Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Képviselő kontra ezredes az Erdő című festményért

Jelentősen megnőtt az érdeklődés a hónap elején indult képlicitálási akció iránt, amelynek bevételéből a mártélyi holtágban lévő, árvíz pusztította képzőművészeti szabadiskola épületeit szeretnék felújítani.

Ifjúsági tábor Mártélyon. A házak egy részét már felújították. Fotó: Tésik Attila
Korábban már beszámoltunk arról, hogy a megáradt Tisza teljesen tönkre tette a mártélyi képzőművészeti szabadiskola épületeit. Az üzemeltetőnek, a Mártélyi Képzőművészeti Táborok Baráti Körének viszont nincs annyi pénze, hogy a károkat helyreállítsa. Ezért összefogtak a mártélyi, a vásárhelyi, illetve az ehhez a festőiskolához kötődő művészek, s internetes árverésre bocsátották műveiket.

A hónap elején került fel a www.promenad.hu honlapra a képek listája. Az induláshoz képest most több festményre lehet licitálni, és az akkori egyetlen ajánlathoz most már több tucatnyi érkezett. Magánszemélyek mellett közéleti emberek is úgy döntöttek, segítik a tábor felújítását.

A mártélyi ifjúsági tábor az árvíz után felújításra szorul. Fotó: Tésik Attila
Szöllősi Sándor ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője két képre is licitált.
– Holler László képeit szeretem, ezért választottam az Erdő című munkáját. Ha jól tudom, csütörtökön még úgy állt a licit, hogy az én 25 ezer forintos ajánlatomnál más nem adott többet – mondta az ezredes.
A katasztrófavédelmi vezető jól ismeri a tábort, illetve az ott alkotó művészeket is. Ennek egyik oka, hogy néhány képet már vásárolt tőlük, valamint három esztendeje Mártélyra költözött. Az ezredes hozzátette, sokan azt gondolják, a magas beosztása miatt jól is keres, de ez nem igaz. Harmincezer forintnál nem tud többet adni egy képért. Az Erdőben még versenyben van, Erdélyi Tibor Enteriőr című alkotásáról azonban már lemondott, mivel az ő ajánlatának lassan a kétszeresénél tart a licit.

Szöllősi Sándornak a Holler-képért folytatott csatában eddig egyetlen ellenfele van. Havasi Katalin vásárhelyi önkormányzati képviselőnek is megtetszett az Erdő című festmény.
– Olvastam az egyesület felhívását, s nagyon szimpatikusnak tartom, hogy a művészek így próbálják meg újból beindítani a képzőművészeti tábort – nyilatkozta a képviselő.

Havasi Katalin elárulta, hogy több helyi művésztől van már képe. Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy más alkotásokra is licitál. Kérdésünkre, maximum mekkora összeget szán egy-egy képre, tréfásan azt mondta: „Addig licitálok, míg a férjem beenged, s nem vár sodrófával!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár és Szeli a vásárhelyi kötvénykibocsátásról

Noha Lázár János polgármester és Szeli Ferenc, a szocialista párt helyi szervezetének alelnöke… Tovább olvasom