Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Karácsonyi ajándék lesz a szociális tűzifa

Székkutas - Több településen is karácsonyi ajándék lesz a szociális tűzifa. A települések vezetői szeretnék, ha a legszegényebb körülmények között élőknél is biztosított lenne az ünnepek alatt az otthon melege. Pitvaroson spórolnának a nem kevés szállítási költséggel. Ott januárban kapják meg a rászorulók a tűzrevalót.
A belügyminiszter döntése alapján Csongrád megyéből 46 település részesült szociálistűzifa-támogatásban. Székkutas 121 erdei köbméter fára nyert támogatást.

– A benyújtott kérelmünk ennél 40 százalékkal több volt, de ennek a mennyiségnek is nagyon örülünk. A fát már megvettük, a szállításon is túl vagyunk. A tűzrevaló az önkormányzat udvarán van – tudtuk meg Szél István polgármestertől. A rászorulók január 31-éig nyújthatják be kérelmüket az önkormányzatnál. A képviselő-testület döntése alapján azok igényelhetik a tűzifa-támogatást, akik családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát, vagyis 57 ezer forintot, egyedül élők esetében a 250 százalékát, ami 71 ezer 250 forint.

– Átlagosan 3-5 mázsa fára számíthatnak a rászorulók, ami, úgy vélem, jelentős segítség lesz a tüzeléshez. Tavaly egyébként 80 erdei köbméter fára kaptunk támogatást, amivel 129 családnak segíthettünk – sorolta a településvezető.

Csanádalbertin a méteres rönköket kuglira vágják össze a közmunkások. Fotó: Kovács Erika
Csanádalbertin a méteres rönköket kuglira vágják össze a közmunkások. Fotó: Kovács Erika

Hozzátette, terveik szerint még karácsony előtt kiosztják a tüzelő jelentős részét, hogy hozzájáruljanak az ünnep melegéhez. A kérelmekről a szociális bizottság dönt. A fa hazaviteléről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Szél István elmondta, ebből az előző években sem volt gond. Sokan kézikocsival húzták haza az ajándék fát. Azoknak az időseknek, akik nem tudták megoldani a szállítást, az önkormányzat segített. Csanádalbertire is megérkezett a tűzifa. A kistelepülés 75 erdei köbméterre pályázott, de kevesebbre, 45 erdei köbméterre kaptak támogatást.

– Már megérkezett a fa. A méteres rönköket kuglikra darabolják a közmunkásaink, hogy a lakosság jobban boldoguljon majd az összeaprítással – tudtuk meg Csjernyik Zoltán polgármestertől. A 45 erdei köbméter mintegy 380 mázsa tüzelő. Az önkormányzatnak a szállítási költséget kellett állnia, ami 142 ezer forintba került.

– Ha ezt visszaosztjuk, akkor egy mázsa fa így valamivel több mint 300 forintunkba került. Ennyiért sehol sem kapnánk, úgyhogy nem sajnáltuk kifizetni a szállítási költséget – nyilatkozta a település vezetője.

Pitvaros önkormányzata nem akar magas fuvarköltséget fizetni. Ezért a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-től veszik meg a fát.

– Mi 98 erdei köbméter fát vásárolhatunk a Belügyminisztérium támogatásából, az körülbelül 1000 mázsa. Az elmúlt két évben is a környékbeli erdőgazdaságoktól vásároltuk meg a tűzrevalót, mert ilyen nagy mennyiségű fa szállítása hatalmas összegbe kerülne. Mezőhegyes csak 5 kilométerre van, így viszonylag olcsón megússzuk az idehozatalt. Ennek viszont az az ára, hogy csak jövőre jutunk hozzá. A Ménesbirtok Zrt.-nek ugyanis elfogyott a 2014-es kvótája. Arra kaptunk ígéretet, hogy január közepén hozhatjuk el a fát. Úgy vélem, ennek is örül majd a lakosság, hiszen a tapasztalat szerint addigra már igencsak „megkopnak" a készletek – mondta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Lányi Lajos termet

Új termekkel bővült a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola, miután szombaton… Tovább olvasom