Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Karácsony a szolgálat ideje

Hódmezővásárhely - Karácsonykor a legtöbb vallási felekezet lelkipásztora szolgálatban áll. Emellett persze marad idejük a családra, a meghitt ünneplésre is – mondták a megkérdezett vásárhelyi papok.
Németh Lászlónak, a vásárhelyi belvárosi katolikus templom plébánosának az ünnep szolgálattal, igehirdetéssel telik. Szenteste az éjféli misével kezdődik a program, majd utána naponta kétszer áll a szószékre, a Szent István-templomban is. – A családra is szakítok időt, valószínűleg 24-én délben látogatom meg édesanyámat Kevermesen, ekkor lesz az ünnepi ebéd. Ekkor ajándékozom meg az édesanyámat, és a húgomnak is vásárolok valami apróságot. Az a legfontosabb, hogy a szertartások jól sikerüljenek, szép, áldott, meghitt legyen a karácsony – mondta Németh.

– A feleségem is lelkész, ezért megoszlanak köztünk az ünnepi feladatok – mondta Nagy Ervin, a vásárhelyi evangélikus egyházközség vezetője. Hármasban – párjával és anyósával – karácsonyoznak, fát nem állítanak. Apró figyelmességekkel lepik meg egymást. Szenteste a gyülekezetben műsoros istentisztelet lesz, amit teázás, forralt borozás, családias beszélgetés követ. A közösségi kötelezettségek sok időt rabolnak el, de az orosházi családi vizit nem marad el náluk.

Németh László is készülődik már az ünnepre. Fotó: Tésik Attila
Németh László is készülődik már az ünnepre.
Fotó: Tésik Attila

Bán Csabának, az ótemplomi református egyházközség vezetőjének is munkával telnek az ünnepek. December 24-én este 6-ig lezajlanak a kötelező programok, utána jönnek a családiak. Bánék hagyományosan vendégül látják a szertartásoknál segédkező legátust. – Nagy ajándékozás nem lesz, a lényeg, hogy együtt legyen a család. December 25-én és 26-án, ha a gyülekezetből igényli valaki, meglátogatjuk. Ezt általában idős, ágyhoz kötött emberek kérik, így ők is részesülhetnek az úrvacsora közösségében. A szolgálattal a kórházban lévőkre is figyelünk, és a jövő hét elején kilátogatunk Aradra, ahol a 20 éve meggyilkolt Tóth Sándorra emlékezünk – mondta Bán Csaba.

Kiss Mihály, a vásárhelyi unitárius egyházközség vezetője 3 felnőtt gyermekével és feleségével tölti a szentestét. Fenyőt állítanak, megajándékozzák egymást, karácsonyi dalokat énekelnek. December 25-én reggel istentiszteletet tart a gyülekezetnek. majd Szegedre, másnap Kecskemétre szólítja a kötelesség.

Olvasóink írták

  • 1. idir 2009. december 19. 23:07
    „A bibliai vallasok kuldetese tanitani a biblia tanulsagait.Kezdve a szabad valasztassal es folytatva azzal,hogy masnak kart ne okozzanak es tovabb folytatva azzal a parral,akiket a szomszedoktol azert tartanak tobbre,mert szegyenlik azon tettet,amit a dzsungel embere nem ismer el. A bun human fogalmat,hogy a dzsungel torvenyei felett letezik egy akarat,amely akarat orok eletu es nem evul el es mindenhato,mert ember es ember kozott hatarozza meg azt a viselkedest,hogy a masnak kart okozot bunosnek nevezi.A jol valaszto nem okoz kart masnak,de a gonoszul valaszto karos a kornyezetere.Terrorizalja a kornyezetet,nem vedi az aldozatot.Az a gonoszul valaszto,aki nem szegyenli tettet,az nem tud human igenyu elet utjara megterni.Adam,Eva nagysagat,elsobbrendoseget nem az ido hatarozza meg,hanem az,hogy letezik bennuk buntudat es ez lelkiismeretuket zavarja,ezert onmaguktol keresik a legmagasabb akarat vedelmet.A Biblia a megteres elso emberenek tartja oket.Ezutan kovetkeznenek a negativ es pozitiv tanulsagok,majd megfogalmazodik,kitisztul az,hogy Jezus,mondhatni kamasz meg,amikor bizonyitekot ad nekunk,hogy a bunteto torvenyek alkalmazasa nem vedi az aldozatot.Ezert nem beszelunk itt meg igazsagrol,mert bunteti az aldozatot.Nem vedi,de amikor az aldozatvedelem lathato lesz akkor a gonosz odamegy,amit sajat maga valasztott sajat magara,hogy tovabb masnak ne tudjon kart okozni es visszaadja az aldozatnak okozott karat.Ettol kezdve az aldozat nem aldozat tobbe,legmagasabb akarat,ami az emberi jogokban is legmagasabb,megvedi az aldozatokat.Mi a bibliai human igenyu beke? Nem haborgatni masok jogait. Mi a bibliai human igenyu szeretet?Az,hogy vedem masok jogat.Mi a bibliai human igenyu igazsag? Az,hogy vedem az aldozatokat es vedem a gonosz sajat akaratat,hogy amit valsztott magara,az ugy is legyen.Kivanom,hogy emlekezzunk szeretettel az aldozatokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvita a piacfórumon

Hódmezővásárhely - Nem emelik januártól a helypénzt a piacon – derült ki tegnap a vásárhelyi… Tovább olvasom