Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kamaszcipőben jár az önkéntesség

Hódmezővásárhely - Hazánkban még kamaszcipőben jár az önkéntes munka, pedig a megyei centrum munkatársai szerint nagy igény lenne rá. Országszerte ma tartják az önkéntesek napját.
Sérült fiatalokkal kézműveskedik, és a Móra Ferenc Múzeum önkéntes tárlatvezetőinek koordinálásával foglalkozik Paréj Gabriella, a Csongrád Megyei Önkéntes Centrum tagja Szegeden. A történelem–néprajz szakon végzett – jelenleg doktori képzésen részt vevő – 29 éves Gabi hetente néhány órában dolgozik önkéntesként.

– Főként értelmileg sérült vagy mozgáskorlátozott fiataloknak szeretek segíteni. Hihetetlen élmény számomra az önzetlen ragaszkodásuk, szeretetük – mesélte. Nem érzi elvesztegetett időnek vagy áldozatnak ezt a feladatot. Elárulta: többen megkérdezték tőle, ha nem kap pénzt érte, miért csinálja. Azt mondja, segíteni szeretne, és hasznosan eltölteni a szabadidejét. Olyan tapasztalatokra is szert tesz, ami eddig nem adatott meg számára.

– Hazánkban ugyan már nem gyermek-, de még kamaszcipőben jár az önkéntes munka – hallottuk Zsivkovitsné Gyenes Krisztinától, a centrum szakmai vezetőjétől. Míg Amerikában, Nyugat-Európában nagy hagyományai vannak ennek, addig nálunk csak az utóbbi időben kapott nagyobb jelentőséget. A szegedi központ 2006-ban nyitott meg. Főként egyetemisták, főiskolások csatlakoztak hozzájuk, de nyugdíjasaik is vannak. Arról, hányan végzik ezt a munkát a megyében, még nincs statisztikájuk.

Paréj Gabriella (balról) szívesen vesz részt önkéntesként kézműves-foglalkozásokon. Fotó: DM/DV
Paréj Gabriella (balról) szívesen vesz részt önkéntesként kézműves-foglalkozásokon.
Fotó: DM/DV

– Az eddigi tapasztalatok szerint szinte minden területen szükség lenne önkéntesekre. Legyen szó akár az idősekről, akiknek nagy segítség lehet, ha bevásárolnak nekik, vagy csak beszélgetnek velük. Hálás feladat a sérültekkel foglalkozás is. A környezetvédelem vagy egy adminisztrációs munka is végezhető önkéntesen – magyarázta Krisztina. A legspeciálisabb terület talán a kórház. Míg az előbbiekhez nem kell különösebb szakmai felkészítés, addig az utóbbi komoly, többhetes képzést igényel. A közeljövőben szeretnék, ha önkéntesek is beszélgetnének, sakkoznának – az orvosi, ápolói feladatok mellett – az agyvérzés után lábadozó betegekkel az új klinikán.

A környezetért Vásárhelyen

A szegedi központon kívül a megyében öt városban található önkéntes pont. Az egyik Hódmezővásárhelyen, ahol Borzi Hajnalka segíti a népszerűsítést. Első programjukat – a környezet szépítését – a téglagyári kubikgödröknél tartották volna ma, az önkéntesek napján, ám a csapadékos időjárás miatt ez elmarad.

Felolvasás a hangoskönyvtárban

Novellákat, verseket, rövidebb hangvételű irodalmi műveket olvasnak fel ma délelőtt 9 órától a Somogyi hangoskönyvtárában, a Stefánián az önkéntes nap alkalmából. Idén a civilszervezetek jelölése alapján emléklappal és virágcsokorral is jutalmazzák a legaktívabb önkénteseket. A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Önkéntes Központ által szervezett program nyilvános.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi Látóhatár, az új folyóirat

Hódmezővásárhely - A negyedévente megjelenő Vásárhelyi Látóhatár című időszaki kiadványnak olyan… Tovább olvasom