Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Karcsi bácsi 80 éve jár a vásárhelyi strandra

Hódmezővásárhely - A 85 éves vásárhelyi Mátyus Károly 80 esztendeje kezdett járni a helyi strandfürdőbe, és 65 éve váltotta meg első bérletét. Azóta szinte mindennap úszik pár száz métert, télen és nyáron egyaránt a szabadtéri medencében.
– Ötéves koromban tanultam meg úszni a vásárhelyi strand legendás, csak egy akácfa palinccsal kettéválasztott 100 méteres medencéjében, amelyet azóta több részre osztottak – emlékezett a kezdetekre Mátyus Károly, aki 85. születésnapját vízkeresztkor, január 6-án ünnepelte. Első bérletét 65 évvel ezelőtt váltotta, és ezt azóta is mindig megteszi.

Karcsi bácsi virágot is kapott új bérlete mellé. 65 éve váltotta meg az elsőt.   A szerző felvétele
Karcsi bácsi virágot is kapott új bérlete mellé. 65 éve váltotta meg az elsőt. A szerző felvétele
– Azóta eltűntek a kabinsorok, vagyis nagyon sokat változott, szépült a strand, ez a legjobb és a legolcsóbb a környéken; és alig 10 éve megépült a sportuszoda is, amelyben eddig csak egyszer úsztam. Jobban szeretem télen is a nyitott medencét, kinn jó, friss a levegő – az az igazi! Harminc éve rendeztek egy összejövetelt, amelyen már akkor felmerült: a medence fölé télen kerüljön ponyva, így fedett lehetne. Az ötletet senki sem pártolta – mesélte Karcsi bácsi.

A harmincas évek végén, a negyvenesek elején 12 fillérbe került a belépő, ami nem számított olcsónak, 1 liter tejet lehetett érte vásárolni – emlékezett. Versenyszerűen nem sportolt, de 13 esztendősen azért elindult egy megmérettetésen, 2. lett hátúszásban. Manapság is „elmaradhatatlan tartozéka" a Török Sándor Strandfürdőnek, szinte állandóan megtalálható ott – mindenki ismeri és szereti –, tavaly 325 napot lubickolt, esetenként 600-1000 métert úszva.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
 
– Az egészségemet köszönhetem az úszásnak. Tizenöt évig birkóztam, megviselte az ízületeimet, és a lábaim annyira tönkrementek, hogy már alig bírtam járni. A víz, az úszás meggyógyított. Azt sem szabad elfelejteni, az utóbbi időben világnagyságokat, Gyurta Dánielt és a vásárhelyi–mártélyi származású Risztov Évát láthattuk vendégül. Éva korábbi mesterével, Bán Sándorral még az olimpia előtt beszélgettem, azt mondta: rövidebb távon semmit, de 10 kilométeren érmet, akár aranyat vár egykori tanítványától. Bejött. Hogy én meddig csinálom, meddig úszok? Amíg fel nem bukom...

Heti három edzésnap
A 97 éves dr. Szádeczky László 1968-ban került Hódmezővásárhelyre, és lett a kórház bőrgyógyász-főorvosa. Rögtön a kezdetektől elkezdett járni a helyi strandfürdőbe, amelynek ma ő a legidősebb vendége. Manapság hetente háromszor – hétfőn, szerdán és pénteken – tempózik napi 600-1000 métert. Azért választotta az úszást mint mozgásformát, mert ez nem terheli, inkább erősíti a szervezetet. – A sportoláson kívül szeretek főzni, szívesen megbütykölöm, megjavítom az elromlott dolgokat, soha egy percig nem unatkoztam még – árulta el Laci bácsi.

Olvasóink írták

  • 1. info 2013. január 22. 08:50
    „További jó egészséget kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utánajártunk olvasónk panaszának: Mérőállás bejelentése

Olvasónk kérdezi: miért kalkulálják a villanyszámlát olyan fogyasztónak, aki minden hónapban bejelenti az óra állását? Tovább olvasom