Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Katarban próbált szerencsét a vásárhelyi zenész

Hódmezővásárhely - Kalandos élete van a vásárhelyi Atyimó Ferencnek: tíz éve tubán játszik, jelenleg a salzburgi Mozart egyetem hallgatója. Idén járt Katarban, ahol egy szimfonikus zenekarba próbált bekerülni. Nem sikerült, de mivel az egyetlen helyre senkit nem vettek fel, újra meghirdették az állást, amire Ferenc ismét jelentkezni fog.
– Pont egy éve, hogy a Quatar Philharmonic Orchestra szimfonikus zenekar meghirdetett egy próbajátékot, tubást kerestek. Jelentkeztem rá, majd a müncheni válogatóról mintegy 70 fő közül bekerültem az első ötbe, aki utazhatott a nyáron Katarba – kezdte beszélgetésünket a vásárhelyi Atyimó Ferenc. A 23 éves zenésznek nem volt egyszerű dolga, hiszen a világ számos pontjáról érkeztek még az állásra pályázók, így összesen kilencen vettek részt a háromfordulós próbajátékon.

– Az első körből csak ketten jutottak túl, sajnos én nem. A második fordulóból viszont már senkit nem juttatott tovább a zenekar tagjaiból álló zsűri, így nem vettek fel senkit. Újra meghirdetik az állást, amire újra pályázni fogok. Apró technikai hibáim voltak, ezeken próbáltam javítani – mondta el terveit a tubás.

A vásárhelyi Atyimó Ferenc jövőre újra szerencsét próbál Katarban. A szerző felvétele
A vásárhelyi Atyimó Ferenc jövőre újra szerencsét próbál Katarban. A szerző felvétele

A vásárhelyi fiatalt 1999- ben íratták be szülei a zeneiskolába, azzal, hogy gitározni fog. – Az ujjaim rövidsége miatt nem vettek fel. Egy másik teremben csellóztak, de az nem tetszett, majd egy harmadik teremben találtam rá a tubára. Mikor megláttam, azonnal beleszerettem – emlékezett vissza a kezdetekre Ferenc. Vágó Jánoshoz került, furulyázni tanult. Az első év után még nem engedték, hogy tubázzon, így bariton kürtön kezdett játszani. 2004-ben ért el odáig, hogy a tubát is kezében tarthatta, azóta nem is teszi le a hangszert. – Nem egyszerű megfújni, különleges technika kell hozzá, ezért nem engedték, hogy nagyon fiatalon ezen játsszak – mesélte.

Mindeközben kijárta a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolát, 2006- ban felvették a szegedi konzervatóriumba, ahol Nagy Zsolt tubatanár, docens növendéke lett. A középiskola után 2010-ben került a budapesti zeneakadémiára, ahol idén nyáron végzett és szerzett kisdiplomát. A szeptembert már Salzburgban kezdte, a Mozarteum hallgatójaként. – Cserediákprogramban már egy évet töltöttem kinn Salzburgban. Ez idő alatt sikerült kapcsolatokat kiépíteni. 3 éves kurzuson veszek részt, tuba művészi diplomát szerezhetek – tette hozzá.

A fiatal tubást Vásárhelyen is láthatták már. Két éve a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban volt fellépése. – Lauer Ágnes zongorán kísért, véleményem szerint jól sikerült – mondta Ferenc, aki több versenyen is részt vett már. A legbüszkébb a két országos rézfúvós első helyére, amit 2010-ben és 2012-ben szerzett. Mikor a családjáról kérdeztük, elmondta, tudomása szerint 100 évig visszamenőleg senki nem zenélt. Egyedül az öccse, Alex dobol hobbiszinten. – A katari állás mellett 2015-ben több magas szintű zenekar is hirdet próbajátékot. Ezek itt lesznek Európában, megpróbálok oda is eljutni – mondta a zenész, aki hálás szülővárosa, valamint a helyi kisebbségi önkormányzat támogatásáért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirdetőoszlop vagy nem?

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra a kőoszlopra, amely Hódmezővásárhelyen, a Szent Antal és a Petőfi utca kereszteződésénél található. Tovább olvasom