Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Kéménymesék

Mindszent - A mindszenti Boldizsár Ferenc január óta látja el újra városában a kéményseprő szolgáltatást. 14 éve ellenőrzi és tisztítja a kéményeket. Vallja: ez bizalmi állás. Szerencsejátékot nem űz, de tapasztalta, sokan hisznek a szakmájához fűződő babonákban.
– Nem kéményseprőnek készültem – árulta el a 41 éves Boldizsár Ferenc –, több helyen betanított munkásként alkalmaztak, majd 1998-ban rokoni kapcsolatok révén próbálhattam ki magam ebben a szakmában. Sokat köszönhetek Albert Dezsőnek és műszakvezetőmnek, Molnár Imrének. Vásárhelyen és környékén, valamint Mindszenten dolgoztam.

Boldizsár Ferenc munka közben. A szerző felvétele
Boldizsár Ferenc munka közben.
A szerző felvétele

1998 októberében kezdett kéményseprőként, 2002-ig betanított munkásként tevékenykedett, akkor szakmunkás-bizonyítványt szerzett Pécsett, 2008-ban kapta meg a mesterlevelet Budapesten. A szakértelmen kívül fontos az emberi tényező, a bizalom – hangsúlyozta Boldizsár –, az ügyfelek beengedik őket lakásukba. Mindszenten és Tömörkényen egyéni vállalkozóként, Pölös Krisztián segítségével látja el ezt a szolgáltatást. Becslések szerint a kisvárosban mintegy háromezer kéményt ellenőriznek – a gázkémények átjárhatóságát évente egy, a szilárd tüzelésűekét két alkalommal. Boldizsár Ferencnek még nem volt szén-monoxid-mérgezéses esete és tüze sem.

Szerencse
Boldizsár Ferenc nem babonás, a szerencsejátékokkal sem kacérkodik, ahogy ő fogalmaz: minden héten nyer, mert megspórolja a szelvény árát. Viszont töltettek már ki vele lottót, megfogják gombjukat az emberek, amint meglátják, vagy kérnek a keféből egy szálat. Még senki sem jelezte neki, hogy ezek a tárgyak szerencsét hoztak volna. 
 
– Azért akadnak bizalmatlanok, egy ügyfél nem akart beengedni, attól félt, hogy minden piszkos, kormos lesz a házban. Alig tudtam meggyőzni, Krisztiánnal nagyon vigyázunk mindenre; végül hajlott a jó szóra, azóta semmi probléma. Egyszer madárfészket találtam a kéményben, ha elmarad az ellenőrzés, tragédia történhetett volna. Szeretem, amit csinálok, nem félek belenyúlni a kéménybe, nem szégyellem, hogy tetőtől talpig kormos leszek. A saját kéményem? Ősszel a fűtési szezon előtt mindig kitisztítom, bár előfordult már, hogy annyira elcsúsztam, hogy a párom megjegyezte: szólni kellene már egy kéményseprőnek.

Örül, hogy a régi szakmák közül a kéményseprőké visszanyeri tekintélyét, becsületét, ezt segíti, hogy egyre többen visszatérnek szilárdtüzelésre. A továbbképzés itt is elengedhetetlen, változnak, megújulnak a fűtési technikák. – Büszke vagyok arra, roma származásúként is bíznak, megbíznak bennem az emberek, sőt azt mondták: örülnek, hogy visszatértem Mindszentre. Azt viszont sajnálom, hogy pillanatnyilag három gyerekem közül egyik sem mutat hajlandóságot a szakma iránt, pedig szeretném átadni tudásomat, a stafétabotot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi 12 ezres drosztdíj Vásárhelyen

Megversenyeztetik a taxisokat azért a két új megállóhelyért, melyet az Erzsébet-kórháznál jelölt ki a vásárhelyi közgyűlés. Tovább olvasom