Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Kávézó az Emlékpontban

Míg más alkalommal indulatokat, vitákat váltott ki a vásárhelyi Emlékpont ügye, a legutóbbi közgyűlésen nyugodtan tárgyaltak róla a képviselők. Igaz, az ellenzéki városatyák közül akadt, aki megjegyezte: a múzeum létrehozására előrevetített mintegy 300 millió forint helyett 500 millióba is belekerülhet a beruházás. Lázár János polgármester elmondta: bevételt kell hoznia az Emlékpontnak, mely várhatóan jövő februárban vagy márciusban nyitja meg kapuit.
Még zajlik az építés. A vásárhelyi Emlékpontban konferenciaterem, kávézó, könyvesbolt is helyet kap. Fotó: Tésik Attila
Tízezer munkaórát töltöttek eddig a majdani vásárhelyi Emlékpontba kerülő anyagok rendezésével, tanulmányozásával, interjúkészítéssel és feldolgozással foglalkozó kutatók – hangzott el a legutóbbi közgyűlésen. Az 1945 és 1989 közötti időszakot bemutató múzeum létrehozásáról még januárban döntöttek Vásárhelyen. Míg más alkalommal indulatokat, vitát váltott ki az Emlékpont, most nyugodtan tárgyaltak a képviselők. Szeli Ferenc szocialista városatya a Hódgépről szóló anyagot hiányolta az előterjesztésből, mondván: egykoron a gyár Vásárhely legnagyobb üzemei közé tartozott.

Havránek Ferenc munkáspárti képviselő is csupán annyit jegyzett meg, hogy már értelmetlen politikai vitákba bonyolódni az Emlékpont kapcsán, s hinni szeretne Lázár János polgármesternek, hogy objektív tájékoztatást nyújt majd az anyag. Ugyanakkor javaslatokkal is élt: a '40-es évek közepére jellemző lakáshelyzetet, munkanélküliséget, iskolázottságot is láttatni kellene. Az Emlékpont működtetésének költségeiről szólva pedig megjegyezte: szerinte évente 40-50 millióba kerül majd a városnak.

Ezzel kapcsolatban Hernádi Gyula ellenzéki képviselő is kifejtette véleményét. Mint mondta: ahhoz, hogy az Emlékpont fenn tudja magát tartani, havonta 12 ezer látogatóra lenne szükség. A kialakítására előrevetített mintegy 300 millió forint helyett pedig 500 millióba is belekerülhet a beruházás.

Bevételt kell hoznia az Emlékpontnak – jelentette ki Lázár János, hozzátéve: az üzemeltetéséről legkésőbb a januári költségvetés tárgyalásánál szó esik majd. Hangsúlyozta: az Emlékponttal maradandót alkot a város.

Európai léptékben is jelentős lesz az Emlékpont – jelentette ki Sándor János építész, hiszen olyan múzeumot alakítanak ki, ahol egy város magáról mesél, egy „bejárható film" lesz, s példaértékkel bír a vásárhelyiek kitárulkozása. Schmidt Mária, történész, a szakmai munka irányítója pedig azt hangsúlyozta: a feladat nem fejeződik be az Emlékpont megnyitását követően sem, akár 10-20 évig is eltarthat. Olyan szolgáltatás lesz, ami bevételt hoz, s reméli, a kiadás megtérül.

Az előterjesztésben szereplő 18 alkalmazotti létszámot egyébként nem értette, mint mondta: még a fővárosi Terror Házában sem dolgoznak annyian. Nincs szó 18 dolgozóról, jelentette ki a polgármester, mondván: nem tisztázott még, hogy hányan tevékenykednek az Emlékpontban, ahol egyébként konferenciaterem, könyvesbolt, kávézó is helyet kap majd. A múzeumot várhatóan jövőre, februárban vagy márciusban nyitják meg a nagyközönség előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai szonda a feleségverésről

Veri-e a feleségét, illetve durván bánik-e munkatársaival Lázár János polgármester? Ilyen kérdésekre… Tovább olvasom