Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Kedvelt pecahelyek Vásárhely környékén: a Tisza és holtágai

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen két horgászegyesület működik. A Dobó Ferenc Horgászegyesület a maga közel ezerháromszáz tagjával az egyik legnagyobb civil szervezetnek számít a városban.
A vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesületnek közel 1300 tagja van – újságolta büszkén Bokor János elnök, és ezzel tulajdonképpen az egyik legnagyobb civilszervezetnek számítanak Vásárhelyen. A kezelésükbe a mártélyi Holt-Tisza tartozik, kéthetente végeznek vízminőségmérést és vízállapot-vizsgálatot. A 46 hektáros Holt-Tisza ág elég munkát ad, április-májusban tíz-tízezer süllő- és csukaivadékot, júniusban húsz mázsa pontyot telepítettek, szeptemberben és októberben pedig – bevételarányosan – több lépcsőben történik haltelepítés. Mártélyon csak a DFHE-tagok horgászhatnak. Hogy mi a különbség az igazi horgász és a hobbipecás között?

– Az igazi horgász természettudományos ismeretekkel felvértezve üldözi a halat – mondta a 65 esztendős elnök –, ők tulajdonképpen a versenyhorgászok, akik ezt sportszerűen is űzik, egyesületünkben tizenkettő-tizenöt ilyen van. Saját területünkön kívül tagjaink elsősorban a Tisza HTSZ vizeire járnak, de kedvelik az atkai holtágat is.

Bokor János elmondta: már hatéves kora óta horgászik, és a folytonosságot csak az egyetemi évek szakították meg. A 23 évvel ezelőtti nyarat sohasem felejti el: 1984. július 24-én és 25-én 14, 16 és 28 kilós harcsát fogott a Körösön, és eddig húsznál több 10 kilogramm felettit emelt ki a vizekből.

Valamivel több mint két évvel ezelőtt tizenketten alapították meg Vásárhelyen a László István Sporthorgász Egyesületet, amely nem is a Csongrád megyei, hanem a Velencei tavi szövetség tagja. Az elnöki teendőket a 30 esztendős Valach Norbert látja el – húsz éve horgászik, és nem nagy halat szeret fogni, hanem sokat –, őt kérdeztük az ifjabbik klubról.

– Egyesületünknek megközelítően ötszáz tagja van, húszan – akik Mártélyon is akarnak pecázni – a Dobó Ferencbe is beiratkoztak. Vízterület nincs a kezelésünkben, és 2015-ig nem is lesz, akkor osztják újra pályázatok alapján a vízfelületeket. Tagjaink a Tiszára és Tisza holtágaira járnak a legszívesebben. A másik egyesülettel jó a kapcsolatunk, csak egy-két személyes konfliktus miatt nem tudunk zökkenőmentesen együtt dolgozni. Nem tartom kizártnak, hogy ez megváltozik, és a jövőben közösen szervezünk versenyeket, nyári táborokat. Volt már erre egy kísérletünk, de arra a megmérettetésre kevesen jelentkeztek, ezért elmaradt.

Bokor János elmondta, várja Valach Norbert megkeresését, mert minden ésszerű együttműködésre nyitott a Dobó Ferenc HE.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketevágóhídra csaptak le Vásárhelyen

Ismét illegális élelmiszer-feldolgozó üzemre csapott le az állat-egészségügyi hatóság. Egy… Tovább olvasom