Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Kannazene és cigánykenyér a roma hagyományőrző napokon

Hódmezővásárhely - Kannazene, kanálcsörgés, roma himnusz, mese, tánc, vers, szárma és cigánykenyér - Roma Hagyományőrző Napokat tartanak a cigányság világnapja alkalmából a vásárhelyi Észak utcai óvodában.
A cigányság világnapja alkalmából, március 19-én és 20-án, kétnapos, kulturális, hagyományőrző rendezvényt tartanak a hódmezővásárhelyi Észak utcai óvodában. A Roma Hagyományőrző Napok első délelőttjén zenés-táncos műsorokkal várták az érdeklődőket. Az eseményt Mátray Attila, a szervezésben résztvevő Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. A kisebbségi önkormányzat vezetője roma nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd a kulturális programokhoz kapcsolódóan beszélt a cigányság történetéről, szokásairól, zenei hagyományairól. Ezt követően helyi roma zenészek és táncosok szórakoztatták a gyerekeket és az óvodába kilátogató szülőket, hozzátartozókat. Az első nap fellépőinek az apróságokat is sikerült bevonniuk műsorba. A gyerekek tánclépéseket tanulhattak, emellett megismerkedhetek vizeskanna és a kanál hangszerként való használatával. Több ovist a rögtönzött színpadra is felcsábítottak egy közös táncra és éneklésre.

Kannazene és cigánykenyér a roma hagyományőrző napokon - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
- Az Észak Utcai Óvoda a hódmezővásárhelyi Janikovszky Éva Óvoda telephelye. Nem nemzetiségi intézmény, ugyanakkor sok roma származású kisgyerek jár ide. Szeretnénk, ha ez a mostani rendezvény egy hagyományossá váló, multikulturális esemény lenne, amely segít abban, hogy a gyerekek és a szülők jobban megismerjék a roma hagyományokat, a cigányság gazda kultúráját - mondta el Patkósné Dezső Katalin óvodavezető.

A két csoportban, összesen 32 óvodást nevelő, immáron 80 éve működő tagintézmény a jövőben is szeretne együttműködni a vásárhelyi cigány önkormányzattal.

- Sokat köszönhettünk a hódmezővásárhelyi roma nemzetiségi önkormányzatnak. A mostani rendezvény szervezése során is rengeteget segítettek. Többek közt a mai fellépőket is ők kérték fel. Szeretnénk, ha a jövőben is megmaradna ez a szoros kapcsolat. Ennek érdekében meg is tettük az első lépéseket - tette hozzá az óvodavezető, aki mint az intézmény vezetője, a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat március 21-ei ülésére is meghívást kapott.

Kannazene és cigánykenyér a roma hagyományőrző napokon - GALÉRIA

Szerdán, az óvodai rendezvény második napján neves cigány írók és költők műveit adják elő a szervezők és az ovisok. Choli Daróczi József, Bari Károly és Rostás Farkas György munkássága is bemutatásra kerül. A Roma Hagyományőrző Napokat közös sütés-főzéssel zárják. A tervek szerint töltöttkáposzta és cigánykenyér kerül majd az asztalra.

Olvasóink írták

 • 6. 48as 2013. március 27. 11:34
  „T. 2.Qllancs 2013.03.20. 12:34
  addig nem is fogsz látni, ameddig a magyar adófizetô köteles ôket eltartani.

  Ilyen világot élünk, és így van ez már régen. Azért telepedtek ránk évszázadokon át, mert itt mindég jutott nékik munkanélkül is egy kis alamizsna.”
 • 5. grafika88 2013. március 21. 12:38
  „T. 4.
  Nem jól tudod Barátom!
  Ez a hagyományőrzés , minden év január 01. kezdődik, és dec. 31. ig tart !!! Zabálni, lopni, csalni, hazudozni, idős embereket, fiatal diákokat rettegésben tartani. Utcán késsel rabolni !! stb........
  Na ez az ő hagyományuk.”
 • 4. pachakuti 2013. március 20. 16:53
  „Mi szegediek már meg sem érdemlünk egy ilyen többnapos, tradicionális, hagyományossá váló, multikulturális eseményt?
  Az újságból kell megtudnunk, hogy a cigányság világnapja március 19. vagy 20.?
  Milyen kultúrpolitikát folytat a mi önkormányzatunk?”
 • 3. grafika88 2013. március 20. 16:50
  „Az ünneplés után ,mehetnének akár dolgozni is !”
 • 2. Qllancs 2013. március 20. 12:34
  „Vezessék őket inkább vissza a munka világába !
  Érdekes ..közmunkán cigányt még 1 X sem láttam ! MIÉRT ????”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 20. 08:53
  „a zabálás az fontos ! pia is csak-csak akad...bazseválni meg mind tud ! merci parádé is lesz ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogosokat veszélyeztetett a fűzfa

Hódmezővásárhelyen, a Török Károly utcában egy magas fűzfa letört, vastag ága az ott futó… Tovább olvasom