Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Kásás Zoltán még nem döntött arról, marad-e Vásárhelyen

Kásás Zoltán, a magyar válogatott másodedzője – Kemény Dénes segítője – három éve dolgozik a vásárhelyi vízilabdáért. Mióta a HVSC-nél tevékenykedik, sok gyerek választotta sportágának a pólót, ő mégsem elégedett az elért eredménnyel. A várost viszont megszerette. Most keddenként jön, és a szombati meccs után megy haza. Azt, hogy meddig marad, később dönti el.
A mester, edzés közben. Keddenként jön, szombatig marad a városban, s minden reggel úszik. Fotó: Tésik Attila


– Vásárhely kellemes, szép város – mondta Kásás Zoltán. – De ez nem jelentett számomra újdonságot, játékosként már ismertem a települést; és azzal is tisztában voltam, hogy a vízilabdában komoly hagyományokkal rendelkezik.
Vásárhelyre általában kedden érkezik, és ha van hazai meccs, akkor szombaton, azt követően utazik haza Budapestre. Hétköznapjait az uszodában tölti, edzést vezényel, egészen az esti órákig. Utána vásárhelyi otthonában – nem egy kávéházban, étteremben ücsörgő típus, ahogy magát meghatározta – olvasással tölti az estéket, de ha akad egy jó labdarúgó-mérkőzés, például BL-derbi, azt is szívesen megnézi. Ha a felesége meglátogatja, a Bagolyvárban költik el az ebédet, vagy a vacsorát.
– Kicsit bosszús vagyok, a srácok rendszertelenül járnak az edzésekre – ez minden korosztályra igaz –, nem veszik elég komolyan ezt a szép játékot. Pedig igazi fejlődés másképpen nem képzelhető el. Nem arról van szó, hogy OB I-es csapat legyen Hódmezővásárhelyen, de... És, aki nem jön el, nem velem, vagy a kollégámmal szúr ki, hanem azokkal, akik lelkiismeretesen részt vesznek a tréningeken. Mert hiányos létszám esetén nem lehet olyan munkát végezni, amilyet kellene, amilyenre szükség lenne. Próbáltam szülői értekezleteket tartani, a célt nem értem el, mert az összejövetelre azoknak a csemetéknek az édesanyja, édesapja jött el, akikkel nincs probléma. Ha távoznék – ez elképzelhető –, az elmondottak is az okok között szerepelnek majd, de még nem döntöttem.
Ma is minden délelőtt úszik, ezért sem tudja elviselni a lezserséget. Szerinte a mai fiatalok nem akarnak, nem tudnak szenvedni, küzdeni, pedig az edzéseken muszáj hajtani. Igaz, az fárasztó. Ráadásul a sportnak pozitív nevelő hatása van: az életről, az egészséges életről szól. És már át is váltottunk más témára:
– Az ország beteg – mondta Kásás –, a gazdaság szinte teljesen lenullázódott. A honi vállalkozások hátrányos helyzetben működnek, a külföldi cégek élveznek előnyöket. A politika – a mai napig – beleszól olyan dolgokba, amelyekbe nem kellene. Fontosnak tartom a tradíciókat, ha úgy tetszik, kicsit maradi vagyok. A magyar árukat, vállalkozásokat védeném, számunkra azok a fontosabbak. Vagy, nem?
Szabadidejében az Alföldi Galéria kiállításait látogatja – Fejér Csaba képeit külön megemlítette –, és természetesen az Emlékpontot is megtekintette. Jó a kapcsolata az emberekkel, szívesen beszélget új ismerőseivel a vízilabdáról is.
– Az a legszomorúbb, hogy a sportban és a gazdaságban – de ez az élet minden területére, a családokra is igaz – szinte mindenkinek csakis a túlélés lehet a célja. Ez nem normális állapot.

Szeretnék, ha maradna

Kásás Zoltán évente újítja meg szerződését, ő még gondolkodik, hogy most mitévő legyen. Az általa elmondottakat alátámasztandó, tény, hogy tavalyhoz viszonyítva a taglétszám 230 főről 180-ra esett vissza. Főleg anyagi okok miatt: a megemelkedett költségeket sok szülő nem tudta vállalni. A közeljövőben toborzót tart a HVSC, és a létszámot 200-250 fő között akarják stabilizálni. A vezetők – a fiatalok további magas szintű képzése érdekében is – szeretnék, ha maradna a neves szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felnőttkor a ballagási ebéddel kezdődik

A ballagási ünnepség az iskolai protokoll után Vásárhelyen is a fehér asztalnál folytatódik. Szombat… Tovább olvasom