Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Képviselői kritika a rendőröknek

Lesújtónak nevezte a vásárhelyi rendőrség felderítési mutatóit Benkő Zsolt képviselő, a kritika azokra a rongálási ügyekre vonatkozott, amelyekben az önkormányzat tett feljelentést. Dezső József városi rendőrkapitány szerint elfogadható eredményeket produkáltak, és Vásárhely a legbiztonságosabb a megyei jogú városok közül.

Összefirkált szobor Vásárhelyen. Nehéz megtalálni a tetteseket Fotó: Tésik Attila
A közgyűlésen Benkő Zsolt települési képviselő napirend előtt kért szót, az önkormányzat által tett hetven feljelentés miatt. Az eljárások közül hatvanat zárt le a kapitányság anélkül, hogy elfogta volna a tetteseket. A város a közterületen történt rongálások – a falfirkálás, az óriás virágcserepek és a köztéri padok összetörése – miatt kezdeményezett vizsgálatokat. A tízszázalékos felderítési mutató kapcsán Benkő megjegyezte: úgy látja, hogy a rendőrség nem lép fel komolyabban a rongálások ellen.

A városatya lapunknak elmondta, az önkormányzattól származó adatai szerint a hetven eset nem egy esztendő alatt történt, hanem az idén, illetve az előző év egy részében.

– Nem maradhat így a helyzet, hiszen ezek az esetek meglehetősen irritálják a közvéleményt is. A teendőkkel kapcsolatban hamarosan konzultálni szeretnék a kapitányság vezetőjével – tette hozzá Benkő Zsolt.

Lázár János polgármester egyetértett képviselőtársa felszólalásával.
A hivatal maga is vizsgál

Szabálysértési hatóságként a polgármesteri hivatalok sok esetben saját maguk nyomoznak az ügyekben, annak ellenére, hogy a rendőrségen tettek feljelentést. Abban az esetben, amikor az okozott kár nem éri el a tízezer forintot, nem a rendőrség, hanem az önkormányzat az illetékes.  
Megjegyezte: ezek az ügyek csak azok, melyek a belterületen történtek. Hangsúlyozta, ő is határozottabb fellépést kér a rendőrségtől. A rongálásokra, lopásokra példaként hozta fel a Pálffy és Szerencse utca kereszteződésében lévő új körforgalmi csomópontba ültetett díszcserjék sorsát, melyeket már az avató utáni éjszakán elloptak.

Dezső József városi rendőrkapitány lapunknak elmondta: munkatársai minden törvényes eszközt bevetnek a polgármesteri hivatal által tett feljelentések ügyében is. A felderítési arányt elfogadhatónak nevezte. Példaként említette meg, hogy kinyomozták, ki rongálta meg nemrégiben a népkerti díszkutat, de több kukagyújtogatót is kézre kerítettek.

– A rendőri jelenlétnek köszönhetően több közterületen elkövetett rongálást és jogsértést előztünk meg – tette hozzá, azzal, hogy zömmel gyermek- és fiatalkorúak voltak a tettesek.
A városi rendőrkapitány felhívta a figyelmet a Heti Világgazdaságban megjelent listára, amely ügyészi statisztikai adatok alapján készült. Eszerint a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a kiültetett virág is megmaradjon a közterületeken. A rendőrség munkáját érintő kritikákat figyelembe vesszük, és igyekszünk az elvárásoknak megfelelni. Ezután is tesszük a dolgunkat, úgy, ahogyan eddig – tette hozzá Dezső József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambpiszok a belvárosban

Vásárhelyen a Kossuth téri műemléképületekről az Andrássy utcára költöztek a galambok, ahol nem… Tovább olvasom