Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Katonai misszió helyett plébánia

Hódmezővásárhely - 15 éves tábori lelkészi munkáját cserélte fel a vásárhelyi katolikus plébánia irányítására Németh László atya. Az 50 éves pap szeretné rendbe tenni a temetőt.
Megvált katonai egyenruhájától, és a vásárhelyi belvárosi katolikus templom plébánosa lett Németh László atya. Tizenöt évig szolgált a hadseregben tábori lelkészként, ez idő alatt összesen 20 hónapot Boszniában, az egykori SFOR-misszióban töltött.

– Minden változás egy új kezdetet hordoz magában – jegyezte meg derűsen Németh László. A plébános Kopasz Istvánt váltotta a katolikus templom élén, aki Olaszországban folytatja egyházi munkáját. Kiderült: Németh atyának nem ismeretlen terep a vásárhelyi plébánia vezetése, hiszen évekkel ezelőtt – rövid ideig – tábori lelkészként is foglalkozott a hívekkel. Most azonban sokrétűbb munka vár rá, a katolikus óvodák és iskola kapcsán.

László atya Vásárhelyen szívügyének tekinti az egyházzene népszerűsítését. Fotó: Segesvári Csaba
László atya Vásárhelyen szívügyének tekinti az egyházzene népszerűsítését. Fotó: Segesvári Csaba

– Ez mindenképpen egy új feladat, fiatal papként azonban Gyulán már foglalkoztam egyházi intézménybe járó diákokkal. Sőt a kertvárosi iskolát is ismerem, hiszen a katonacsaládok többségének oda jár a gyermeke – magyarázta az 50 éves Németh atya, aki szerint a fiatalok lelki tanítása is missziós feladat. A lelkipásztori teendők ellátása mellett a plébánia fejlesztését is fontosnak tartja. Mind a hivatal épületére, mind pedig a templomra ráfér a felújítás. Ez utóbbi falai vizesednek, tetőszerkezete is rossz állapotban van. Mintegy 100 millió kellene a felújítására, a költség egy részére pályázni szeretne. Több évtizedes mulasztást pótolna a temető rendbetételével is. Új irodát tervez, ahol méltó módon fogadhatnák a hozzátartozókat. Megújulna az elhanyagolt ravatalozó is, hasonlón a sírkert útjaihoz.

Németh atya szívügye az egyházzene népszerűsítése is. Elárulta: maga is játszik orgonán, és profi hangversenyek szervezésével szeretné a város kulturális életét színesíteni. Ehhez azonban első lépésként fel kell újítani a templom orgonáját. A hitoktatásban is fontosnak tartja a zene szerepét, mondván: a muzsika ápolja, gazdagítja a lelket.

Olvasóink írták

  • 2. 980815 2009. augusztus 12. 17:14
    „Ez nem csak az atyán múlik,cipész!Az atya egy rendkívül rendes,tisztességes,és maximalista ember.Egy nagyon jó ember távozott a Honvédségtől.Remélem ha ideje engedi,azért még vissza látogat a laktanyába.Nagyon jó egészséget,kitartást kívánok neki a rengeteg munkához,ami rá vár.”
  • 1. cipész 2009. augusztus 10. 18:38
    „Reméljük,hogy rendbe lesznek a temető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák vertek meg egy férfit a mindszenti kompnál

Mindszent - Az 59 éves rokkantnyugdíjas autószerelőt, Gy. I.-t péntek délelőtt verték meg – állítása szerint romák – a mindszenti komp baksi oldalán. Tovább olvasom