Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Képviselőség helyett milliós bírság

Mindszent - Egy címen két reménybeli országgyűlésiképviselő-jelölt él Mindszenten, nyugdíjas asszony és fia. Összesen hatan gondolták úgy a városban, hogy nekivágnak a választásoknak. Az eredmény: milliós bírság, vizsgálat. Pártjaik viszont tudtak listát állítani, amiért 149 millió forint támogatás jár. Pártonként.
„Jelöltként indulni szándékozó állampolgár". Hivatalosan ez a státusza a mindszenti Szolnoki Istvánnénak, aki nyugdíjas, sosem politizált, ám most az Új Magyarország Párt országgyűlésiképviselő-jelöltje szeretett volna lenni a hódmezővásárhelyi központú, 4. számú egyéni választókerületben. Egyik ellenfele lett volna az Új Dimenzió Párt jelöltjeként a vele egy címen lakó fia, Szolnoki Zoltán. Ellenfelük pedig az Együtt 2014 Párt embere, a szintén mindszenti Szeriné Szilágyi Erika. Szeri Ferencet ugyanez a párt a másik, 3. számú, azaz szentesi központú választókerületben szerette volna indítani. Az Új Dimenzió Párt embere ebben a kerületben szintén mindszenti, Pleiner János. Az Új Magyarország Párt színeiben pedig Nagykároly Gézáné szeretett volna országgyűlési mandátumot szerezni.

Rokonok, barátok és Zuschlag

Az origo.hu szerda este arról írt, hogy a két, viszonylag fiatal párt, az Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt több jelöltje is családi kapcsolatban áll egymással, például Somogy, Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ÚMP elnöke, Táncsics Péter az Origónak elismerte, hogy több körzetben is vannak családi kapcsolatok, de ebben nem talált kivetnivalót: az ő öccse az MSZP egyik kőszegi koordinátora, az ÚDP elnöke pedig régi barátja. Mivel más kerületekben mindkét párt – az Együtt 2014 Párt is – tudott elég jelöltet indítani, országos listát is állítottak. Ezért most pártonként 149 millió forint támogatás jár a kampányra, plusz jelöltenként 1 millió. Az ÚDP-t és az ÚMP-t a Heti Válasz kapcsolatba hozta a nemrég szabadult Zuschlag Jánossal, egy évtizede ő is, Kovács Szabolcs is az MSZP tagja volt. Táncsics azonban cáfolta, hogy a pártalapításhoz Zuschlagnak köze lenne. Ez saját ötletük volt.

Mindszent most a szentesi központú választókerület része, korábban azonban a vásárhelyihez tartozott. A pártok megbízottai elkezdték gyűjteni az ajánló aláírásokat, ám a hat emberből egynek sem sikerült a jelöltté válás.

A szentesi központú kerület választási bizottságának minap közzétett határozatai szerint az Új Dimenzió Párt 304 ezer 500, az Új Magyarország Párt 203 ezer, az Együtt 2014 Párt pedig 203 ezer forintos bírságot köteles fizetni, ugyanazért. Elmulasztották kötelezettségüket, ami az ajánlóívek hiánytalan átadására vonatkozott. A hódmezővásárhelyi cech: háromszor 203 ezer forint. Sztantics Csaba szentesi jegyző lapunk érdeklődésére közölte, hogy mivel a visszahozott nyomtatványok nem voltak meg, föl sem merült, hogy átszámolják, mennyi aláírás gyűlt össze. Hódmezővásárhelyen azt az információt kaptuk, hogy a három említett párt ajánlóíveinek ügyében vizsgálat indult, mert fölmerült a gyanú, hogy nem eredeti, hanem másolt példányok kerültek vissza. Itt sem számolták a neveket, de szemlátomást nem volt meg az 500, csak 2-300.

A bizottságok határozatai ellen ugyanaz a meghatalmazott nyújtott be fellebbezést mind a hat ügyben. A szentes.hu honlapon közölt dokumentum szerint dr. H. T. bejelentéseit és kérelmeit érdemi vizsgálat nélkül utasította el a bizottság, fellebbezni még lehet. Fellebbeznek-e? – kérdeztük Szolnoki Istvánnét telefonon. Válaszolt a kérdéseinkre, ám öt perccel azután, hogy beszéltünk vele, csöngött a telefon. A meghatalmazott, dr. H. T. telefonált: közölte, hogy a pártok elnökeinek tegyük fel a kérdéseinket, a jelölteket pedig ne háborgassuk, mert úgy döntöttek, nem nyilatkoznak. Ő sem nyilatkozik, továbbá kategorikusan megtiltotta, hogy leírjuk a nevét. Erre a választási eljárásról szóló törvény értelmében joga van – derítettük ki a vásárhelyi választási iroda segítségével. Hiába, hogy korábban évekig közszereplő volt, és megyeszerte ismerik, nem írhatjuk le a nevét.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Vajon ki fogja megfizetni a bírságokat? A párt vagy azok a személyek, akik az ajánlásokat gyűjtötték, és a mulasztást elkövették? A kérdést elküldtük az Új Magyarország Párt e-mail címére, válasz nem érkezett. Az Új Dimenzió Párt országos elnöke, Kovács Szabolcs szerdán azzal biztatott, hogy kollégái már dolgoznak a kérdésekre adandó válaszokon, és még aznap elküldik. Azóta is várjuk. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzvédelmi ellenőrzés utóélete Vásárhelyen

A belügyminiszterhez fordul Almási István polgármester a vásárhelyi panellakásokban végzett tűzvédelmi ellenőrzés miatt. Tovább olvasom