Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kemény kritika a szociális intézményeknek

Meglehetősen kemény bírálatot kapott néhány szociális intézmény Vásárhelyen, miután nemrég átvilágították a városi rendszert. Az idősek otthonát például elhasználódott kórházhoz hasonlítják az intézkedési terv készítői – a vezető szerint viszont a helyzet korántsem annyira vészes. A feltárt hiányosságokat persze erejükhöz mérten pótolják.
Az otthonban úgy vélik, a helyzet korántsem annyira aggasztó, mint a jelentés szerint. Fotó: Tésik Attila
Hideget-meleget egyaránt kaptak a vásárhelyi szociális intézmények, miután nemrég átvilágították a rendszer működését, és hiányosságokat tártak fel a szakemberek. „Az intézmény egy nagyon elhasználódott, igénytelenül kialakított kórházhoz hasonlít" – többek közt ez áll az intézkedési tervnek abban a részében, amely a Kovács-Küry Idősek Otthonáról szól. Az intézmény vezetőjének és gazdasági igazgatójának gondoskodnia kell a felújítás folytatásáról.

Gila Andrásné vezető kérdésünkre elmesélte: a dolgozók, akik minden napjukat ott töltik, egyáltalán nem érzik annyira vészesnek a helyzetet, mint ahogy az a dokumentumban áll. Tény, hogy a 202 lakóból körülbelül 110-en betegszobákban vannak – az ellátásuk pedig ehhez igazodó környezetet igényel. Éppen ezért kicsit furcsa az a kritika, amely szerint túlzottan egészségügyi, ápoláscentrikus módszerekkel dolgoznak. Persze a feltárt hiányosságokat – saját költségvetésük függvényében – igyekeznek pótolni, most fognak hozzá az ütemezéshez. Nemrég az önkormányzat támogatásával rendbe hozták a mosdóhelyiségeket és a teakonyhákat, s arra törekednek, hogy minél több helyiséget felújíthassanak.

A gondozási központot is bírálják az intézkedési tervben, amely szerint „az udvar rendezetlen, az intézmény környezetének teljes körű, igényes átalakítása szükséges." Orovecz Mihályné megbízott vezető úgy nyilatkozott: a náluk dolgozó gondozónők takarítanak, felszolgálnak, és a rászorulók lelkét is ápolják – így tevékenységük meglehetősen sokrétű, de természetesen keresik a lehetőségeket a hibák kijavítására, és felveszik a kapcsolatot a városi főkertésszel.

A Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Szociális Intézmény hatékonyabb működéséhez hozzájárulna – áll az intézkedési tervben –, ha legalább három bérlakás a rendelkezésére állna ahhoz, hogy az otthontalanokat segítse visszailleszkedni a társadalomba. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, a problémára az önkormányzat lakás- és helyiséggazdálkodási csoportja a jövő év első felében keres megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liberális ötletek a pénzszűkében

Vállalkozási adókedvezményekkel, ingyenes telekkel lehetne a vásárhelyi ipari parkba csábítani a… Tovább olvasom