Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Képviselők és fogadalmak

A szilveszter a fogadalomtételek ideje – Vásárhely néhány önkormányzati képviselőjét arról faggattuk, mit csinál másként vasárnaptól. Molnárné Kecskeméti Rita egyetlen ígérete, hogy nem fogad meg semmit, Grezsa István pedig nem határozza el újra a fogyást – két éve 20 kilótól akart megszabadulni, 5 lett belőle. Havránek Ferenc szerint nem attól függ a fogadalom sikere, hogy mikor tesszük.
Új év – új élet. Legalábbis sokak szerint, akik szilveszter éjjelén komoly vagy annak tűnő fogadalmakkal állnak elő – elhatározzák, leszoknak a dohányzásról, lefogynak, kedvesebbek lesznek munkatársaikkal és türelmesebbek a családdal. Aztán vagy sikerül, vagy nem. Gyors vásárhelyi körkérdésünk tapasztalata szerint inkább az utóbbi.

Pontosan két évvel ezelőtt, lapunk hasábjain fogadta meg Grezsa István, a Tiszta Lap egyesület tagja, önkormányzati képviselő, hogy 20 kilót fog fogyni. Tegnap arról érdeklődtünk, hogyan sikerült a kúra. Megtudtuk, pontosan 5 kilótól szabadult meg a városatya, s hozzátette: ugyanolyan hatékonysággal halad, mint a magyar politika. Újabb fogyást éppen ezért nem ígér, abban bízik, a választási hercehurca magától elvégzi majd azt, ami neki két esztendő alatt nem sikerült. Egy fogadalmat azonban mégiscsak tesz: megőrzi hidegvérét – mindez azért érdekes, mert a vásárhelyi közgyűlés egyik halk szavú, mindig nyugodtnak tűnő tagjáról van szó.

Grezsa István, Havránek Ferenc, Molnárné Kecskeméti Rita Fotó: Tésik Attila
Egyetlen fogadalmat tesz a fideszes Molnárné Kecskeméti Rita is, mégpedig azt ígéri: nem ígér semmit. Korábban mindig komoly elhatározásokkal vágott neki az új évnek – diákként lelkiismeretesebb tanulást, sportolóként több kitartást fogadott meg, aztán általában nem lett belőle semmi. A fogyókúrát pedig minden reggel eldönti az egyébként karcsú önkormányzati képviselő, aki szerint ez női hiszti, így ő sem lehet kivétel. Vasárnap tehát Kecskeméti Rita ismét kimondja, amit évek óta január 1-jén mindig: „Már megint nem fogadtam meg semmit!"

Soha nem is tett fogadalmat a munkáspárti Havránek Ferenc, aki szerint a siker nem attól függ, hogy valamilyen jeles napon ígérjük-e a változást. A képviselő több mint 20 éven át dohányzott, de a leszokás sem szilveszterhez kötődött. Egyik napról a másikra úgy döntött, abba kell hagynia, ha meg akarja őrizni az egészségét. Mindez a nyolcvanas évek elején történt, Havránek Ferenc azóta nem gyújtott rá. Azzal is tisztában van, hogy nem ártana fogynia, de jó úton halad. Régi, bevált módszere a következő: azt és annyit eszik, amit és amennyit jólesik, de csak délután egyig. Aztán másnap reggelig semmit – azt mondja, ki lehet bírni, csak akaraterő kérdése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már büntetik a petárdázást

Tegnap óta Vásárhelyen is több helyen vásárolhatunk speciális, úgynevezett II-es osztályba sorolt… Tovább olvasom