Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Kártérítésért perli az államot Borbás Zoltán

Hódmezővásárhely - Kártérítési pert indít az állammal szemben a hódmezővásárhelyi Borbás Zoltán. 6 hónapig tartották fogva, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsították. Az ügyészség most kimondta: nem állapítható meg, hogy ő követte volna el a bűncselekményt.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Tavaly szeptemberben megírta az újság, hogy "33 milliós csalássorozatot lepleztek le a szegedi rendőrök", és "a gyanú szerint B. Zoltán társával legalább 21 mezőgazdasággal foglalkozó sértettet keresett meg tavaly év végén azzal, hogy nagy mennyiségű gázolajat értékesítene részükre. A kialkudott pénzösszegeket átvették, de a gázolajat nem szállították le". A gyanúsított ismert ember volt Hódmezővásárhelyen, már azelőtt is, hogy lapunk írt róla. A városban tudták, ki az a B. Zoltán. – Szeptember 24-én megjelentek nálunk a kommandósok, letepertek a földre, bevittek – idézi fel a történteket Borbás Zoltán.

– Több ingatlanunkban tartottak házkutatást, telefonjainkat, laptopjainkat, más adathordozóinkat is lefoglalták, azzal, hogy bűncselekmények bizonyítékai lehetnek rajtuk. Nem értettem az egészet, mert amiről beszéltek, annak nem voltam se tudója, se látója. Hat hónapig tartottak előzetesben. Végül megkérdezték, elmondanám-e, ki követte el ezeket a cselekményeket, merthogy valaki tovább csinálja.

Borbás Zoltán a vásárhelyi bíróság folyosóján. Az erkölcsi kára nagyobb volt. Fotó: Frank Yvette
Borbás Zoltán a vásárhelyi bíróság folyosóján. Az erkölcsi kára nagyobb volt. Fotó: Frank Yvette

 Alkotmányos joga, hogy megtegye

Hosszú ideig úgy volt, az állam a tévedésekért legfeljebb méltányossági alapon fizethet kártérítést. Ma ez az államnak nem lehetősége, hanem kötelessége – mondja az eset kapcsán jogi szakértőnk. Az Alaptörvény IV. cikk (4) bekezdése konkrétan kimondja, hogy a törvénysértő szabadságkorlátozásért az áldozatok kártérítésre jogosultak. Ezt kérheti a gyanúsított, ha nem volt megállapítható, hogy a bűncselekményt ő követte el.
A perben vagyoni és nem vagyoni sérelmeit is érvényesítheti – a bíró viszont mérlegelhet az összeg megállapításakor.

Szabadon engedték. Most július 7-i dátummal levelet kapott a Szegedi Járási Ügyészségtől, amelyet lapunknak is megmutatott. Eszerint vele szemben megszüntetik a nyomozást, ami a társtettességben elkövetett, nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult, mivel "a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el". A levelet azóta is a táskájában hordja, és ha szóba kerül, megmutatja: itt a papír, ártatlan.

– Azt gondolom, ez nagy lebőgés, a rendőrség forró fejjel, ajtóstul rontott a házba, és ezzel nekem főleg erkölcsi kárt okozott – érvel Borbás. Eleve nem volt jóban a vásárhelyi rendőrkapitánysággal, ezért amikor idén május végén a házánál összetűzött a Tolvajkergetőkkel, elfogultságot jelentett be, és nem is Csongrád megyei rendőrök vizsgálják az ügyet. Azt, hogy a 6 hónapért mennyi kártérítést kér, még az ügyvéddel megbeszéli.

– Azt, hogy láttam a gyerekeimet sírni miattam, hogy ujjal mutogattak rájuk az óvodában, hogy azóta is pszichológushoz kell őket vinni, és azt a 6 hónapot, amit nélkülük töltöttem, nem adhatja vissza senki – sorolja.

– De voltak költségeim is: az ügyvédi munkadíj, aztán az ügyintézés, az orvosi kezelés és például az, hogy a fogva tartás alatt tejallergiám lett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Tiszába fulladt fiú holttestét

A tragédia helyszínétől 150-200 méterre, a mindszenti úszóháznál megtalálták a szombaton Tiszába fulladt 20 éves szegvári fiatalember holttestét. Tovább olvasom