Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Kárpát-medencei johanniták találkoztak Vásárhelyen

Nem csak a fiatalok képesek arra, hogy másokon segítsenek: a palóc asszony, Szedlak Józsefné, és 84 éves édesanyja is kiveszi részét a karitatív munkából. Ő és számos Kárpát-medencei johannita segítő szombaton délelőtt Vásárhelyen tartott konferenciát.
A terényi Szedlak Józsefné palóc népviseletbe öltözött. Fotó: Tésik Attila
Budapest után szombaton Vásárhely adott otthont a Johannita Segítő Szolgálatok második Kárpát-medencei találkozójának. A városháza dísztermében nem csupán anyaországi, hanem kárpátaljai, felvidéki, székelyföldi és partiumi szervezetek is képviseltették magukat. Nemrég alakult meg a Székelyföldi Johannita Segítő Szolgálat, melynek elnöke a csíkszeredai író, Beder Tibor. Az ő nevéhez fűződik, hogy Rodostóban székely kaput állítottak Mikes Kelemen emlékére, mivel ő a Rákóczi-féle szabadságharc egyetlen székely származású bujdosója.

– A következő tervem, hogy Törökország egy másik településén, Gebiz-Macarköyön, vagyis Magyarkövön is legyen székely kapu, mely Ázsiában az első lenne. Hiszen a székely jelképek, a nap, a csillag és a tulipán a török népművészetben is fellelhetők. A magyarok lakta faluról könyvet is írtam – árulta el Beder Tibor.

100 millió adományokból

– Rájöttünk, hogy eddig egymástól külön-külön dolgozva nem tudtunk akkora eredményt elérni. Most évenként összejövünk, tapasztalatot cserélünk, s összehangoljuk a segítőmunkát. Ennek köszönhetően tavaly csak Vásárhelyen közel 100 millió forint értékben sikerült összegyűjtenünk ruhaneműt, tartós élelmiszert, orvosi műszereket, kórházi ágyakat, melyeket többek között a Vajdaság és Erdély árvíz sújtotta területein osztottunk szét – nyilatkozta Kószó Péter alpolgármester, a vásárhelyi johanniták vezetője.

Az idős író azt mondja, a székely ember olyan, hogy ha szegény, akkor is ad a nálánál szegényebbnek. Szervezetük legfontosabb feladata, hogy a tudást, mint értéket, kincset megőrizzék, s továbbadják. Ezért járják a Székelyföldet. Idős emberek élettapasztalatát összegyűjtik, s megismertetik azt a fiatalabb generációval.

A vásárhelyi városháza dísztermében egy idős asszony palóc népviseletbe öltözve hallgatta az előadókat. Szedlak Józsefné Ilonka a Nógrád megyei Terényből érkezett.
– Mi vagyunk Mikszáth jó palócai. A 450 lelkes kis falunkhoz tartozott egykoron Kiskérpuszta, ahol Szent-Györgyi Albert szüleinek kastélya állt. A híres tudós elemistaként Terényben tanult. Hát, röviden ezt kell tudni kis közösségünkről – mondta nevetve.

Az 1943-as születésű Ilonka nem csupán a helyi johannita szolgálatnak, hanem más karitatív csoportnak is tagja, ráadásul ő a katolikus templom harangozója. Ezt a sokrétű elfoglaltságot, életkedvet volt kitől örökölnie, hisz 84 esztendős édesanyja mind a mai napig segít neki a karitatív munkában. Ruhákat gyűjtenek a rászorulóknak, nyári tábort szerveznek a kisdiákoknak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vásárhelyi akciója

Teleragasztotta az MSZP vásárhelyi irodájának ajtaját tegnap reggel a Fidesz vásárhelyi… Tovább olvasom