Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Kálvin tér: jövőre átépítik

Hódmezővásárhely - Újabb körforgalom készül hamarosan Vásárhelyen, a város ugyanis megnyerte a pályázati támogatást a legforgalmasabb csomópont, a Kálvin tér átépítésére. A beruházás 120 millió forintból jövő szeptemberre készül el.
Körforgalmaké a jövő Vásárhelyen – ilyen címmel írtunk a városi közlekedés átszervezésének terveiről három és fél évvel ezelőtt. Azóta az elképzelések egy része megvalósult: még 2005 őszén átadták a Kaszap utcát a laktanya előtt haladó négysávos úttal összekötő szakaszt, így a vasúti aluljárónál évekig érintetlenül álló körforgalmat elkezdhették használni az autósok. A tabáni templomnál 2006 őszén alakították át a kereszteződést, a Family Centernél pedig a bevásárlóközpont építésekor, azaz tavaly nyáron hoztak létre egy körforgalmat. A legújabb csomópont a Bagolyvárnál készült el néhány héttel ezelőtt, és jövőre újabb, talán a legjelentősebb hasonló beruházás kezdődik.

A tervek szerint egy háromágú, az algyőihez hasonló, azaz többsávos, úgynevezett turbókörforgalom lesz a Kálvin téren – a beruházásra most nyert pénzt az önkormányzat. A 120 millió forintos építkezés 80 százaléka támogatás, a fennmaradó rész pedig az önerő. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatot, az új körforgalom átadásának legvégső határideje pedig jövő év szeptember 30-a. A tervek szerint a munka legfeljebb két hónapig tart, de várhatóan ennél sokkal rövidebb ideig kell majd az autósoknak korlátozásokra számítaniuk.

Felgyorsult a forgalom

Lényegesen gyorsabban lehet átjutni a bagolyvári csomóponton azóta, hogy nem jelzőlámpa irányítja a forgalmat. Míg egy bő hónapja még gyakran az Intersparig állt a Szeged felől érkező kocsisor, most folyamatosan, szinte megállás nélkül haladnak az autósok minden irányba.

Olvasóink írták

 • 5. orbit 2008. július 29. 17:50
  „csominál a pont”
 • 4. csomi 2008. július 28. 18:36
  „Legalább 15 (tizenöt!) éve hajtják a vásárhelyiek, hogy a János térre körforgalom kellene, csakhogy se a Rapcsák, se Lázár nem volt hajlandó meghallani.
  De amilyen szemellenzős a vásárhelyi nép nagyrésze, még azt is el fogja hinni, hogy maga a körforgalom ötlete is Lázár agyából pattant ki, miként Zeusz fejéből kipattant teljes fegyverzetében Pallasz Athéné.

  A körforgalom jó, és nagyon kellett volna már 15 évvel ezelőtt is, csak elképzelhetetlen a vásárhelyi elmúlt 18 év történései alapján, hogy ne csináljon belőle a polgármester ocsmány kampányfogást a tényeket arcátlanul eltorzítva...”
 • 3. aranka2 2008. július 27. 22:00
  „No, ez igen-igen rendjén van!”
 • 2. Ez, igen! 2008. július 26. 12:36
  „Egyetértek orbit véleményével! Ezek elismerésre méltóak!”
 • 1. orbit 2008. július 26. 11:21
  „Hát valahogy így kéne ezt csinálni! Ki mondja azt, hogy mindenben csak a rosszat látjuk? Ez speciel tök jó fejlesztés! Csak a többi hülyeség ne lenne...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítanak három játszóteret Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Összesen 120 millió forintos fejlesztéshez nyert támogatást a vásárhelyi… Tovább olvasom