Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Karácsony a romáknál: ötvenen gyűlnek össze szentestére

Hódmezővásárhely - A legszebb, a legszentebb ünnep a karácsony. De minden családnál kicsit más, speciális szokások épülnek a "programba". Különösen igaz ez akkor, ha például a cigányság hagyományait vizsgáljuk (a teljesség igénye nélkül): sokáig nem volt szokás az ajándékozás, az viszont igen, hogy elhunyt szeretteiket meglátogassák, köszöntsék, megvendégeljék a temetőben. Az ünnepnapokon a legszegényebb családoknál sem éhezhet, nélkülözhet senki, hiszen az örömteli, bőséges lakomának kultikus hagyományai vannak.
A karácsony a szeretet és a „Kisjézus", ahogy a romák nevezik, születésének ünnepe. A cigányság körében sokáig – nem csak az anyagiak okán – nem dívott az ajándékozás, és manapság is, a zsidó hanukához hasonlóan, elsősorban a gyerekeket lepik meg. De nem csak ez a különbség.

– Ilyenkor nálunk nagy sütés, főzés van – árulta el a 48 éves, vásárhelyi Mezei László, akinek nappalijában hatalmas Mária- és Jézus-szobor található –, sokkal többet készítünk, mint ami a családnak elég. A főétel a szárma, amit bokolival, vagyis kovásztalan cigánykenyérrel fogyasztunk, sütünk mákos kalácsot, de a különbözőképpen elkészített halak, töltött húsok, kakaspörkölt, zserbó és az édes túrós lepény sem hiányozhat az asztalról. A konyha az asszonyok birodalma, míg a férfiak kártyáznak, beszélgetnek és iszogatnak – a tradíció és a „szereposztás" szerint ez a reszortjuk.

Mezei Lászlóék asztalára szárma, mákos kalács, hal, kakaspörkölt is kerül karácsonykor.
Fotó: Tésik Attila

Mezeiéknél egy 60 kilós birka, egy 180 kilós disznó, 50–60 kiló hal és egyéb lábasjószágok estek az ünnep áldozatául. Szükség is lesz rá, Lászlóék kilencen, magyar feleségéék, Katalinék tízen testvérek – fiatalon került Mezeiékhez, anyósa tanította főzni, és mindenben átvette a roma szokásokat –, ők öt gyereket nevelnek. Szentestén legalább ötvenen gyűlnek össze. Mindhárom napon nagy a jövés-menés: rokonok, ismerősök, idegenek jönnek karácsonyt köszönteni, akiket étellel, itallal kínálnak, ezt sértés visszautasítani. Az asztal reggeltől megterítve várja a betérőket. De az ünnepen a holtakról sem feledkeznek meg.

– Huszonnegyedikén délelőtt feldíszített kis fenyőfával látogatunk ki a temetőbe, enni-, innivalót is viszünk elhunyt szeretteinknek. Köszöntjük őket, koccintunk az emlékükre, részei az ünnepnek, hisz továbbra is családtagok. Az otthagyott étel általában elfogy – jegyezte meg László, majd hozzátette: tudják, kóbor kutyák és madarak zsákmányává válik. Ezzel a ceremóniával a lelket „táplálják", mert hisznek örökkévalóságában, halhatatlanságában. A fenyőt 23-án, vagy 24-én együtt díszítik – évtizedekkel ezelőtt több helyen felfűzött táblás csokik függtek a fán –, s mint már írtuk: a Kisjézus születése feletti örömben bárki osztozhat velük, bár kétségtelenül a családé a főszerep, az a legfontosabb, hogy együtt legyenek.

 Ez a legszebb ünnep a világon – vallja Csurár Sándor. Fotó: Tésik Attila
Ez a legszebb ünnep a világon – vallja Csurár Sándor.
Fotó: Tésik Attila

Ezt megerősítette a 73 esztendős Csurár Sándor is, aki elmesélte: édesapja az ő „purdékorában" a lakás bizonyos helyeire szalmát szórt, vödörbe piros almát tett, abból itatta a lovat. Ez a teljes karácsony ideje alatt így történt, azt szimbolizálva, a Megváltó jászolban, barmok, állatok között született. Ő ezt már nem gyakorolja. Úgy emlékszik, pár évtizede, hogy a cigányság körében divattá vált, elterjedt az ajándékozás, karácsonyfát azonban már régóta állítanak.

– Szerintem ez a legszebb ünnep a világon. „Szentéccakán" összejön a család, megköszönjük Istennek, hogy békében, egészségben ismét megérhettük ezt a napot, és emlékezünk az ősökre, gyertyát gyújtunk értük. Az is lényeges: ha az utolsó filléreket költjük el, akkor is gazdag, bőséges karácsonynak kell lennie, ekkor senki sem éhezhet.

Ünnepi szótár

Nézzünk egy-két olyan cigány szót, amelyek kötődnek a karácsonyhoz, Jézus Krisztus születéséhez. Ünnepi szótár: ajándék – davipe; angyal – angyelo; bárány – bakriso; cukor, – gudlo, cukro; csillag – cserhen, cserkhan; csomag – kalávo; fa – kast; fiú – csavo, savo; gyertya – momeli, momelyi; hal – macso, maso; harang – harángi, klopoto; hit – patyiben; hó – hiv, jiv, viv; ima – rugyipé; isten – del, devel, devla; istenes – devlaszkero; jászol – jászla, jaszlie; karácsony – krecsuno vagy krechuno; kereszt – trusal; lélek – gyi; pap – radzsaj, rásáj; szent – szunto; szenteste – szunto rátyi, vilija; szeretet – kamipé; templom – ghangheri, khángheri; temető – práhométhán; úr – raj; ünnep – patragyi, szirbotáre; fenyőfa – devleszko kast; szaloncukor – devleszko kaso cukro (vagyis az isten fájának cukra); az isten fia – devleszko savo.

Olvasóink írták

136 hozzászólás
 • 136. maros50 2010. január 08. 10:05
  „Cikicakk55!
  Kedves nem cigány fórunozó!
  A hozzászólásod tartalma a bünbak képzés tipikus esete.Mondván elverni a port másokon mert nekem nem mennek úgy a dolgok ahogy kellene menni.Ez nem okos szemlélet.A bajok forrása a kormány rossz politikája.
  Ebben az össznépi tülekedésben,letaposó mozgalomban élünk.Ez nagy baj.”
 • 135. maros50 2010. január 08. 09:54
  „Kedves őrgróf!
  Engemet is megkárosítottak,de nem gyanúsítottam meg sem cigányt sem nem cigányt,csak boszankodtam.
  A bűn nem börszín.gén kérdése,de most ebbe ne menjük bele részleteibe.A bűnt üldözni kell,legyen az bármely
  náciohoz tartozó tagja.Ami az arányokat illeti ebbe sem mennék bele mert pontos kimutatás nincs,bár ilyn kezdemémyezése volt az ombuszmannak,de elvetették.Ha vizsgálni kellene bűncselekmény mínősített eseteit akkor itt megfigyelhető a gazdasági büncselekményeknél a fehérgalléros bünözök akik a nem cigányok köreiből kerülnek ki.
  Mig a "karalábé tolvajok" acigányok köreiből kerül ki.Természetessen egyik sem kívánatos és ezek elkövetőit el kell ítélni.Természetesen megértem mindazokat akiket megkárosítottak,de nem szabad általánosítani mert az együttélést nem szolgálja.”
 • 134. cikicakk55 2010. január 06. 16:01
  „Nem mondok neveket,mert sokan támadnak bennünket magyarokat, hogy irigykedünk a cigányra. Irígykedne a fene rájuk,ha nekem is futná ilyen gazdag karácsonyra.Nekünk már 4 éve műfenyőnk van,mert nem futja fenyőfára.Szaloncukorból is csak fél kiló volt.Kaja meg csak 1 féle, egy napra, süti az már drága mulatság.Pedig mi dolgozunk rendesen, és még is ennyire futja.Így karácsonykor bizony idegborzoló ilyen cikket olvasni.Lehet rassisztázni, de jobb lett volna olyat olvasni, hogy a cigány emberek közösen fogadták meg, hogy ezután vallásosan fognak élni, és tartják magukat a 10 parancsolathoz.”
 • 133. maros50 2009. december 30. 00:36
  „DARK79!
  Nem javasolom levenni a cikket mert még nem lett kitárgyalva a romakérdés!A fagyasztott csirke kérdése,az állampolgárság mindenki előtt világos.”
 • 132. Apollo 2009. december 29. 20:17
  „"őrgróf"

  """És igen is, ez az ország a magyaroké""

  Ez így igaz !!
  Ezért MÁGYAR állampolgárok a Magyarországi cigányok is, mert az Ő hazájuk is. Ezen kár elmélkedned, mert akár tetszik akár nem, ez akkor így van és ÍGY IS LESZ.”
 • 131. dark79 2009. december 29. 17:00
  „Vegyétek már le ezt a cikket mert elhányom magam....”
 • 130. Aishwaray 2009. december 29. 13:19
  „Milyen irigy emberek vagytok tik!!! az a bajotok, hogy a cigányoknál terülj-terülj asztal , szemed szád kíván minden van ...... hát erre lehettek is irigyek meg tanulhatok is sok mindent ;)
  egyből az van már,hogy lopnak, csalnak a cigányok mert ez a szokás, hogy vagy 100 emberre főznek meg vendégüllájták az embert...még az utolsóbol is gyönyörü karácsonyt csinálnak erre vagytok olyan irigyek ,ezért lázadoztok ?? nem mindegy nektek hogy miből van pénzük meg hogy miből élnek ??
  legyenek akkor a magyarok is talpraesettek mint a ciányok hogy midenből pénzt tudnak csinálni ha már ez bajottok meg ez ilyen rosszul esik nektek :D én csak nevetni tudok rajtattok mindegyikötökön .. mert tiszta nevetségesek vgytok egytől-egyig........és észre sem veszitek hogy , hogy leszégyenitittek magatokat mert ezekel a kommentárokkal eláruljátok magatokat, hogy piszkál bennetket,hogy hogy élnek a cigányok!!
  nem tudom ti miből éltekk ?? megtudtok élni a segéyekből a mostani vilában?? mert ti akkor királyok vagytok!!!
  ezt muszáj volt megérdeznem ha már enyir tudjátok irni a segélyt!!! és előbb minenki magábból induljon ki!
  az IRIGYSÉGETEKET KÖSZÖNJÜK DE SAJNOS NEM TUDJUK VISZONOZNI;);)
  há-há-há:D
  Sziasztok
  Boldog újévet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! emberek!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 129. SSO 2009. december 29. 10:18
  „129. ÖRGRÓF! TELJESEN IGAZAD VAN!!!!”
 • 128. utazó81 2009. december 28. 17:54
  „Már nagyon várom a népszámlálást,hogy megtudjuk mennyien vagyunk mi Magyarok.”
 • 127. őrgróf 2009. december 28. 17:23
  „hát, Apollo, ez az." Pont annyi joguk van..." írod, és ez így igaz. És te is elfelejted ( mert közéjük tartozol?) hogy KÖTELESSÉGEK is vannak, de ez nyilván csak a nem cigányokat érinti: lehet dolgozni, hogy eltartsuk őket, lehet fizetni eü hozzájárulást, hogy ingyen a legjobb ellátást kapják és hálából megrugdossák az orvost, szétverjék a mentőt, hogy ingyen tanulhassanak és hálából leköpjék a tanárt, megcibálják a haját, soroljam még? És igen is, FONTOS a %-os arány! És igen is, ez az ország a magyaroké, - gondolom azért is hívják Magyarországnak, és ez egy befogadó nép volt mindig is, befogadtuk a kunokat, jászokat, svábokat, szlovákokat, cigányokat, soroljam még? És mi a fene lehet, hogy nem a svábokkal, szlovákokkal stb van a baj, hanem csak a cigányokkal? Az összetartozás? Szép erény! Lenne. De nincs. És másutt sincs: kolompár-Farkas u.a. Gyurcsány és Orbán. Akkor lesz itt jó világ, ha JOGA CSAK ANNAK LENNE, AKI TELJESÍTETTE A KÖTELESSÉGÉT IS!!!”
 • 126. maros50 2009. december 28. 13:24
  „"fip"

  Csalódás fog érni, mert ebből az élményből kimaradsz. Hacsak nem hibernálod magad legalább 200 évre :)”
 • 125. JB007 2009. december 28. 08:51
  „Norman!
  Ismerjek magamra?
  ;)”
 • 124. Norman_Bates 2009. december 28. 07:58
  „124. hozzászólás KilgoreTrout 2009.12.27. 14:29
  Hát igen... az összetartás, ez az ami alapvetően hiányzik a magyarból (ki is használja a mocskos kormány), mert hiába éri az embert évekig sérelem, választás előtt elhúznak valami mézesmadzagot, azonnal zsebrevágja a brigádot, a legtöbb magyar olyan mint a barátok köztben a magdi anyus:
  - Fujj, fujj de útálom a miklóskát!!
  - Tessék magdinéni , itt van 10 forint!
  -Jajj, imádlak, jajj imádlak!

  A másik fajta, meg olyan, hogy épp most jó pozícióba van, ezért mindent szépnek lát meg jónak, és fenemód elégedett a helyzetével, úgy gondolja, akinek más a véleménye az bal..., mert mindent csak fikázni tud!
  Ha magamból indulok ki, akkor én is örülhetnék, mert jobban élek mint régebben, de tudom jól, hogy ez nem a mocskos gyurcsány, meg a szemétláda politikusok érdeme, mert részükről éhen is pusztulhatna mindenki, szóval inkább azt kellene nézni, vajon mennyivel jobban élhetnénk, ha lopnák szét az országot, nem etetnénk az ingyenélő férgeket... stb............... Ehhez bizonyos fákat ki kell vágni”
 • 123. little_john 2009. december 27. 20:43
  „124. KilgoreTrout 2009.12.27. 14:29
  Azokat a "mélymagyarokat", akik csak irígykednek, sajnáltatják magukat ki nem állhatom. És igen, az ország jelenlegi (szutyok) helyzetéhez többel járultak hozzá, mint a ci...majdnem leírtam, aztán jön a modi.
  De attól engedtessék meg nekem, hogy mint bérből, fizetésből élő, akitől súlyos hatszámjegyű összegeket levonnak havonta, kiakadjak az ingyenélőkön. Természetesen nem csak a ci..., hanem a patyolatfehér élősködőkön is. A cikk viszont egyértelmű, hogy kikről, kiknek a kultúrájáról (?) szól.”
 • 122. KilgoreTrout 2009. december 27. 14:29
  „Boldog lennék, ha az itt kommentelő honfitársaimban csak feleannyi összetartás lenne, mint az általuk oly nagyon szapult cigányokban. Nem itt tartanánk. Marakodjatok csak, mélymagyarok, aztán meg sírjatok, hogy milyen rossz nektek.”
 • 121. Apollo 2009. december 27. 12:47
  „"őrgróf"

  Persze, hogy nem érted, mert nem akarod megérteni !

  Minden magyarországi roma, MAGYAR állampolgár és az ő gyerekeik ALANYI jogon szintén MAGYAR állampolgárokká válnak a születésük pillanatában ! Ez így van, akár tetszik neked, vagy másoknak, akár nem !
  Tehát ebből kell kiindulni.
  A fentiek ismeretében, tehát nyilvánvaló, hogy nem "vendégek" a mi kis országunkban, nem lehet úgy kezelni őket, mint valami bevándorlókat. Pont annyi joguk van ebben az országban élni, mint neked és a többi Magyar honfitársunknak. A magyar törvényeket, nem csak a cigányok, de a magyarság egyes rétegei sem tartják be, hogy milyen arányban, abba most nem mennék bele, mivel nem ez a lényeg.
  Győzike felajánlásáról meg annyit, hogy nemes gesztus volt és egy olyan óvodának ajánlotta fel ahol igen is többségében, NEM ROMA gyerekek járnak.
  Tehát rosszul vagy tájékoztatva, már ami a százalékos arányokat illeti.”
 • 120. őrgróf 2009. december 27. 12:28
  „Apollo! nem értem a törököket, mint ahogy te sem értetted a lényeget: annak az országnak a törvényei szerint kell élni, ahol lakok. Ez itt és most (még) Magyarország. És mindenkit tisztelek, aki az itteni, (vagy legalább az Isteni: tudod: ne ölj, felebarátod vagyonát ne kívánjad, stb ) törvények szerint él. Az emlegetett faj TÖBBSÉGE nem ezek szerint él, hanem az én adófizetett forintjaimból, lopásból, rablásból és így tovább, vagy is nem tartja be a jelenleg érvényes törvényeket. a büntetési tételeik nevetségesek, mindenki mosdatja őket ( sajna nem szappannal-vízzel) és ez az igazságtalanság haragot, majd - sajna - gyűlöletet szül. És természetesen, akinek nem inge, ne vegye magára!
  Győzike: valóban ajánlott fel pénzt az apátfalvi óvodának. ( az már csak hab a tortán, hogy az óvoda lakóinak kb. 80 %-s cigány származású! ) Akkor is szép volt. Én azt kérdeztem, hogy a képen dőzsölő emberek hány szegény-sorsú cigányt hívtak meg lakomájukra?
  Egyébként igen a politikusaink Audijai is irritálóak lehetnek mások szemében ( én spec, nem irigylem őket) de VALAMIT TESZNEK ÉRTE!!! Jól vagy rosszul, de tesznek, és tételezzük fel, hogy jót akarnak tenni. persze ez nem mindig sikerül...és vannak ott is "bűnözők" ( persze csak akkor lesznek azok, ha elítélik őket!) de nézzük meg a %-os arányokat! És itt van a szörnyűség, és ezt te is pontosan tudod!!!”
 • 119. Apollo 2009. december 27. 09:53
  „"Én2"

  Hallottál te a másságról ? előítéletről ? ("összes cigányon"?????? ) meg ilyenekről......:)

  Azért, mert neked pl. nincs olyan autód mint amilyet szeretnél, arról csak te magad tehetsz. Nem mások !!
  A Politikusaink A6-os Audija, nagyösszegű költségtérítései.....stb. Ezek mit okoz benned ?
  Ha téged ezek frusztrálnak, akkor ne menj ki az utcára, ne nézz tévét, és ne olvass újságot.
  Engem pl. egyáltalán nem zavar, mert tisztában vagyok a lehetőségeimmel és korlátaimmal.
  Az viszont jobban zavar, mikor a roma emberek, ordibálnak, hangoskodnak, veszekszenek nyilvános helyen, pl. TESCO-ban

  De had idézzem a következőt : "nincs igazság, csak valóság".”
 • 118. maros50 2009. december 27. 09:19
  „Flex és hasonló gondolkodású forumozók!
  Olvassátok el Ferge Zsuzsanna szociológus írását(cím:www.stop.hu)bízom abban,hogy megváltozik a véleményed.”
 • 117. Én2 2009. december 27. 09:17
  „Nem a gyűlölet beszél az emberekből hanem a hatalmas igazságtalanság.Méghozzá bicskanyitogató amikor brancsban verődve vásárolnak a Tescóba olían dolgokat amit a magyar ember soha nem vesz meg. Az összes cigányon hatalmas aranyak csüngnek férfiakon, nőkön, gyerekeken. mikor látsz Te magyar emberen ennyi aranyat? Soha-elvétve.
  És akkor még nem dolgoznak , nagy autókkal AUDI stb. ennél lejjebb nem adják. Miért is nem lehet elszámoltatni őket (APEH) mint a magyar embereket? Számtalan kérdés van , de nem sorolom!!
  Úgy élnek mint Marci hevesen, voltam egy családnál, nem dolgoznak és olyan lakásuk meg autójuk, van, hogy majd seggre ültem. Megint kérdés? miből????”
136 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorozatlövés végzett a vásárhelyi taxissal

A romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozataként húsz esztendővel ezelőtt, 1989. december 23-án halt meg Aradon Tóth Sándor. Tovább olvasom