Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Katinka ujját meg kell műteni

Egy baleset miatt alig tudja mozgatni jobb kezének ujjait a Vajháton élő másfél éves Elekes Katinka. Még tavaly véletlenül forró zsírba nyúlt, s ujjairól leégett a bőr. Bár hónapokig kezelték, egy plasztikai műtéttel lehetne csak teljesen rendbe hozni a sérülést. Az orvosi beavatkozást Szegeden végzik, természetesen ingyen, a szerény körülmények között élő család mégis nehéz hetek, hónapok előtt áll.
Katinka sérült kezével is próbál játszani. Fotó: Tésik Attila
„Szia!" – köszön a másfél éves Elekes Katinka, vajháti házuk udvarán, majd szégyenlősen odabújik édesanyjához. A kislány néhány perc múlva már a szoba közepén álló hatalmas ágyon tologatta az apró, színes golyócskákat a karácsonyra kapott játékán. Katinka leginkább a bal kezével ügyeskedett, miután a jobb kezén lévő ujjait nem igazán tudja mozgatni. Igaz, édesanyja, Elekesné Dáni Ibolya szerint már elég jól boldogul a sérült kezével is. A csöppség alig volt egyéves, amikor véletlenül forró zsírba nyúlt.

– Főztem a konyhában, miközben Katinkát a karomba tartottam, s hirtelen belemártotta a kis kezét a zsírba. Egy pillanat alatt történt – idézte fel a baleset körülményeit Ibolya. – Persze, azonnal a kórházba vittük, ahol megállapították, hogy az ujjairól teljesen leégett a bőr. Iszonyatos fajdalmai voltak, és én is nagyon bánkódtam. Másfél hónapig jártunk kezelésre, s úgy-ahogy rendbejött a kis keze, ám a baleset óta sajnos mégsem teljesen egészséges. Az ujjai között ugyanis a sérülés következtében összenőtt a bőr, amit plasztikai műtéttel kellene szétválasztani – magyarázta az édesanya.

A műtétet Szegeden elvégzik, s persze fizetni sem kell érte, a szerény körülmények között élő család már most készül arra az időszakra, hiszen az utazás és a többi költség jelentős lesz.

A család szolgálati lakásban él, bár van egy autójuk, de annak lejárt a műszakija, s nincs pénzük megcsináltatni. Négy gyermeket nevelnek, a legkisebb Katinka. Vivien és Edina már óvodába jár Algyőre, Bence pedig hároméves.

Ahogy nőnek a kislány ujjai, egyre nehezebben tudja mozgatni őket a köztük lévő bőr miatt, s fáj is neki. Az édesanyja szerint ilyenkor nem igazán lehet mit tenni. Ibolya attól is fél, hogy esetleg túl késő lesz már a műtét, s akkor végképp nem tudja majd használni a lánya a jobb kezét. Az orvosok szerint egyébként a műtét után hat hónapig még gyógytornászhoz kell járniuk a kislánnyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a kavalkád

Támogatás hiányában, valamint a magas tiszai árvíz következményei miatt idén elmarad a mártélyi… Tovább olvasom