Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Kártérítési per a sportcsarnok miatt

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi K’Art is szakértőt fogadott 2008-tól közel 50 millióval számlázott többet a kelleténél az arénáért a K’-Art a vásárhelyi önkormányzatnak, ezért a város kártérítési pert indított – hallottuk Végh Ibolya aljegyzőtől. A cég ügyvezetője, Kendi Imre viszont azt mondta: ők is felkértek egy szakértőt, aki szerint nem áraztak túl.
Kártérítési pert indított a K’-Art Építész Stúdió Kft. ellen a PPP-konstrukcióban épült Balogh Imsi Sportcsarnok kapcsán a vásárhelyi önkormányzat. Megírtuk: még augusztus végén a közgyűlés úgy döntött, súlyos szerződésszegés miatt szeptember 1-jétől felmondja a szolgáltatási szerződést a sportcsarnok beruházójával, a K’-Arttal.

– A független igazságügyi műszaki szakértő véleménye szerint mintegy 174 millióval árazták túl a beruházást, ami 15 évre – a szerződés lejártáig – elosztva évente több mint 10 milliós kiadást jelenthet a csarnok valós értékén túl. 2008-tól közel 50 millióval számlázott többet a kelleténél a K’-Art Vásárhelynek, ami miatt az önkormányzat a Csongrád Megyei Bíróságon kártérítési pert indított – magyarázta Végh Ibolya vásárhelyi aljegyző.

A Balogh Imsi Sportcsarnok kapcsán Vásárhely polgármestere, Lázár János ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. Az ügy átkerült az illetékes Csongrád Megyei Főügyészségre – hallottuk az aljegyzőtől.

Vásárhely a közbeszerzési döntőbizottsághoz is jogorvoslatért fordult a közbeszerzési törvény megsértése miatt. Az ajánlattétel és a szerződés is azt tartalmazta, hogy 10 százaléknál nagyobb mértékben nem von be alvállalkozót a beruházásba, ehhez képest 100 százalékban kiadta a tervezői és a kivitelezői feladatokat a K’-Art egy saját cégének. Ez pedig elősegítette a túlárazást – állapította meg Végh Ibolya. Az aljegyző szerint a leghamarabb, azaz még az idén a közbeszerzési döntőbizottság nyilváníthat véleményt. A város, amíg valamennyi jogi eljárás le nem zárul, nem használja a sportcsarnokot.

Bár a kártérítési per beadványa már több hete elkészült, ők csak nemrégiben kapták meg a hivatkozott műszaki szakértői véleményt, ami tele van tárgyi és számszaki tévedésekkel – mondta Kendi Imre, a K’-Art ügyvezető igazgatója. Felkértek egy másik szakértőt, aki szerint szó sincs túlárazásról, sőt a sportcsarnok építése kevesebbe került, mint amennyit a független szakértő által hivatkozott Építőipari Költségvetési Segédlet az építés éveire meghatároz. A szerződés szerint pedig az építészstúdió továbbadhatta a tervezési és kivitelezési munkát alvállalkozónak, mert ezt a szerződés egyértelműen megengedte, itt nem volt 10 százalékos kötelezettség. Mindenben a szerződésnek megfelelően jártak el – tette hozzá. A cég megtette az eddig szükséges jogi lépéseket, bár továbbra is bíznak az ügy békés rendezésében – reagált továbbá Kendi Imre.

Olvasóink írták

 • 10. totya66 2011. szeptember 30. 23:19
  „A független igazságügyi műszaki szakértő véleménye szerint ez sok (800 millió) de a színházra a 2 milliárd kevés???
  Ja hogy az más zsebébe megy, akkor teljesen rendben van!”
 • 9. hajnalka 2011. szeptember 30. 20:39
  „Az szép, hogy a városvezetés, mint az igazság bajnoka szeptember elsejétől felmondta a szerződést, és jogorvoslatot kíván. Csakhogy január óta nem fizet.(előző írások)
  Ez a követendő példa? Nem fizetek, aztán támadok! Az idő bármit hozhat, az igazságszolgáltatás, mint tudjuk, nem fénysebességgel működik, kis szerencsével kitart a per a következő választásokig.
  Elmés. És undorító...”
 • 8. csavok 2011. szeptember 30. 19:29
  „Ne nyugtalankodj "Lixus_kzs " hamarosan megszűnnek az ilyen csúnya, szemtelen hozzászólási lehetőségek.
  Csak az ütemes tapsra lesz lehetőségünk kedves Lixus_kzs .
  Ahogy hozzászólásaidat olvasom, annak örülnél a legjobban, ha csak az lj-t dicsőítő írományok jelenhetnének meg.
  Nagyon szereted te ezt az aranyos, jólfésült Jancsikát. Gratulálok hozzá, megnyerted, de vidd el olyan messze, hogy sose lássuk.
  Üdv.: Csavok”
 • 7. Lixus_kzs 2011. szeptember 30. 17:27
  „Inkább hiszek a független szakértőnek mint a K´art-osnak. Egyébként meg a bíróság majd eldönti, a spekuláció felesleges. Egy ilyen jellegű cikkhez a kommentelést is le lehetne tiltani.”
 • 6. papika56 2011. szeptember 29. 16:09
  „T. 5 . azt hiszem jól gondolod ! A nagy puszi barátság megromlott ??? most ellenség lett a korábbi jó barát. Van ilyen !
  Ott vásárhelyen van bőven lóvé ! Futja az Emlékpont milliárdjaiból --v. már kiürült a kassza ??
  Kell a pénz biztos, hiszen 900 millió CHF hitelt ki kell fizetni most kedvezménnyel --így nyernek ugyan 30 milliót --de ennek is van már meg van a helye biztos.”
 • 5. surly83 2011. szeptember 29. 13:45
  „itt ez annyira átlátszó! Korábban a Kendiék jók voltak, mindent szinte ök terveztek, puszi pajtása volt a városnak. hirtelen meg ök lettek az ellenség? ez annyira gáz...gondolom a város nem fizetett, és elege lett a Kendinek ebböl, de a város inkább elébük ment egy jó kis perrel. gratulálok vásárhely”
 • 4. mivan? 2011. szeptember 29. 13:22
  „Emberek! Olvassatok már a sorok között! Nincs pénze az Önkormányzatnak! Eddig jó voltminden? Pont most jöttek erre rá? Szerintem ez csakjogi csűrés-csavarás és arra megy ki a játék, hogy az időt húzzák, vagy kevesebbért megkaparintsák a sportcsarnokot. Ennyi. Itt már nincs becsület. Ja, és mellesleg Ezek akarnak a körbetartozások ellen harcolni...Sírjak vagy nevessek?”
 • 3. Együgyű 2011. szeptember 29. 13:00
  „Kártérítési per a sportcsarnok miatt
  Mit írunk most? Miért most borult ki a bili?
  Talán Laza Jani bátyám konfliktusba került a kivitelező cég vezetőjével?
  Laza Jani és csicskásai nem hibáztak, ha valaki itt hibázott?
  Felelősség más téren nem lesz?
  Mik fognak még kidőlni?

  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 2. booo 2011. szeptember 29. 12:55
  „"....itt nem volt 10 százalékos kötelezettség..." - No most már tecccikérteni?”
 • 1. eldorádó 2011. szeptember 29. 12:45
  „"sőt a sportcsarnok építése kevesebbe került, mint amennyit a független szakértő által hivatkozott Építőipari Költségvetési Segédlet az építés éveire meghatároz" - és a beépített mennyiség is rendben van!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi őrizetből mentek az esküvőre

Nemrég összeházasodott az élettársa megölésével gyanúsított vásárhelyi P. Henriett és múlt héten született fiának apja, Róbert. Tovább olvasom