a kis emberek úgy érzik,hogy nekik nagy dolgokat kell megvalósitani.K.P. is egy értelmetlen reformáció végrehajtását gyakorolja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az Isépy Tamás Könyvtár

Lázár János polgármester, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Isépy Eszter nyitotta meg pénteken a vásárhelyi Németh László Gimnáziumban az Isépy Tamás Könyvtárt. Tovább olvasom