Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Kamerákat a kiskertekbe

Hódmezővásárhely - Loptak már tyúkokat, leszedték a gyümölcsöt, kiásták a krumplit, zöldséget a külterületeken található vásárhelyi kiskertekből. A tolvajok ellen kamerák felszerelését javasolja Benkő Zsolt, a mezőőrök vezetője.
Kétszer taposták szét és szedték le a fűszerpaprikájukat, de megdézsmálták a szőlőjüket is – sorolta minap az egyik vásárhelyi kiskerttulajdonos. Paperében található telkén gyümölcsfák sorakoznak, kis szerszámos bódé áll. Utóbbit zárják, de a biztonság kedvéért az értékesebb szerszámokat nem tárolják benne, inkább hazaviszik. Hasonlóan gondolkodik a szomszédja is. Böjti János úgy véli, jobb félni, mint megijedni. A szivattyút és drágább kerti holmikat inkább otthon tárolják. Tőle egyébként még nem loptak el semmit – reméli, a jövőben is elkerülik a kertéjét a tolvajok.

Nem mindegyik kiskerttulajdonos ilyen szerencsés. Van, akitől 50–60 csirkét vittek el, máshol felásták a krumplit, a zöldséget, leszedték a fákról az összes gyümölcsöt, vagy éppen értékes szerszámokkal távoztak. Éppen emiatt vetette fel a közgyűlésen az éjjel is látó kamerák felszerelésének lehetőségét Benkő Zsolt, a mezei őrszolgálat vezetője.

Tyúkot lopnak, leszedik a gyümölcsöt, kiássák a krumplit. Fotó: Schmidt Andrea
Tyúkot lopnak, leszedik a gyümölcsöt, kiássák a krumplit.
Fotó: Schmidt Andrea

– Néhány kamerának köszönhetően kevésbé lennének kiszolgáltatottak a tulajdonosok. 24 órában sem a rendőr, sem pedig a mezőőr nem tud figyelni a gyakran néptelen területekre. Így valamelyest elejét lehetne venni a lopásoknak – mondta Benkő Zsolt. A legveszélyeztetettebb területek talán a már említett paperei, valamint az aranyági kiskeretek. Benkő Zsolt hangsúlyozta: a kamerák felszerelése csak javaslat volt, ezért a költségekről sem tud konkrétumot mondani.

A 7 vásárhelyi mezőőr egyébként 40 ezer hektáros külterületre vigyáz. Többször előfordult már, hogy lakossági bejelentés alapján sikerült tetten érniük tolvajokat. Ilyenkor arra jogosultak, hogy átvizsgálják az utánfutót vagy az autó csomagtartóját, illetve a rendőrség kiérkezéséig feltartóztassák az elkövetőket.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. katonaroca 2010. március 26. 19:19
  „Jól tudod "ősmagyar" én voltam az a mezőőr!
  Adjon az Isten Szebb jövőt!
  Katona Róbert
  Folytatás következik...........................................”
 • 20. ősmagyar 2010. március 26. 08:29
  „Sajnos az egyik mezőőrt kirúgták nézetei miatt!
  Legalábbis ezt hallottam.”
 • 19. Apollo 2010. március 23. 12:08
  „"Norman_Bates "

  A hamis tanúzást a törvény bünteti, de gondolom ez titeket dodó barátoddal együtt nem érdekel, csak hogy kiélhessétek rasszista hajlamaitokak...ez a fontos mindenek felett.”
 • 18. seawasp 2010. március 23. 10:21
  „17.Filctoll

  Nagyon igazat adok neked, mert én is tudom igazolni a 70-s években, a 250-s MZ-t nem egy éjjel az utcán, a ház előtt hagytam. A szeged elővárosában, a ház előtt érő szentesi meggyet senki nem szedte le, csak én!
  Erre jön a saját nézetem! :-D
  A szocializmust nem tudtam megszeretni semmilyen hatásra, és soha nem írtam alá semmi elkötelezettséget a támogatására. Ezt arra értem, se a KISZ, sem Párttagság nem jöhetett be!
  Ennek ellenére meggyőzötten hirdetem, az oktatás, és a közbiztonság a csúcson volt! Ezzel adózom a volt rendszernek, mivel mint BM-s húztam el a belemet, még időben! :-D

  Az aggódásod megértem, és valóban csak olyan törvény kell, ahol nincs bőrszínes előny, és a politikai elkötelezettség nem a pénzlopásra életcél.

  Adjon az Isten szebb jövőt, és reményt a fajtánknak!”
 • 17. Filctoll 2010. március 22. 17:32
  „seawasp - Kegyetlen ez a mai világ, az ember 10 körömmel védené a sajátját és mégsem tudja mert a tolvajnak szinte több joga van mint a tulajdonosnak. Amerikai illetve Szlovák mintára én engedném azt hogy az emberek fegyverrel megvédjék magukat a saját területükön. Csak ez jó magyar módjára azt eredményezné, hogy az utcán is felfegyverkezve járkálnának a vagány elemek.
  30 évvel ezelőtt más volt a világ. Nyitva lehetett jobban hagyni a kapukat, nem volt ekkora a bűnözés. Most a saját értékek ha nincsennek lebetonozva vigan elviheti bárki, nincs meg megfelelően a magántulajdon védelme.
  És ha belegondolok mi lesz itt 10 év múlva! Na, inkább csak reménykedek hogy a maitól csak javul a helyzet!
  Nem kell ide kamera, pusztán elrettentő, visszatartó erejű törvények kellenének és természetesen munkahelyek!
  Szebb jövőt!”
 • 16. seawasp 2010. március 22. 12:50
  „Az van, ha látják az éjjeli kamera sápadt fényét - onnan tudom, nálunk is van 9 (!) -, akkor kiszimatolják a felvevőt, és azt is elviszik! Arról nem is szólva, ha a ,,tyúkbelek" - vezetékek - szem előtt vannak!
  A 9-ről annyit, a szomszédom egy balkáni muki - makedón -, aki már járt az udvarunkban, és nagyon elverte a kutyánkat, mert attól félnek legjobban a betörők! Azzal múlatja a rokkantnyugdíjas idejét, hogy másokhoz benéz, és éjjel meglátogatja! A rendőrség csak akkor veszi ténynek a járkálását, ha valaki bizonyítani tudja!
  Azért van 9, mert mindegyik kamera figyeli a másikat! Tehát, ha egyiket ivartalanítják, akkor meg van a másikon!
  Azzal én is számolhatok, hogy betör, és elviszi a merevlemezt a vevőből, de ezért van egy lakás riasztó is! :-D
  Mi dolgozunk, ő meg csak gyűjtöget, hogy nyírták volna ki a szerbek!

  A szegedi csillagbörtön leánynevelde lehet csak, hozzánk képest! :-D”
 • 15. Filctoll 2010. március 21. 18:55
  „falatka - Látom az értelmi szinted igen csak 3 osztályos, akár a helyesirásod! Te miért vagy itt? Ezek szerint ráérsz! Csak közlöm hogy még nincs kapálási szezon! (Ezek szerint azt se tudod mi az!)”
 • 14. falatka 2010. március 21. 17:44
  „DÖGÖLYETEK BELE A SOK ,MUNKÁBA .UGYIS ELLOPJÁK CSAK KITALÁLJÁK AZ EGÉSZET LEGALÁBB VAN MIRRÖL IRNI DE SOK RÁÉRŐ EMBER VAN ITT AHELYETT HOGY KAPÁLNÁLNAK.”
 • 13. zsazsanéne 2010. március 21. 17:11
  „Mindenfelé ez van,visznek mindent ami nincs lebetonozva.Jönnek a gyorstermelőt,vetni nem vetettek,de aratni azt fognak.A kamera nem igen old meg mindent.munka kell itt,de nagyon,de lehet ezek nem is akarnak dolgozni,csak vinni a másét.”
 • 12. Norman_Bates 2010. március 21. 13:20
  „10. hozzászólás hetedik 2010.03.21. 11:15

  Verd szarrá nyugodtan a cigányt!
  Majd dodó-val tanusítjuk, hogy önvédelem volt :)”
 • 11. dodó 2010. március 21. 12:05
  „Ez a Benkő egy megvezetett, rosszabb esetben lefizetett idióta.”
 • 10. hetedik 2010. március 21. 11:15
  „Ez a Benkő normális? Kamerák telepítése, felügyelet, a felvételek tárolása? Biztos erre van módja a peperei emberkéknek. Kevesebb jogot inkább a bűnözőknek!
  És persze több jogot nekem, nekünk, hogy megvédjük az értékeinket a férgektől.”
 • 9. Filctoll 2010. március 20. 20:37
  „yuhvan - Jól érzed, hiszen a levegőben van!”
 • 8. yuhvan 2010. március 20. 20:20
  „Választás szaga van a dolognak :D”
 • 7. Filctoll 2010. március 20. 20:14
  „Kamerázzuk be a fél várost és a külterületet! Ez garancia arra hogy nem fognak lopni tovább?! Lehet hogy először a kamerákat privatizánák. Nem ez lenne a megoldás! Azért lopnak az emberek mert nincs nekik. Mivel hogy munkahelyük sincs érthető hogy kell az ennivaló. Először munkahelyeket kellene teremteni hogy ne kelljen lopni.
  Szégyelje magát minden tolvaj!”
 • 6. odysseus 2010. március 20. 18:09
  „big bráner iz vocsing jú!”
 • 5. dodó 2010. március 20. 16:30
  „Sokkal több segílyt az éhező cigánynak!”
 • 4. szulutyka 2010. március 20. 15:04
  „csendőrség kell ide nem kamerák! le az .....bűnözéssel!!!”
 • 3. Vöröske 2010. március 20. 11:41
  „Le kellene vágni a tolvajok 1. számú kezét,hogy utána kétszer is átgondolják mikor mennek újra lopni.Jók voltak azok a régi szokások.”
 • 2. Norman_Bates 2010. március 20. 11:29
  „Áramot a kerítésbe, had sűljön oda a tetves!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a volt élettársára támadó vásárhelyi férfit

Szegedi Városi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a hódmezővásárhelyi férfinak az előzetes letartóztatását, aki kedden délután az utcán megpróbálta lelőni korábbi élettársát. Tovább olvasom