Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Kell-e Vásárhelynek McDonald's?

A tervek szerint McDonald*s gyorsétterem is nyílna a vásárhelyi szabadidőközpont helyén épülő bevásárlócentrumban. A város honlapján szavazhatnak is a polgárok arról, hogy szerintük szükség van-e ilyen étteremre, vagy sem. Ez a közvélemény-kutatás nem dönt a létesítmény sorsáról, de a többségi igen előny lehet a tárgyalásoknál.
Molnár Tamás gyakran eszik hamburgert. Fotó: Tésik Attila
– Egyetért-e azzal, hogy McDonald's gyorsétterem épüljön Hódmezővásárhelyen? – olvasható a város www.hodmezovasarhely.hu című honlapján. Erre a kérdésre január 27-én délig összesen 168 válasz érkezett. A szavazók közül 101-en – hatvan százalék – azt szeretnék, ha létesülne ilyen gyorsétterem.

Az előzetes tervek szerint a nemrég lebontott szabadidőközpont helyén épülne egy modern bevásárlóközpont, amely a világon mindenhol ismert hálózat újabb éttermének is otthont adna. Magyarországon eddig mintegy hetven McDonald's létesült, az első Budapesten. Vásárhelyen közel ötvenezren élnek. Hasonló lélekszámú településen, mint Nagykanizsán, vagy a kicsit nagyobb Sopronban és Egerben, valamint az alföldi várostól nem sokkal kisebb Salgótarjánban már évek óta üzemel McDonald's. Ám mint kiderült, nemcsak az adott település lakosságának száma, hanem az átmenő forgalom nagysága is lényeges egy-egy újabb nyitásnál. Például hiába laknak alig négyezren Bábolnán, de az M1-es autópálya szomszédsága sokat nyomott a latban. A nyári balatoni strandszezon is biztos bevételt ígér a láncnak a nyolcezres Balatonalmádin, az ötezer lelkes Balatonlellén, és a huszonháromezres Siófokon.

Magyaros ízek előnyben

– Igen sűrűn megfordulok gyorséttermekben. Ennek nem csupán az az oka, hogy én is üzemeltetek egy pizzériát Mindszenten, hanem szeretem az ilyen jellegű ételeket – árulta el Molnár Tamás. A fiatalember kedvence a jó csípős magyaros pizza vagy hamburger. Ezeket azonban külföldi étteremláncok kínálatában nem találja meg. Azonban úgy véli, hogy egy Vásárhely nagyságú városban érdemes McDonald's-t nyitni, hiszen a világon mindenhol népszerű ez az étterem, főleg a tinik körében. Az idősebb korosztály inkább a hagyományos ételeket keresi.

– Az önkormányzat irodáin kijelöltünk egy-egy munkatársat, akik saját területeiket figyelve hoznak ötleteket, mit lehetne feltenni kérdésként a honlapra. A legjobbak közül kiválasztjuk azokat, amelyek a lakosokat is a legjobban érdekelhetik. Legutóbb így esett a választás a gyorséttermes kérdésre – nyilatkozta Korsós Ágnes jegyző.

Tavaly május óta működik ez a kis közvélemény-kutatás az interneten. Általában havonta, néhány hetente változik a kérdés, aszerint, mennyire érdekli az olvasókat. Ha hosszú napokig alig szavaznak, akkor kicserélik.
Az eddig feltett kérdésekre érkező válaszokat összegyűjtötték és közgyűlési előterjesztés készül róluk. A honlapot olvasók válaszai egy-egy ügyben nem döntő befolyásúak, de arra mindenképpen jók, hogy a város vezetése megtudja, hogyan vélekednek a vásárhelyiek egy-egy témáról. A mostani gyorséttermes kérdésben eddig a többség igennel szavazott, és ez a jegyző szerint jó tárgyalási alapot nyújthat az önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gumicsont lett Havránek összeférhetetlenségi indítványa

Ott folytatták tegnap kora reggel a vásárhelyi képviselők, ahol a múlt héten abbahagyták: kétórás… Tovább olvasom