Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Katraszél, Szerelemlyuk: különös földrajzi nevek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Érdekes, meghökkentő és erotikus csengésű földrajzi nevek is találhatók Vásárhelyen. Szőrhát, Szodoma és Szerelemlyuk vagy a visszafelé érdekes olvasatú Katraszél...
A legtragikusabb időkben is fülig ért a szájuk azoknak, akik Vásárhely és Makó között vonatozva elhaladtak Katraszél vasúti megálló mellett. A gyerekek figyelmét a szülők hívták fel a különös nevű határrészt jelölő táblára azzal, olvassák csak el figyelmesen, visszafelé. Amúgy a katra szó régi magyar nyelven vízhordta gazt jelent, innen a határrész neve. A legendárium szerint valamikor az ötvenes-hatvanas években volt, aki ellen hatósági eljárás indult, ugyanis azt találta mondani, hogy a közeli téesz tagjaként éppen úgy érzi magát...

Vásárhelyen és a város határában különös hangzású, viccesnek tűnő vagy éppen erotikus csengésű földrajzi nevek is találhatók. Ezek keltették fel diákkorában a később földrajztudóssá vált Bodnár Béla figyelmét, aki még gimnazistaként kezdte el gyűjteni a neveket, s 1912 és 1938 között 2081-et jegyzett fel, eredetükkel együtt. A több mint ötven évig kéziratban maradt munkájában kifejtette, hogy ezek a nevek az 1800-as évek közepe óta ismertek.

A vásárhelyi Szerelemlyuk. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Szerelemlyuk. Fotó: Tésik Attila

Az érdekesebbek közt szemezgetve gyorsan világossá válik, hogy e földrajzi nevek zöme vagy a város környékén a 16. században elpusztult egykori települések neveit őrizte meg, vagy kapcsolatban állt az egykoron a városfalak alatt húzódó, szabályozatlan Tiszával, amelyen a Bocskai utcától egészen Gyuláig lehetett elhajózni.

A szentesi út melletti Cigány-ér partján állt a múlt század elején a ma már nem létező, téglából készült, mesterséges Akasztó-domb, amelyen sok pusztai betyárt és gyilkost végeztek ki. Szintén Szentes felé található Ábrány, e határrész a középkorban elpusztult község nevét örökíti meg, amely 1446-ban még a különálló Hód és Vásárhely tartozékának számított. Batida is virágzó község volt, 1380-ban még a Batidai család birtoka. A eredeti település 1596-ban elpusztult, s csak 1662 körül kezdett újra benépesedni. Egykori kőtemplomát 1895-ben tárták fel. Csárpatelek a középkorban elpusztult Csárpa község helyén található, de Csókás, Férged, Gorzsa, Körtvélyes, Szentkirály is lakott település volt évszázadokkal ezelőtt. Csicsatér hajdan mocsaras, mélyen fekvő rész volt, a területen víz csicsogott, neve is innen eredhet. A régi szegedi út mellett fekvő Bodzáspart az út mellett gyakori gyalogbodzától kapta a nevét. Palé pedig vízjárta mocsaras területet jelent. Hatrongyost földje cudar minőségéről nevezték el. Olyan sovány arra a föld, hogy csak hat rongyost tart el – tartotta a köz.

A vásárhelyi Szerelemlyuk. Ma is kedvelik a fiatalok. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Szerelemlyuk. Ma is kedvelik a fiatalok.
Fotó: Tésik Attila

Pikáns nevek

Pikánsnak hat ma már Szőrhát, Szodoma, illetve Szerelemkapu vagy Szerelemlyuk neve. Pedig Szőrhátot eredetileg Monorhalomként emlegették, újabb nevét állítólag egyik tulajdonosáról kapta. Szodoma pedig nem a romlott erkölcsű bibliai várost jelentette. Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy ez a mai Búvár utca végén egykoron elterült mocsarak, erek (ott folyt a Búvár-ér) nyáron bűzös „leheletéről", illetve a környékbeli kétes hírű kocsmákról és találkahelyekről kapta a nevét. Szintén a város belterületén található a Szerelemkapu vagy Szerelemlyuk. Ezzel a városvédő kőfal azon nyílását nevezték el, amelyen át az Árpád utcáról ma is le lehet sétálni a Tóalj utcára. Annak idején a tóban lévő közfürdő felé itt sötét, árnyékos sikátor vezetett, amelyet akkor és azóta is főképp a fiatalok kedvelnek.

Olvasóink írták

 • 3. - ks - 2008. június 19. 11:12
  „"Szőrhátot eredetileg Monorhalomként emlegették, újabb nevét állítólag egyik tulajdonosáról kapta."

  András!
  Ezt a marhaságot honnan vette???”
 • 2. skorpio21 2008. március 31. 06:03
  „Az idősebb generáció még ismeri ezeket a neveket, a fiataloknak pedi nagy segítség,hogy megismerjék és majdan ők is tovább tudják adni gyermekeiknek.
  Értékes írás!”
 • 1. Boronkai 2008. március 31. 05:39
  „Tetszik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételízesítővel Mártély játszóteréért

Mártély - Kisgyermekes anyukák kezdeményezésére indították el az egyik ételízesítő vonalkódjának… Tovább olvasom