Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Kedvezmény az építményadóból a felújításért

Hódmezővásárhely - Újdonságként az ingatlan utcafronti homlokzatának felújításáért cserébe kedvezményt biztosítana a helyi építményadóból a vásárhelyi önkormányzat. Lázár János polgármester szerint a városkép érdekében tett erőfeszítéseket támogatni kell.
Kedvezményt adna a vásárhelyi önkormányzat a helyi építményadóból azoknak a magánszemélyeknek, akik ingatlanuk utcafronti homlokzatát felújítják. Mindezt először Lázár János polgármester említette meg az egyik közelmúltban tartott lakossági fórumán. A városvezető azt mondta: aki szépíti, vagy akár nyílászárócserét, hőszigetelést vagy éppen tisztasági meszelést végez a házán, leírhatná a helyi adóból. A városkép érdekében tett erőfeszítések elismerésre és támogatásra érdemesek – vélte a polgármester.

A korábbi gyakorlattól eltérően körzetek helyett a lakóingatlan hasznos alapterülete után fizetnek a vásárhelyiek idén építményadót. Minél nagyobb a ház vagy a lakás, annál magasabb a négyzetméterenkénti tarifa. A változással a kisebb otthonok után az eddiginél valamivel kevesebbet, a nagyobbaknál többet fizetnek – írtuk meg korábban.

– Még pontosítjuk a kedvezmény részleteit, amelyről február 2-án tárgyal majd a közgyűlés – mondta Antal István, a vásárhelyi polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője. – Eddig egyébként ilyen kedvezmény nem járt az építményadóból. A tervek szerint a felújítás költségeinek egy részét csak akkor engednénk el az éves adóból, ha számlával igazolják az elvégzett munkát. Ezért a kedvezmény nemcsak azt a célt szolgálná, hogy a homlokzatok rekonstrukciójával szépüljön a város, munkát is jelentene az építkezési vállalkozásoknak – fejtette ki Antal István. Az elképzelések szerint a kedvezményt az új ingatlanoknál is igénybe lehetne majd venni. Az építményadó összegéről egyébként hamarosan levélben értesítik a vásárhelyieket, akik idén 4 részletben – március 15-éig, június 15-éig, szeptember 15-éig és december 15-éig törleszthetik az eddigi gyakorlat szerint, azaz a polgármesteri hivatal házi pénztárában vagy átutalással, de befizethetik az Erste Bankban az önkormányzat számlájára is.

Olvasóink írták

  • 2. zoltanszabo 2012. január 23. 11:28
    „Nem tudom mennyi ott az építmény adó ?
    De a fent említett felujjítás --ablak csere, hőszigetelés, homlokzat felujjítás több millió ft. és erre adnak nagy lelkűen párezer ft. engedményt ??!!!!
    Lézer j. már megint jó hülyére veszi az ott élőket !!!!!”
  • 1. mivan? 2012. január 22. 19:35
    „Na, ezt is jól kitalálták! Tudják ezek mennyibe kerül egy homlokzat felújítás? Munkát jelentene az építési vállalkozóknak??? Röhögnöm kell. És elengednek utána pár ezer forintot az adóból...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebadó Mindszenten

Évi 3000 forintot kell fizetniük a kutyák után a mindszentieknek. Tovább olvasom