Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Kedvelik a közelmúlt jeleseit

Csongrád megye - Gyakran neveznek el közelmúltban elhunyt jeles személyekről civilszervezeteket Vásárhelyen. Más városokban ritkábban találni példát hasonlóra.
Számos jeles, a közelmúltban elhunyt személyiség nevét viseli több vásárhelyi és környékbeli civilegyesület. A mártélyi fafaragóról, Nagy Istvánról elnevezett közhasznú népművészeti egyesületet tavaly októberben keresztelték át Lányi Lajos Közhasznú Művészeti Egyesületre azzal az indokkal, hogy a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola egykori zenepedagógus igazgatója, aki hosszú ideig volt a városi vegyes kar karnagya is, sokat tett a néptánc oktatásáért. Nagy Istvánról sem felejtkeztek el, nevét a népművészeti körük viszi tovább.

Luthor Gyula legendás hírű táncpedagógus nevét viseli az általa alapított és sokáig vezetett táncegyüttes. Rapcsák Andrásról nevezték el a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesület Rapcsák utcai helyiségének egyik termét. A polgármester annak idején az egyesület szép eredményeket elért versenyzője volt. A közel egy évtizede elhunyt első osztályú horgász nevét vette fel a vásárhelyi László István Sporthorgász Egyesület. Pikali Sándor, az egyesület ügyvezető elnöke elmondta: büszkék arra, hogy a sporthorgász nevét viselhetik, aki emberségből is példát állított mások elé.

A megye többi településén ritkaságnak számít ez a névadási gyakorlat. Az ilyen kivételek közé tartozik a szegedi Kardos István Dél-alföldi Népművészeti Egyesület, amelynek névadója az 1984-ben elhunyt híres apátfalvi táncos-énekes vőfély, akinek a dél-alföldi mars és csárdás táncát a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének Néptánc Archívuma őrzi. Az 1997-ben elhunyt szentesi Gilicze Lászlófelsőpárti református lelkész nevét a halála után néhány évvel létrehozott emlékalapítvány őrzi. Az 1997-ben elhunyt, a csongrádi Tisza és az ártéri erdők festőjeként tisztelt Stéhlik Lajos festőművész nevét pedig a helyi képzőművészeti kör vette fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös rendszerben a könyvtárak

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően közös, integrált informatikai rendszerre, a Huntékára került Hódmezővásárhely, Mindszent, Mártély és Székkutas könyvtára. Tovább olvasom