Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Kell a digitális vetítő Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 18–22 millió forintba kerülne a szalagos vetítési rendszerről átállni a digitálisra a Mozaik Moziban – hangzott el a legutóbbi közgyűlésen Vásárhelyen. A filmszínházban az idén már csak hetente ötször vetítenek filmeket – csütörtöktől hétfőig. A digitális vetítés hiánya miatt fél évig tudnak még betárolt kópiákat bemutatni.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Több mint 100 éves korszak zárult le a mozizás történetében tavaly – fogalmazott Gajdán Bálint, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (BFMK) igazgatója a pénteki közgyűlésen Vásárhelyen. Arra utalt, hogy a szalagos vetítési rendszerek elavultakká váltak, helyüket a digitális rendszer veszi át, használatuk drágább, de a hangi és képi effektusok csak ezekkel élvezhetők. A forgalmazók az idén már nem tudnak szalagos kópiát biztosítani a premierfilmek bemutatásához, a Mozaik moziban a korábban vetített filmek közül tudnának válogatni.

– A digitális átállás lehetőség a mozi újjáélesztésére – mondta Gajdán Bálint. A digitális vetítőrendszer és a hozzá tartozó hangtechnika mintegy 18–22 millió forintos költséggel járna. A szolgáltatás javítása érdekében ki kellene cserélni a széksorokat, megoldani a klimatizálást és a büfé működtetését is – tájékoztatta a képviselőket a BFMK igazgatója. A képviselők végül úgy döntöttek: a következő közgyűlésen is napirendre kerül a téma, Gajdán Bálint akkor számol be a fejlesztési lehetőség konkrétumairól.

A vásárhelyi kis moziban a felnőtt filmekre hétköznaponként 8-10-en ülnek be, a gyerekmatinékra 120-150-en. Fotó: DM/DV
A vásárhelyi kis moziba hétköznaponként 8-10-en ülnek be, a gyerekmatinékra 120-150-en.

Miután az érdeklődés a vásárhelyi Mozaik moziban – a szalagos vetítési rendszer miatt 5-6 hét csúszással érkeztek a filmek – csökkent, az idén már csak hetente ötször, naponta egy alkalommal mutatna be filmeket. Kedd és szerda szünnap, csütörtöktől van vetítés. A felnőtt filmekre hétköznaponként 8-10-en váltanak jegyet, hétvégenként a sikerprodukciókat 30-50-en nézik meg az összesen 189 férőhelyes moziban. A gyerekmatinékra 120-150-en is kíváncsiak. Egész évben átlagban naponta 12 nézőt vonz a vásárhelyi filmszínház, hasonlóan az országban működő többi kis mozihoz.

A Mozaik bevétele tavaly a működés negyedét fedezte. A jegyáraik ugyan negyedébe kerülnek a plázamozihoz képest, de ha késve érkeznek a premierfilmek, akkor ez nem jelent semmit. A következő fél évben pedig már csak a tavaly betárolt kópiákat tudják levetíteni a digitális rendszer hiánya miatt – tudtuk meg Gadján Bálinttól, aki úgy véli: egy megyei jogú városnak igenis szüksége van egy kis mozira.

Olvasóink írták

 • 13. ricsi76 2013. március 14. 16:04
  „Szerintem van létjogosultsága egy 47000-es városban egy mozinak! Ha ugyanazt a minőséget lehetne helyi szinten is megkapni mint Szegeden de az ottani helyárak alatt, akkor igenis lenne igény a Vásárhelyi Mozira! Máshol is megél a mozi még olyan helyen is ahol kevesebben laknak és van közel multiplex.”
 • 12. tothis18 2013. március 08. 12:49
  „Egyszer már leírtam, az Emlékpontba, az Ő statisztikájuk szerint, naponta 200 ember megy be...aki lát kétszáz betérőt, annak aranyérmet városunk nagy emberének a képével..., mert ehhez kép és bőr kell...a moziról: ki tervezte az új művházat, annyi esze nem volt,h oda ill. ott milyen jó kis vetítések lennének...persze a megmaradt azbeszt tető meg minden nagyon jó :) döbbenet és ezt az ország kifizette!!! Kiszámolta már valaki,h hány forintba került a sétáló utca kövezete???”
 • 11. xenopus 2013. március 06. 17:24
  „10. Hétszűnyűkapanyányimonyók - Haladj a korral! Véleményem szerint, nem lenne szabad hogy számítson bármi, inkább vegyenek kettőt, ha adósságba maradna a város a központi költségvetésből lehet hogy kifizetik.
  Akkor meg miért ne fejlődne! Ingyen volna!
  Nem?”
 • 10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. március 05. 17:57
  „Most mit csodálkoztok? 2-3 látogató kedvéért milliókat költenek kiállításokra, meg emlékpontra... pont a mozi lenne kivétel?
  Egyébként is hülyék, meg kell várni amíg mindenütt hiper szuper digitális imax lesz.
  Aztán felnyomni egy reklámkampányt: Figyelj öcsém: Retro....”
 • 9. xenopus 2013. március 05. 17:25
  „Ááá, kedves hozzászólók, nem értitek Ti ezt!
  Szerintem kell a digitális kivetítő, de lehetőleg ne egyet vegyenek hanem mingyá kettőt!”
 • 8. papika56 2013. március 05. 16:48
  „naponta 8-10 vesznek jegyet.
  Na ennyi embernek fenntartani : LUXUS !
  Azt a 22 millát költsék ..új munkahelyekre !!”
 • 7. mivan? 2013. március 05. 08:51
  „Nem örülnék ha bezárnák a mozit. A jegyárak alacsonyabbak jóval, mint Szegeden. És van egyfajta hangulata ennek a helységnek.”
 • 6. Én2 2013. március 05. 07:32
  „Minek és kinek hiszen senki nem jár moziba.Próbáljunk már olyanokra költeni, hogy az emberek megélhetését biztosítja.”
 • 5. Minibusz 2013. március 05. 07:31
  „Baj vagy sem, nem tudom, de az tény, én legalábbis így látom, a mozik csillaga (is) leáldozóban van.
  A jegy árakról nem szólok, mert az annyi, amennyi.
  A másik ilyen, a zeneipar.
  Láttam még olyat, hogy pl a Beatrice 250.000 lemezt adott el anno, ma 15.000 már rekord.
  Változnak az idők.
  Ma már nem "éri" meg otthon filmeket tárolni, mert ha valaki nagyon akarja 20 perc alatt lecsorog a netről.
  Videótéka, az is veszteséges üzlet. Csak mondom, abba sem érdemes belevágni.
  Szerintem”
 • 4. Icelander 2013. március 04. 23:38
  „Mentsék is meg a vásárhelyi mozit! Erre tudni kell forrást biztosítani!”
 • 3. deszkás 2013. március 04. 20:28
  „A volt gazdának miért nem mondta? Az emlékpontra mennyi is ment rá?”
 • 2. gthomek 2013. március 04. 17:20
  „"Hódmezővásárhely - 18-22 millió forintba kerülne a szalagos vetítési rendszerről átállni a digitálisra a Mozaik Moziban - hangzott el a legutóbbi közgyűlésen Vásárhelyen"
  De minek ???”
 • 1. balihoho 2013. március 04. 07:49
  „Eszembe jut a régi, hetvenes évekbeli mozi hangulat. sikerfilm a hetvenes évek elején. Videó sehol, a tv ben alig volt film, a nyugati film ritka volt mint a fehér holló, csak a moziban volt. Szóval, sikerfilm. Már egy héttel a vetítés előtt, nem lehetett rá jegyet kapni, a pénztárnál hosszú sorok, a jobb filmekre gyorsan telt háza lett a moziknak. Aztán jött a nyolcvanas évek eleje, és a videó, VHS terjedésével arányosan csökkent a mozik látogatottsága, néző száma. Ma már rafinált hangzású DVD s házimozizás folyik. De engedtessék meg, hogy megjegyzem. Láttam már olyan" házimozit" ahol a tulaj azt sem tudta, mi az az ötegyes, és hogyan kell azt be állítani, ennél fogva olyan pocsék hang jött össze, hogy talán jobban járt volna az illető, ha megmarad a klasszikus kétcsatornás sztereó hangzásnál, bár egy bútorokkal zsúfolt szobában, vagy egy panel lakásban az sem szól jól. Arról nem beszélve, hogy panelban szó sem lehet nyolcvan kilencven decibelről, például egy rock koncert DVD esetében. Ez alapján értettem meg, hogy a műszaki üzlet polcain miért sorjáznak tömegével az ötegyes hangrendszer hangszórói, alig tenyérnyi méretben, de méregdrágán. Nálam egyébként, az igazi, nagy felbontási, háromméteres kép átlójú, vetítős, projektoros házimozi van, olyan hangrendszerrel, amely akár diszkó hangerővel is szólhat, torzítás nélkül, persze, nem tenyérnyi hangfalakkal. Ehhez persze, szerencsém, hogy nem panelben lakok, hanem magán, kertes házban, de még az előbb említett hangerő miatt, olykor ez is zavarhatja a szomszédokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerződést bontott az A. S. A. Mindszenttel

Szerződést bontott az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. Mindszenttel, pedig 2011-ben tíz évre szóló megállapodást kötöttek. Tovább olvasom