Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Kavalkád helyett keszegölő

Pénzhiány, valamint az árvíz pusztítása miatt az idén nem tartották meg a több ezer látogatót vonzó mártélyi kavalkádot. Ennek ellenére a falu nem marad rendezvények nélkül. A mártélyiak összefogtak: az önkormányzat a helyi lakosok és civil szervezetek segítségével a hét végére megszervezte a hagyományok napját, illetve a keszegölőt.
Tavaly láthatott utoljára vízi esküvőt az, aki kilátogatott a mártélyi holtágba. Fotó: Tésik Attila
Az 1500 lelkes Mártély nevét sokan a nyári kavalkád során ismerték meg. A üdülőterületen, illetve a település több pontján szervezett eseménysorozat több ezer látogatót vonzott. Az idén azonban elmaradt ez a népszerű program.

– Tavasszal úgy döntött a testület, hogy pénzhiány és az árvíz pusztítása miatt nyáron nem lesz kavalkád. Megbeszéltük a helyi civil szervezetek vezetőivel, valamint a kavalkádos segítőkkel, hogy idén az egy nagy helyett több kisebb programot szervezünk a községben – mondta lapunknak Balogh Jánosné polgármester.

Elsősorban arra törekedtek, hogy a helyieket is bevonják a munkába. Így a nyáron több kisebb-nagyobb esemény volt már, amelyet mindig egy-egy civil szervezet neve fémjelzett. Szeptember első hétvégéjén például a Mártélyi Üdülőhely és Faluvédő, Szépítő Egyesület segítségével valósul meg a hagyományok napja, illetve a keszegölő. A katolikus egyház alapítványa pedig szúnyogűző napot tart szeptember 14-én.

Programok

A hagyományok napja, valamint a keszegölő a péntek délután négy órás ünnepi istentisztelettel kezdődik. Ezt követően a kempingben bőrdíszművesek, kosárfonók, fafaragók, illetve számos egyéb kézműves mutatkozik be. Szombaton délelőtt tíz órától halászati és íjászbemutatót szerveznek. A halfőzésre eddig több mint tíz csapat jelentkezett, de még továbbiakat is várnak a szervezők. A versenyzők délelőtt halat is sütnek, amit a vendégek meg is kóstolhatnak. A zsűrizés után színjátszók szórakoztatják a közönséget, majd halropogtató bállal és diszkóval zárul a rendezvény.

A falu első embere hozzátette, hogy a szervezésben egyre nagyobb szerepet vállalnak a lakosok is, akik nem csupán különböző ötletekkel rukkolnak elő, de dolgoznak is az eseményeken.

Ennek köszönhető a keszegölő, vagyis az első mártélyi halfőzési bemutató, melynek Farkas Csamangó Zoltán az ötletgazdája. Mártély halászfalu – mondta a férfi –, így adott volt a téma, vagyis a hal, amelyről a rendezvény szól.

– A magyar ember legtöbbször akkor van együtt a társaival, ha eszik. Ezért gasztronómiai program jutott az eszembe. Magunknak szervezzük, így nem kell akkora anyagi ráfordítás – folytatta Farkas Csamangó Zoltán.

A Keszegölő mellett a Hagyományok Napjának is otthont ad a mártélyi kemping a hét végén. A már említett faluszépítő egyesület vezetője, Borsos József elárulta, hogy a helyi kézművesek munkáját bemutató program eddig a kavalkádhoz kapcsolódott. Most azonban átkerült a falu védőszentjének, Szent Adorján mártírnak a tiszteletére rendezett búcsú időpontjára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki elszökik, soványan jön vissza

Tizenkét lakója van a vásárhelyi speciális gyermekotthonnak – mi hat cserfes tinédzser lánnyal… Tovább olvasom