Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Kegyelmet kaptak a vásárhelyi vörös csillagok

Hódmezővásárhely - Túlélték a rendszerváltás szoboreltávolító, vöröscsillag-leszerelő rohamát a vásárhelyi Z-bérházakon lévő ötágú csillagok.
Igaz, a bejárat zárókövén lévő, néhány centis csillagok nem olyan feltűnőek, a hatályos törvény szerint azonban ezek is tiltott önkényuralmi jelképeknek számítanak. Akadt olyan vélemény, miszerint az Emlékpontban lenne a helyük.

Tiltott önkényuralmi jelképek, nevezetesen ötágú vörös csillagok találhatók Vásárhely belvárosában – hívta fel figyelmünket egy telefonáló, aki kifejtette, ezeket el kellene tüntetni a város közterületéről. A múlt rendszerben gyárak, vállalatok épületeire, illetve a városi tanács tornyára kitűzött, jelenleg a Lázár utcai Z-bérházakon látható jelképeket a város szellemiségéhez méltatlannak találja.

Két, a Lázár utcára számozott épületen mind az öt lépcsőház bejáratánál a zárókövet néhány centis ötágú vörös csillaggal díszítették az 1950-es évek elején. Ezek valóban máig megmaradtak. Kettő még eredeti vörös színét is megőrizte, a többiről azonban lekopott a festék. A város egyik legnagyobb szocialista nagyvállalatánál, a Mérleggyárban dolgozó munkásoknak épített házakban ma zömmel már nyugdíjasok, idősebbek élnek. A házat park választja el a járdától, a csillagokkal csak az szembesül, aki a kapun belépve feltekint.

– Engem aztán nem zavar, mi van a kapufélfán, tőlem akár bohócsipka is lengedezhetne ott, ez illene az ország jelenlegi helyzetéhez – mondta az egyik lakó, aki viszont a neve elhallgatását kérte. Ő – bár évtizedek óta ott él – bevallotta, hogy csak nemrég tűnt fel neki a szocialista emlék.

Az egyik az ötágú vörös csillagok közül Hódmezővásárhelyen. Már senkinek sem szúrja a szemét. Fotó: Frank Yvette

Nincs egyedül ezzel a véleményével, hiszen több járókelő is hasonlóan vélekedett, igaz, volt, aki az javasolta, hogy a záróköveket le kellene venni, s az Emlékpontban kellene elhelyezni.

Nem nagyon érdeklik a megmaradt vörös csillagok a rendszerváltás helyi politikusait sem. Kószó Péter, Vásárhely egyik alpolgármestere volt az Iván-szobor eltávolításának egyik szervezője. Az akkori tanácsrendszer idején nem tettek mást, minthogy a még egyetlen jelentős ellenzéki erőt képviselő MDF nevében bejelentették a rendőrségnek és Csizmadia Sándorné tanácselnöknek, hogy a szobrot egyszerűen eltávolítják a helyéről. A rendőrség és a tanács sem tett e terv ellen semmit. A tanács dolgozói a városháza déli ablakaiból figyelték az estébe nyúló műveletet. A téren pedig – ezt annak idején magunk is tapasztaltuk – fotósok igyekeztek megörökíteni a történteket, de még a nézelődőket is.

– Annak idején el akartuk a Lenin-szobrot és a tanácsköztársasági emlékművet is távolítani, ám a városi tanács megelőzött minket. A munkásőrség Ady Endre utcai székházának (ma itt működik a városi televízió) falán lévő „Munkásököl vasököl" domborművet egy éjszakai buli után Máté István szobrász- és Fejér Csaba festőművész barátommal közösen szedtük le. Akkor ez még bűncselekmények számított. De közünk volt ahhoz, is, hogy alpinisták végül leszerelték a városháza tornyán lévő négy, hatalmas vörös csillagot – mondta Kószó Péter. Hozzátette: a Z-bérházi kapukon elhelyezett csillagok ügyében annak idején nem léptek fel.

– Nem tettünk semmit, ugyanis a szüleim ott laknak, s magam is ott nevelkedtem fel – indokolta. Őt amúgy ma már nem zavarják a múlt rendszer megmaradt jelképei.

Szintén részese volt a rendszerváltás idején a szocialista jelképek eltávolításának bátyjával együtt Grezsa István önkormányzati képviselő.

– Nem hiszem, hogy jelentőségük lenne az ott maradt csillagoknak. Úgy gondolom, inkább az ezekhez kötődő eszmét kellene végleg elfelejteni – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wass Albertnek állítanának szobrot Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Közadakozásból állítana szobrot a hódmezővásárhelyi Wass Albert Kör az 1998-ban, Floridában elhunyt népszerű írónak. Tovább olvasom